Bekymringsfull økning av kjønnssykdommer blant studenter i Trondheim - 

Sit har doblet testkapasiteten og rekordmange studenter tester seg. Det er særlig én kjønnssykdom som øker mye blant studentene. 

Bidet er tatt da programmet NRK Unormal testet selvteststasjonen ved studentsenteret på Gløshaugen i Trondheim. Videoen har i skrivende stund over 30 000 visninger i deres sosiale medier-kanaler.
Publisert

De siste ti årene har det vært en tidobling av meldte gonorétilfeller blant unge kvinner. 2022 ble et år med kraftig økning av gonorésmitte på landsbasis, og tall fra FHI viser en økning på ytterligere 40 prosent i 2023.

Det skriver Sit i en pressemelding 

- I Trondheim har vi også hatt en økning blant unge voksne, spesielt unge kvinner. I 2022 var det 68 påviste tilfeller av gonoré, og i 2023 var tallet 109. Det er en bekymringsfull økning, sier smittevernoverlege Eli Sagvik. 

Smittevernoverlegen forteller at de så langt i år har registrert 36 smittede, og at gonoré er svært smittsomt. 

Studenter en en utsatt gruppe

- Vi vet også at bare halvparten av kvinner får symptomer på gonoré. Da kan det være vanskelig å oppdage. Det er anbefalt å teste seg etter å ha hatt ubeskyttet sex med en ny partner, sier overlegen. Sagvik bekrefter også at studenter er en spesielt utsatt gruppe.

- Vi ser at den største økningen er blant unge voksne mellom 20-24 år. Mange studenter er ikke i et etablert eller fast forhold. Vi ser også at det er en tendens til hyppig partnerbytte og lite bruk av kondom, sier Sagvik. 

Eli Sagvik er smittevernoverlege i Trondheim. Hun opplyser om at all smittesporing som eventuelt skjer etter påvist gonorésmitte foregår anonymt.

Klamydiasmitte øker også, med nær 30 000 tilfeller i 2022. 

Smittevernoverlege Eli Sagvik melder om en bekymringsfull økning av smittede med kjønnssykdommer i Trondheim. Samtidig har et nytt tiltak med selvtesting ført til en dobling av testkapasiteten og rekordmange studenter tester seg.

Sit står for hele 12 prosent av testene som blir levert til analyse fra hele St. Olavs hospital sitt nedslagsfelt i gamle Sør-Trøndelag. 

Flere tester seg selv 

Nylig åpnet Sit sin fjerde selvtestestasjon, på et universelt utformet flerbrukstoalett på Dragvoll. Fra før er det selvteststasjon tilgjengelig for studentene ved Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH), Studentsenteret Gløshaugen, samt i G-bygget på Gjøvik campus.

På kort tid er både kapasiteten, og antallet tester doblet. 

- Vi er svært fornøyde med at vi når dobbelt så mange studenter, og vi ser en økning av selvtester nå som det begynner å bli kjent i studentgruppa. I hele 2023 mottok vi 619 selvtester i Trondheim, men nå har vi 722 selvtester allerede i mai. Dette er virkelig en suksess, sier helsesykepleier i Sit, Monica Brun-Løkkeberg. 

Det ble levert 3457 tester til analyse fra Sit sine teststasjoner i fjor. Til nå i år, er det gjennomført nær 1600 tester til sammen, så det ligger an til rekord med god margin.

 - Vi er glade for at studentene tester seg. At testing er enkelt tilgjengelig, er veldig bra. Sit gjør en viktig jobb her, sier smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik.

Anbefaler å bruke kondom 

Avslutningsvis opplyser Sagvik om at de viktigste tiltakene for å forebygge smitte, er bruk av kondom, målrettet testing, riktig behandling, samt grundig smittesporing. - Det er i møte med en ny eller tilfeldig partner at nesten all smitte skjer. Det er veldig viktig å bruke kondom i slike tilfeller, avslutter Sagvik.

Følg UA på Facebook og Instagram.