Valgt rektor:

Tjora kritiserer styreleders håndtering

Styremedlem Aksel Tjora kritiserer styreleders håndtering av forslaget om å debattere valgt rektor ved NTNU.
Aksel Tjora og Per Kristian Røkkum Berget sitter i NTNUs styre.  
        
            (Foto: Mari Rian Hanger)

Aksel Tjora og Per Kristian Røkkum Berget sitter i NTNUs styre.   Foto: Mari Rian Hanger

- Vi fikk ei brå avstemning om rektor skal konstitueres i 1,5 år eller 5,5 år. Det siste gjør det umulig å ta den diskusjonen jeg ville ha, om valgt eller ansatt rektor. Vi kunne i alle fall ventet en dag med å bestemme rektorperioden, sa Tjora på NTNUs styremøte torsdag.

Det var på et ekstraordinært styremøte onsdag at Tjora tok til orde for å få en debatt om NTNU igjen bør innføre valg av rektor. Hvis rektor ansettes i 1,5 år vil det være mulig å ta en slik diskusjon i nærmeste framtid. Flertallet av styret vedtok imidlertid at ny rektor skal ansettes for 5,5 år.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Ikke undervurder medlemmene

På torsdagens styremøte antydet Tjora at ting hadde gått så fort for seg dagen i forveien at styremedlemmer ikke helt skjønte rekkevidden av hva de vedtok.

Det fikk styreleder Svein Richard Brandtzæg til å ta til motmæle:

- Vi skal være veldig forsiktig med å si at styret ikke visste hva de stemte for. Ikke undervurder styremedlemmenes bevisshet rundt dette. Vi tar ikke den diskusjonen nå, slo han fast.

På styremøtet i september skal det være ei grundig styreevaluering, der denne saken også blir et tema.

LES OGSÅ: Ny konstituert rektor på plass

- Jeg ble kastet inn i dette

To av de nye styremedlemmene opplevde at det gikk for fort i svingene da Aksel Tjora foreslo en diskusjon om valgt rektor på onsdagens ekstraordinære styremøte.

- Det var helt rett av Tjora å ta denne debatten. Vi fikk en uvanlig sak for å si det mildt. Jeg må innrømme at jeg først innså rekkevidden av vedtaket om rektorperiode bare kort tid før avstemning, sa Per Kristian Røkkum Berget, som er valgt inn av studentene.

Ewa Morsund, som er innvalgt av de midlertidig ansatte, ga uttrykk for det samme:

- Alt skjedde veldig brått. Vi burde diskutert nærmere hva vedtaket innebar. Jeg ble kastet inn i dette, sa hun.

Styreleder Brandtzæg avrundet den lille disputten med å si følgende:

- Vi skal bruke tid på erfaringene fra denne debatten. Jeg kan også lære av det som skjedde. Vi skal sette av god tid til å diskutere dette i september.

LES OGSÅ: Monica Rolfsen vil bli ny NTNU-rektor
LES OGSÅ: Anne Borg vil bli ny NTNU-rektor

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

PST-saken:

Bekymret for stigmatisering av utenlandske NTNU-ere

NTNU-rektor Anne Borg ber om at saken der to iranske NTNU-ansatte er siktet av PST ikke fører til stigmatisering av en hel gruppe ansatte og studenter.

PST etterforsker NTNU-forskere:

Mener universitetene opptrer naivt overfor spiontrussel

- Varsellampene bør begynne å lyse. Naiviteten er bygget inn i grunnholdningene når det gjelder mellomstatlig samarbeid og samkvem i forskerverdenen, sier professor Jo Jakobsen.

En av fem studenter vil ikke ha barn

Hver femte student i Norge vil ikke ha barn, ifølge en undersøkelse. Andelen som ønsker barn blant studenter, er lavere enn i andre grupper, sier forsker.

SPOR-festivalen:

- Krig er et evig dagsaktuelt tema

Noe av den mest gripende kunsten og musikken har oppstått i menneskenes forsøk på å møte krigen og dens grusomheter på andre måter enn med våpen, ifølge førsteamanuensis i klassiske fag ved NTNU, Thea Thorsen.