Norges nye kunnskapsminister er en av Høyres viktige ideologer. Han er kåret til landets største unge politiske talent og blir regjeringens yngste minister. Så opptatt var Torbjørn Røe Isaksen med politikk, at han brukte 20 dager på masteroppgaven sin.
Blå-blå. Regjeringen Erna Solberg så dagens lys på Slottsplassen i dag.
I dag ble Torbjørn Røe Isaksen Norges nye kunnskapsminister, og da den katten var ute av sekken la lærersønnen ut følgende melding på Facebook-siden sin:
«Kjære pappa. Nå blir jeg sjefen din Takk for gode råd tidligere. Håper du ikke slutter med det!».
Lykkeønskninger, råd, utfordringer
I løpet av dagen har gratulasjonene haglet – både i sosiale og andre medier. Blomster har han fått, lykkeønskninger, klare råd, utfordringer og ønskelister.
Forskerforbundets Petter Aaslestad var raskt ute med klare råd til mannen som nå har fått ett av landets viktigste tillitsverv.
Norge er det eneste landet i Norden som ikke har nådd EUs mål om at minst 3 prosent av bruttonasjonalprodukt skal gå til forskning og utvikling.
Det første han må gjøre, er å lage en forpliktende opptrappingsplan for forskning og høyere utdanning som løfter innsatsen opp på nivå med våre naboland, sier Aaslestad.
- La forskerne forske
Forskerforbundet har høye forventinger til Røe Isaksen. Aaslestad minner om at både Høyre og Frp gikk til valg på en kraftfull satsing på kunnskap og forskning og de gjentar løftene i regjeringsplattformen. Nå skal vi være en god alliert slik at Røe Isaksen innfrir de forventningene de selv har skapt, sier Aaslestad.
Forskerforbundet vil ha følgende punkter med i forpliktende opptrappingsplan for forskning og høyere utdanning: Langtidsplan for forskning og høyere utdanning, tydeligere koordinering av den offentlige forskningsinnsatsen, styrk langsiktig grunnleggende forskning, fullfinansier studieplassene, reduser bruken av midlertidig tilsetting, og mindre administrasjon.
- La forskerne forske, oppfordrer Aaslestad.
Masteroppgave på 20 dager
Røe Isaksen er oppvokst i Porsgrunn i Telemark og er sønn av to lærere. Han har også selv jobbet som lærervikar i Oslo i 2002. Han har mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo fra 2008. I tillegg er han cand.mag. med idéhistorie, medievitenskap og statsvitenskap.
Ledervervet i Unge Høyre stjal tiden bort fra studiene, og førte til at mesteparten av masteroppgaven «Endring og tradisjon hos F.A. Hayek» ble til i det korte tidsrommet 1. til 20. mai 2008. Den østerriksk-britiske sosialøkonomen og antikommunisten Hayek, er blant annet kjent for sine liberalistiske oppfatninger og kritikk av den keynesianske velferdsstaten.
- Jeg jobbet intenst med oppgaven de siste ukene, men ser nå at den kunne ha trengt litt mer tid, fortalte Røe Isaksen i et tidligere intervju med Universitas ..
Høyres viktige ideolog
Mannen, som i dag ses på som en svært viktig ideolog for Høyre, tilbragte åtte år på Blindern. I fire av dem jobbet han fulltid som leder i Unge Høyre, og ble blant annet kastet ut av en kollokviegruppe fordi han aldri hadde tid til å stille opp på kollokviene.
Av yrkeserfaring har han jobbet som frilansjournalist og vært sommervikar i Porsgrunns Dagblad og Varden. For elleve år siden var han lærervikar i Oslo kommune.
I april 2007 ble han av Verdens Gang kåret til Norges største unge politiske talent etter en rundspørring i de forskjellige partiene. Røe Isaksen har ivret for en større bevissthet rundt Høyres ideologi og konservatismen
Torbjørn Røe Isaksen er en flittig bruker av sosiale medier, og på Twitter haglet det med gratulasjoner til den nyutnevnte statsråden @konservativ i formiddag. Studentombudet ønsker lykke til, Uninett lurer på om ny sjef for UH-sektoren betyr nye tider, mens Utdanningsdirektoratet gleder seg til samarbeidet.
Bovim lister opp utfordringer
Også NTNUs rektor Gunnar Bovim twittergratulerer med viktig posisjon i norsk fremtid, og føyer til at «Vi som er opptatt av denslags ser frem til godt samarbeid».
I sin egen blogg lister rektor opp viktige oppgaver han mener Røe Isaksen står overfor.
«Jeg vil oppfordre til å føre en forskningspolitikk der kvalitet og grunnleggende kunnskap utgjør grunnmuren. Langsiktighet er et nøkkelord. Det er viktig å tørre å satse på den grunnforskningen som vi i dag ikke kjenner den umiddelbare nytten av», skriver Bovim.
NTNUs øverste leder har også forventninger til et solid løft for teknologiutdanningen, og minner om at Røe Isaksens nye sjef nylig sa at landet mangler 16.000 ingeniører.
«Det er ingen tvil om at det norske samfunnet har et skrikende behov for økt teknologisk kompetanse. Det er viktig at den kompetansen hentes fra de beste fagmiljøene. Jeg er glad for den nye regjeringen har erklært at den vil sikre en struktur innen høyere utdanning som gir miljøer med sterke fagprofiler», heter det i bloggen.
Rektor oppfordrer også den nye ministeren til å gi norsk forskning ressurser og handlingsrom til å hevde seg i en stadig sterkere internasjonal konkurranse.
Regjeringens yngste
Utdanningsforbundet minner om hva han sa om lærernes viktige jobb i fjor. Forskerforum siterer Røe Isaksens sjef, Erna Solberg, på at regjeringens yngste medlem kommer til å bli en god kunnskapsminister.
– Det er jo sånn at denne regjeringen har store ambisjoner i kunnskapspolitikken. Realiseringen av kunnskapssamfunnet starter i barnehagen og i skolen, men ikke minst gjennom å utvikle gode universiteter og et godt forskningsmiljø, sa Erna Solberg da hun presenterte Røe Isaksen i dag.