UiB-rektor ønsker grønnere vri på årets Akademiaavtale
Etter de siste årenes debatt mener rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen at årets profil på Statoilavtalen ikke er grønn nok.
Fronter. Rektor Dag Rune Olsenvil sende et brev til styringsgruppen for Akademiaavtalen, hvor han ber om en dreining mot fornybar energi.
Leif Skaar
Det er avisa På Høyden som skriver dette, etter at forskere har reagert sterkt på årets utlysning.
Rektor Dag Rune Olsen kommer til å sende et brev til styringsgruppen for Akademiaavtalen, hvor han ber om en dreining mot fornybar energi. Angående denne utlysningsrunden, forventer han at tildelingene vil gjenspeile en ny og grønnere profil, skriver avisen.
Akademiaavtalen mellom Statoil og UiB er på totalt 55 millioner kroner og strekker seg over fem år. 2015-utlysningen er ute nå, med søknadsfrist rett over påske. Forskere kan søke om støtte innenfor tre definerte tema.
Oljesand, med mer
Ett av disse temaene er «ukonvensjonelle ressurser» - fossile ressurser som normalt er for vanskelig eller kostbare å utvikle per idag. International Energi Agency (IEA) definerer ekstra tung olje, oljesand og gasshydrater som ukonvensjonelle.
I et leserbrev i På Høyden før påske skrev åtte forskere at innretningen av Akademiaavtalen innebærer et brudd med rektors løfte om å følge rådet fra de nasjonale forskningsetiske komiteer. NENT mente at petroleumsforskning er uetisk, hvis den bidrar til å hindre oppnåelse av FNs togradersmål for kloden.
– Sporer av
- Kan vi forutsette at det ikke bevilges penger til slike prosjekter innenfor ukonvensjonelle ressurser, spør de åtte forskere.
Avisen skriver at også studenter ved UiB reagerer på årets utlysning.
«De siste to års debatt har skapt en forventning om at midlene vil gå til omstillingsrelatert forskning, og kanaliseres bort fra forskning på økt petroleumsutvikling», skriver fire studenter i Fossilfritt UiB. Initiativet henter inspirasjon fra tilsvarende Fossilfri-kampanjer på universiteter i Storbritannia og andre land.
Rektor har varslet at han kommer til å tilskrive styringsgruppen og be den om å se på temaene for siste del av avtaleperioden.
- Jeg ønsker en innretning mot styrking av forskning på fornybare ressurser og energiomstilling i tråd med NENT-komiteens anbefalinger, at pengene går til å styrke grunnforskning ved UiB, og at utlysningene er breie nok til å omfatte alle disiplinene, inklusiv samfunnsvitenskapene og jus, sier Olsen.
UiB er tøffest
– Jeg vil be den om å skjele til disse kriteriene også for årets tildelinger, sier Olsen.
Styringsgruppen vurderte å endre forskningstema for avtalen allerede fra og med årets tildeling. Men den konkluderte, ifølge rektor, med å fortsette med eksisterende tema - utfra hensynet til forutsigbarhet.
- Svaret viser at rektoratet ikke sover i timen. Det er bra, sier klimaforsker og medforfatter av leserbrevet, professor Helge Drange.
- UiB er langt mer proaktiv enn for eksempel universitetene i Stavanger, Trondheim og Tromsø, sier han.