Medisinstudent Torunn Wigum Frøseth skulle snart vært på vei til Sierra Leone, men ebolaepidemien som nå er ute av kontroll gjør at hun holder seg hjemme.
Ny lærdom. - Av dette lærer vi også at når man skal prøve å forske på noe, så er det ikke alltid det går som man tenker, sier masterstudent i medisin, Torunn Wigum Frøseth.Kristoffer Furberg
Avventer. Professor Elisabeth Darj er veileder for masterstudentene, og vurderer at det i øyeblikket ikke er forsvarlig å sende dem til Sierra Leone.Sølvi W. Normannsen
- Situasjonen ble så alvorlig at vi var tvunget til å tenke nytt, forklarer 24-åringen, som skulle reist til det vestafrikanske landet om tre uker.
Sammen med medstudent Ragnhild Molnes skulle hun oppholde seg to måneder ved Masanga Hospital. Der skulle de undersøke kvaliteten på keisersnitt som utføres ved sykehuset. To andre masterstudenter ved NTNU har også måttet avlyse reisen. De skulle jobbe med malariabehandling.
Fikk klare anbefalinger
Beslutningen om å kansellere reise og opphold ble tatt i fellesskap i begynnelsen av juli, på et møte mellom studenter og veiledere.
- Vi ble tatt med på råd, og beslutningen var ikke vanskelig. Situasjonen er svært kritisk der nede nå, og veilederne våre var klare i sine anbefalinger. Jeg vil gjerne si at jeg synes NTNU har taklet dette på en veldig fin måte. Universitetet har virkelig vært på tilbudssiden overfor oss, sier Torunn Wigum Frøseth.
Studentene blir ikke forsinket i studieprogresjonen sin. Frøseth sier de vil vurdere situasjonen, og se an om de kan reise ned etter jul om situasjonen roer seg.
- Om det ikke lar seg gjøre, kan vi skrive oppgavene våre med datamateriale vi får tilgang på derfra uansett, sier hun.
Nyttig lærdom uansett
Medisinstudenten er klar på at selv om de har brukt ett år på forberedelser, er ingenting bortkastet. De har lært mye, og lærdommen har de bruk for uansett.
- Å lage prosjektbeskrivelser, sette opp budsjetter og tidsrammer går mye lettere når du har gjort det før. Det samme gjelder litteratursøk. Av dette lærer vi også at når man skal prøve å forske på noe, så er det ikke alltid det går som man tenker, sier hun.
Selv om studentene primært ikke skulle ta seg av pasienter på sykehuset, anså NTNU det som for farlig å reise. Vurderingen var at besøket kunne fått potensielt katastrofale konsekvenser for studentene.
Samarbeid på is
Epidemien er ute av kontroll, og WHO har opprettet en krisegruppe. Over 1300 mennesker er registrert smittet. Det finnes ingen medisin mot sykdommen, som spres via et virus gjennom kontakt med blod og andre kroppsvæsker.
Ebolautbruddene setter foreløpig stopper for det som foregår av forskningssamarbeid og utveksling mellom medisinerne ved NTNU og Sierra Leone.
Professor Elisabeth Darj er Frøseth og Mones´ veileder. Hun sa til adressa.no i går at NTNU har besluttet at det for øyeblikket ikke er forsvarlig med forskning i Sierra Leone.
Darj er gynekolog, spesialist på fødselshjelp og kvinnesykdommer, og ble i fjor ansatt ved Det medisinske fakultet som NTNUs første professor i global helse.
Fakultetet har i flere år samarbeidet med miljø i Sierra Leone. Professoren har konferert eksperter i internasjonale forskningsmiljøer, som klart har frarådet å sende studenter til landet.
730 døde
De vestafrikanske landene Guinea, Liberia og Sierra Leone har nå isolert området som er verst rammet av ebolaepidemien. Over 800 mennesker har mistet livet som følge av viruset som gir blødningsfeber, og nær det dobbelte antallet er smittet. Både leger og hjelpearbeidere har den siste tiden blitt smittet av ebola under utbruddene i Vest-Afrika.
Sierra Leones president avlyste nylig en forestående reise til USA, og offentlige skoler og idrettsaktiviteter er stengt på ubestemt tid i både Liberia og Sierra Leone.
Liberia permitterte ansatte
I Liberia er også alle offentlige ansatte permittert de neste ukene.
Aftenposten skrev før helgen at det nylig ble kjent at en amerikansk statsborger kollapset og senere døde av viruset under en reise gjennom flyplassen i hovedstaden Monrovia. Det ble slått full alarm for å forhindre videre spredning til landets 174,5 millioner innbyggere. Myndighetene satte i gang en storoffensiv for å spore opp 30.000 mennesker som kan ha vært i kontakt med mannen.
Overvåker nøye
Norske myndigheter overvåker situasjonen nøye, men vurderer foreløpig at sjansen er lav for et eventuelt utbrudd på norsk jord.
- Skulle et tilfelle dukke opp i Norge hos en reisende som har oppholdt seg i et utbruddsområde, vil personen bli raskt fulgt opp, og det er liten risiko for at sykdommen vil bre seg videre her i landet, sier overlege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttets Avdeling for infeksjonsovervåking.
Frykten gjør det vanskelig
På Folkehelseinstituttets sider opplyses at det ikke er grunnlag for å fraråde å ta imot gjester eller andre personer fra områder med utbrudd. Det er heller ikke grunn for å teste eller isolere personer som kommer fra disse områdene.
- Man skal være svært nær pasienter for å bli smittet, men det er denne frykten som gjør det vanskelig. Den ville vel både vi selv, familie og veiledere ha kjent på, sier medisinstudent Torunn Wigum Frøseth.