Verdens AIDS-dag:

Jumbo på gummi - på topp i klamydia

Nordmenn er dårligst i verden på kondombruk, og Trondheim er ikke bare Norges teknologihovedstad. Byen er også landets klamydiahovedstad.

Publisert Sist oppdatert
Kondom-misjon. På stripa tar medisinernes medstudenter i mot kondomer med åpne hender, smil og blide bemerkninger.
Slurver. Syv av ti nordmenn har hatt seksuelt samvær uten kondom og én av fem dropper kondom fordi de regner med at partneren ikke har kjønnssykdommer.
Misjon. Medisinernes Seksualopplysning driver oppsøkende seksualundervisning i ungdoms- og videregående skoler.

- Det kan jo ha sammenheng med det store antallet studenter her, sier Hanne Beate Solberg, som er leder i Medisinernes Seksualopplysning (MSO) ved NTNU.

I anledning av at 1. desember er verdens AIDS-dag, stod hun på stripa på Gløshaugen i dag og delte ut gratis kondomer, pepperkaker og mandariner. Også på Dragvoll pushet studenter fra MSO, MedHum og Norsk Medisinstudenterforening kondomer i dag.

For å sette søkelys på temaet, er det også sluppet tall som viser at Norge nå har 4368 HIV-smittede.

Se mer statistikk her

Slapp med kondom

Tallet på nye smittede øker noe hvert år – samtidig som nordmenn har et heller likegyldig forhold til å beskytte seg med kondom. Syv av ti nordmenn har hatt seksuelt samvær uten kondom og én av fem dropper kondom fordi de regner med at partneren ikke har kjønnssykdommer.

- Det kan kanskje skyldes at de mest alvorlige kjønnsykdommene er lite utbredt her i landet. Folk tenker ikke så mye over følgene ved ubeskyttet sex, sier Ida Hveem i MSO.

Samtidig blir klamydia, herpes og HIV mer og mer vanlig i Norge. Nordmenn har en tendens til å teste seg sjeldent, og medisinstudentene er opptatt av å få flere til å gjøre det.

- Tryggheten folk føler kan være falsk, det blir flere og flere tilfeller. Det er ingen grunn til ikke å gjøre det. En klamydia-test er gratis og det er behandlingen også, sier Hanne Beate Solberg.

- I tillegg kan du gjøre det anonymt, supplerer Ida Hveem.

- Kondom er ikke lenger først og fremst et prevensjonsmiddel. Det er en beskyttelse mot kjønnsykdommer, understreker studentene.

Underviser ungdom

MSO er en religiøst og politisk uavhengig organisasjon som består av medisinstudenter. Foreningen ved NTNU tar hvert år opp 30 medlemmer, 15 av hvert kjønn. Foreningen driver oppsøkende seksualundervisning i ungdoms- og videregående skoler. MSOs mål med undervisningen er å redusere antall uønskede svangerskap, øke kunnskapen om kroppen og hvordan den fungerer, samt å gi ungdom et positivt syn på kropp og seksualitet.

I følge Marie Viel Møllersen er det så populært å være med i MSO at folk overnatter i kø for å bli tatt opp.

- Det er morsomt å være med, og det er veldig givende å undervise. Vi får grundig opplæring, og kjempefin trening i å stå foran mange mennesker. Det er veldig positivt, sier hun.

MSO får svært mange henvendelser fra skoler. De dekker hele Trondheim og store deler av fylket. Målet i år er 60 besøk, og i følge studentene ligger de godt an til å klare det.

Skape gode holdninger

- Når vi kommer inn i klassen, går læreren ut. Det er lettere for elevene å snakke utvungent og stille spørsmål om sex og samliv til to unge medisinstudenter som de aldri treffer igjen, enn med læreren. Utgangspunktet vårt er at ingen ting er flaut, sier studentene, som lar alle elevene stille spørsmål på anonyme lapper, som til slutt leses opp, besvares og diskuteres.

- Det er utrolig mye de lurer på, og det kommer veldig mange veldig gode spørsmål. Det er viktig å formidle selvrespekt, og forsøke å skape gode holdninger til hvordan de skal behandle både sin egen kropp og andres, sier Ida Hveem.

- Mange, kanskje spesielt gutter, vet ikke alltid hvor grensene går og er for eksempel ikke klar over at de begår overgrep.

På stripa tar medisinernes medstudenter i mot kondomer med åpne hender, smil og blide bemerkninger. Torsdag kveld skal de dele ut de små, fargerike pakkene på utesteder i byen.