De ansvarlige for NoW: F.v. Åsta Øvregaard, Olaf Husby, Birte Hillestad og Sissel Wuttudal Robbins. Bak t.h.: Jacques Koreman, leder ved Institutt for språk- og kommunikasjonsstudier.
Bok, løsark og tavle: Sissel Wuttudal Robbins i klasseromsundervisning med internasjonale studenter på norskkurs på nivå tre. Disse får foreløpig ikke nyte godt av de nye nettressursene.
Tidligere fikk kun en tredjedel av de utenlandske studentene som kom til NTNU tilbud om norskkurs. Resten kom, ble satt opp på venteliste, fullførte sine andre studier og dro, uten norskkurs.
-Vi hadde ventelister like lange som antall navn på kurslistene. Rektor fant ut at dette gikk ikke lenger, sier Åsta Øvregaard ved Institutt for språk- og kommunikasjonsstudier. Hun er en i gruppen som tok utfordringen med å lage et nettbasert norskkurs for utlendingene som kommer til Trondheim og NTNU.
- Vi er kjempestolte, sier instituttleder Jacques Koreman. Før vårsemesteret i 2011 hadde instituttet 560 studenter i året. Nå er tallet skrudd opp til 1380 studenter på alle nivå.
Her kan alle som vil studere norsk for nybegynnere på nett, med tekster, lydfiler, video, oppgaver og minigrammatikk. Kurset har to deler og i alt ti kapittel. Tekstene følger fire utenlandske studenters ferd til Trondheim og NTNU. De ankommer Trondheim, sjekker inn på Moholt studentby, drar på forelesninger og konferanser, blir kjent med Trondheim, shopper dundyne og fyller ut skjema hos politiet. Gjennom kurset får studentene et skreddersydd vokabular tilpasset NTNU og trøndersk geografi.
Åpent for alle
- Lærebøkene vi har brukt tidligere har hatt et sterkt innvandringsfokus. Vi ville lage noe som var rettet mot vanlige studenter - som ikke skal ha barn, integreres i skole og barnehage og formanes til å ta tran, sier Sissel Wuttudal Robbins.
Og studentene er fornøyde. I stedet for kopier og tung tavleundervisning kan de nå velge når og hvor de skal gjøre oppgavene. Programmet forbedres også stadig. En facebookside er på vei. Det samme er tilleggsfunksjoner som gir studentene tilbakemelding på setningsstruktur og uttaleøvinger i forhold til hvilket morsmål de har.
- I neste uke får vi besøk fra Sverige, fra Folkeuniversitetets forlag, som vil se på opplegget vårt, sier prosjektansvarlig Olaf Husby.
Brukere i flere land
- Responsen har vært over all forventning. Mange mener at dette hadde aldri kunne skjedd ved deres hjemmeuniversitet, forteller Åsta Øvregaard.
Allerede har folk rundt omkring i verden uten forbindelse til NTNU snublet over kurset og tatt det i bruk:
- Vi har allerede brukere i andre land, sier Husby. – Her kan de finne en komplett pakke. Men det er bare studentene ved NTNU som får tilbud om klasseromsundervisning i tillegg til nettressursen, sier han.
Mindre undervisning
Medaljens bakside er mindre undervisning til dem som får plass på NTNU-kursene. Tidligere fikk studentene 3+3 timer ukentlig med klasseromsundervisning. Nå har mange bare 2+2 timer i uken med klasseromsundervisning, og ERASMUS-studenter får bare 3 timer én gang i uka. Antallet studenter har økt, uten tilsvarende økning i midlene.
- Klart vi er bekymret, sier instituttleder Koreman. – Men vi har måttet forholde oss til de faktiske rammene. Det har vært vanskelig, men vi har funnet en måte å håndtere det på som har sine fordeler.
Han får støtte fra Øvregaard:
- Vi er ikke begeistret for at studentene får mindre undervisning, men det er bedre at de får kurs enn at de blir stående på venteliste, sier hun.
Umiddelbar respons
Like fullt føler instituttets 14 norsklærerne at studentene nå får et bedre tilbud.
- Det føles bedre å sende dem hjem nå, sier Birte Hillestad. – De har jo ofte hundre prosent studier i tillegg til språkkurset. Nå kan de gjøre oppgavene hjemme og får umiddelbar respons.