Ytring:

Nord misleder minister og studenter

«Jeg håper statsråden ikke vil godta noe annet enn at studentrettigheter respekteres, også på Helgeland.» skriver forfatteren av denne ytringen.
«Vanligvis har universiteter stor tillit i befolkningen, men Nords handlinger kan svekke denne relasjonen» skriver Raymond Lillevik.  
        
            (Foto: Hans Petter Sørensen)

«Vanligvis har universiteter stor tillit i befolkningen, men Nords handlinger kan svekke denne relasjonen» skriver Raymond Lillevik.   Foto: Hans Petter Sørensen

Kjære kunnskaps – og integreringsminister Guri Melby.

Studentene ved Campus Nesna protesterer mot å bli tvangsflyttet til andre studiesteder enn det de har kommet inn på. I den forbindelse svarer du stortingsrepresentant Mona Fagerås 4. mai ved å sitere hjemmesiden hos Nord universitet. Her får studenter på samlingsbaserte studier beskjed om at de kan flyttes.

Problemet er at Nord har endret hjemmesiden og informasjonen til studentene etter opptak sensommeren 2019. Lenge etterpå, faktisk. Da forslaget om nedleggelse kom 24. april 2019, skrev universitetet: «De studentene som har søkt studieplass og får tilbud om opptak vil kunne fullføre studiene der de blir tatt opp. Det samme gjelder de studentene som allerede er i gang med studiene.»

Så sent som 23. januar 2020(!) var teksten på hjemmesiden slik: «Universitetets prosjekt om hvor mange studiesteder vi bør ha i fremtiden kan medføre at det blir endringer i aktiviteten ved noen studiesteder. Dersom du studerer ved et av våre studiesteder får du fullføre utdanningen din her. Dersom aktiviteten ved et studiested endres vil alle studenter få fullført studiene de har begynt på. Dette gjelder også studenter som starter på studier høsten 2019.»

I flere måneder etter opptak ble studentene lovet å fullføre der de startet. Det du nå siterer fra Stortingets talerstol er altså en endring av den opprinnelige informasjonen fra Nord universitet. Premissene for opptak ble endret etter at studentene ble tatt opp. Dette inngår i et mønster av avtalebrudd som muligens har svekket Nords omdømme og rekruttering, i hvert fall når man sammenligner Nords fallende søkertall med utviklingen hos naboene, spesielt innen lærerutdanning.

Det verste er de fortvilte studentene fra Trøndelag og hele Nordland. Selv etter å ha vært grundige og lest seg opp på universitetets betingelser før de tok skoleplassen, ikke minst under uroen om Nesnas fremtid våren og sommeren 2019, får de nå nye beskjeder. Å endre opptaksvilkårene lenge etter oppstart, fremstår som å føre studenter bak lyset. Etter et helt år med lite annet enn taushet fra Nord varsler nå studentenes advokat en mulig rettssak. Jeg mener at politikerne bør arbeide for at universitets - og høgskolesektoren er forutsigbar og etterrettelig. Vanligvis har universiteter stor tillit i befolkningen, men Nords handlinger kan svekke denne relasjonen. Jeg håper statsråden ikke vil godta noe annet enn at studentrettigheter respekteres, også på Helgeland.

Spørsmålet fra Fagerås må derfor gjentas: Hvordan forsvarer statsråden at Nesnastudentene tvinges andre steder for å fullføre studiene, og forstår statsråden den vanskelige situasjonen studentene kommer i?

LES OGSÅ: Hyrer advokat for å få fullføre på Nesna

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Helseinnovatører får dansk forsterkning

Nå blir Universitetet i København med i Helseinnovatørskolen, sammen med NTNU, Karolinska og UiO.

Svensk universitet sier opp 180 ansatte

Det svenske universitetet Chalmers sier opp 180 ansatte på grunn av store pensjonskostnader.

Sykepleierutdanningen i Gjøvik får ingen nye studieplasser

Årsaken er at Sykehuset Innlandet ikke hadde kapasitet til flere praksisplasser.

Gratis parkering ved NTNU

Fra 15. juni kan ansatte ved NTNU i Trondheim parkere gratis.