ntnu-student ved harvard

- Mine kinesiske venner synes de har mer akademisk frihet

NTNU-studenten etter et år ved Harvard: - Alt skjedde så fort. Folk ble rådet til å ordne tilgang til advokat i tilfelle de ble arrestert og forsøkt deportert.

Studenter samles på Harvards campus for å markere sin protest mot administrasjonens sanksjoner mot Harvard. Bildet er tatt av studenten UA har intervjuet.
Publisert Sist oppdatert

Universitetsavisa har snakket med en student som har vært utvekslingsstudent ved Harvard i det akademiske året som har gått. Han dro til Harvard fra tilværelsen som student ved NTNU.

Studenten ønsker ikke å stå fram med navn. Årsaken er at han tenker å returnere til USA i løpet av sommeren med et ISA-visum.

UA kjenner hans identitet og studiested ved NTNU.

- Jeg vet ikke hvordan Harvard-visumet mitt påvirker dette. Det kan bli en utfordring. Jeg vet ikke hva som skjer dersom navnet mitt dukker opp i en kritisk vinklet artikkel her i Norge, forteller studenten.

Dessuten ønsker han å ha muligheten til å søke jobb i USA på et senere tidspunkt. I utgangspunktet har internasjonale studenter mulighet til å få jobb etter endt studieår med et såkalt OPT-visum. Men hvordan vil det stille seg med et OPT koplet til Harvard?

- Man vet ikke hvordan ting vil utvikle seg, sier han.

Lettet over å være hjemme

Studenten kommer tilbake flere ganger under intervjuet hvor lettet han er over at han vender tilbake i Norge nå.

- Jeg fikk bokstavelig talt vite på vei til flyplassen om at internasjonale studenter skal bort fra Harvard, og at man, i det kravet effektueres, vil ha 72 timer på å komme seg ut. Det er helt sprøtt.

Han forteller at studentene der, særlig de internasjonale, har kjent på et stigende ubehag utover vinteren.

- Det har vært ganske dramatisk. Før tenkte man ikke over slike ting. Nå må man tenke på fullmakter, rettigheter, ICE, og hva slags signaler myndighetene sender, sier han.

Følg UA på Facebook og Instagram.

Stemningsskille

Studenter har blitt anbefalt å ha Power of Attorney i tilfelle pågripelse, for å sikre rett til juridisk hjelp før deportasjon.

ICE står for U.S. Immigration and Customs Enforcement, og er et føderalt byrå underlagt Department of Homeland Security (DHS) i USA. ICE har ansvar for å håndheve immigrasjonslovgivningen og beskytte nasjonens grense mot ulovlig innreise, opphold og aktivitet. Den 25. mars 2025 ble Rümeysa Öztürk, en 30 år gammel tyrkisk statsborger og doktorgradsstudent ved Tufts University i Massachusetts, arrestert av seks maskerte agenter fra ICE nær sitt hjem i Somerville, Massachusetts. Hun ble deretter transportert til et ICE-fengsel, og sitter nå deportert.

Denne hendelsen markerte et stemningsskille, særlig for internasjonale studenter, forteller NTNU-studenten til UA.

Sjokkerende

- Ja, det skjedde ganske fort – fra slutten av mars til midten av april. Før det, tenkte vi ikke over det i det hele tatt. Men etter det med den tyrkiske studenten begynte folk å bli urolige for alvor. Nå, med 72 timer på å forlate landet, slik kravet er, har alt endret seg.

Noe av det som har gjort mest inntrykk på ham er kommentarer fra venner fra Kina og Singapore som han studerte sammen med.

- Det var ganske sjokkerende å høre fra dem. De sa at dette føltes mer ekstremt enn det de hadde opplevd hjemme. I deres land er akademia høyt verdsatt og har større frihet, fortalte de meg. Det sier i grunnen det meste.