Arkitekt-studenter på NTNU fikk ettertraktet stipend

Husbanken har i 2025 delt ut 300 000 kr i stipend til masteroppgaver. Ved NTNU fikk fire studentprosjekter stipend. Et av dem ønsker å gjøre boligmarkedet mer rettferdig.

Prosjektet til Fridjof Utne Sandberg og Gard Gundersen Sagbakken ble valgt ut som et av ti Husbanken ville gi penger til.

Årlig gir Husbanken ut stipend til masterstudenter som skriver om tema knyttet til bolig og boligsosialt arbeid. I 2025 var det i alt 28 søknader. 12 studenter fordelt på ti prosjekter som får støtte til sitt arbeid. 

Seniorrådgiver Anne Camillia Vaalund i Husbanken er veldig fornøyd med hvor mange som hadde søkt. Antallet søknader er ny rekord.

– Kanskje er det et tegn på at tema knyttet til bolig- og distriktsutvikling er i vinden hos studentene? spør Vaalund i pressemeldingen.

Samfunnet lider av at folk ikke får bolig

Ett av prosjektene stod NTNU studentene Fridjof Utne Sandberg og Gard Gundersen Sagbakken for. I sitt prosjekt skulle de definere hva som ligger i begrepet «rettferdig tilgang» til bolig og hva som er en «god bolig».

Sandberg forteller at ideen kom fra en observasjon på at tilgangen på bolig er styrt av markedet.

Fridjof Utne Sandberg vil ikke at folk skal bli låst ute fra boligmarkedet på grunn av markedskreftene.

- Det er tykkelsen på lommeboka som bestemmer tilgangen på bolig, konstaterer han.

Sagbakken forklarer at når folk blir priset ut av boligmarkedet påvirkes samfunnet negativt.

- Høye boligpriser gjør at mange mister muligheten til å bo nære jobben sin. Når arbeidere ikke har råd til å etablere seg i nærheten av jobben sin, eller ikke har råd til å flytte til en større bolig om man skulle få flere barn. Da ser vi at den urettferdige tilgangen gir mange samfunnsmessige følger, sier han.

Ønsker en ikke-kommersiell boligsektor

Når de skrev søknaden var de ikke helt sikre på hvordan saken skulle ende opp, derfor tok de med at de skulle komme med et konkret forslag til en arketektonisk løsning. På de to månedene mellom søknadsfristen til stipendet og innleveringsfristen på masteren falt dette bort.

- Når innleveringsfristen nærmet seg konsentrerte vi oss i hovedsak om å utvikle forslag til organisering og designstrategier generelt for allmennboligsektoren fremfor et konkret arkitektonisk prosjekt, sier Sandberg.

Dette forslaget handler om å styrke den tredje boligsektoren, som er utenfor både det markedsstyrte og det offentlige tilbudet

Gard Gundersen Sagbakken mener samfunnet påvirkes negativt av de høye boligprisene

- Problemet er at når folk skal eie så blir det drevet av markedets premisser, vi forslår i stedet at folk skal bo i rimelige leieboliger som driftes av ikke-kommersielle prinsipper, sier Sagbakken.

- Ligner det på modellen til Sit?

- Det er på en større skala enn det Sit gjør i dag, men det er et godt eksempel på noe tilsvarende, sier Sagbakken.

Kloke hoder tenker likt

Sagbakken og Sandberg er samstemte om at å samarbeide på masteroppgaven har vært nyttig. Spesielt det å kunne ha noen å dele ideer og tanker med fant de nyttig.

- Vi burde ha hatt en diktafon med oss så vi kunne ha tatt opp samtalene våre. Tror det hadde vært interessant for oppgaven å få innblikk i hvordan vi diskuterte oss frem til hvordan samfunnet fungerer i dag, sier Sandberg.

Sagbakken forteller at de allerede hadde like tanker om hva de ville skrive om, og at det var derfor de fant hverandre så fort i oppstarten av masteråret.

- Jeg tror også det hjalp at vi hadde veldig likt syn på situasjonen på boligmarkedet i dag, og samme tanker om hvordan vi ser for oss at en eventuelt løsning kunne ha sett ut, sier Sagbakken.

Samtidig så ønsker han å dele noe av æren med sine veiledere, som han forteller har hjulpet dem mye gjennom prosjektet.

- Vi har hatt to veiledere som har bidratt mye til de diskusjonene og hjulpet oss med å få prosjektet i riktig retning, sier Sagbakken.

Som nyutdannede arkitekter er både Sagbakken og Sandberg på jobbmarkedet, så nøyaktig hvor veien vil gå videre er usikkert. Pengene vil dermed uansett komme godt med.

- Dette stipendet gir oss muligheten til å kunne jobbe med prosjektet videre, kanskje opp mot noen relevante aktører, i hvert fall en liten stund til , sier Sandberg avslutningsvis.

4 av 10 prosjekter kom fra NTNU

I tillegg til Sandberg og Sagbakken så var det tre andre prosjekter ved NTNU som fikk stipend:

  • Kaisa Heidsve og Miriam Eilén Nerheim for prosjektet: Gi det en sjanse til – gjenbruk av ledige bygg i Heim kommune.
  • Henrik Åsali Hanssen for prosjektet: Hvordan kan profesjonelle aktører i eiendomsbransjen bidra til et sunt og bærekraftig utleiemarked i Tromsø?
  • Jonas Skar for prosjektet: Transformasjon på og av Brattøra.

Følg UA på Facebook og Instagram.