De første studentene får prøve ny læringsplattform i 2026
Våren 2026 bytter NTNU læringsplattform fra Blackboard til Canvas. Noen studenter kan ende opp med å måtte forholde seg til begge læringsplattformene samtidig.
Seniorrådgiver Ole Bjarne Mogård og prosjektleder Øyvind Hauge jobber med å gjøre den nye læringsplatformen så bra som mulig.Foto: Kristoffer Ramsøy Fredriksen
Prosjektleder for innføring av utdanningssystem Øyvind Hauge forteller at de ønsker at fem til tyve emner per fakultet skal være på NTNUs nye læringsplattform Canvas fra våren 2025.
Det er en kontinuerlig dialog mellom dem og fakultetenes innføringsledere om det nøyaktige omfanget, sier Hauge.
- Fokuset er på at studentene skal få en god brukeropplevelse, og at noen grupper med studenter vil få alle fagene sine på Canvas.
Overgangsperioden vil allikevel føre til at noen studenter vil måtte forholde seg til to plattformer det første semesteret.
- Vi skal prøve å begrense hvor mange som ender opp med for eksempel ett fag på Canvas og tre fag på Blackboard, men det er ikke til å unngå at noen får det slik, forklarer han.
Grunnen til at de bruker dette første semesteret til utprøvning er for å sikre at alt fungerer som det skal.
- NTNU har noen særegenheter som er viktig for oss og få prøvd ut, spesielt veldig store emner eller emner som har alternativ organisering, sier Hauge.
Fakultetene bestemmer
Men hvilke fag som skal være først ute til å prøve ut Canvas er ikke bestemt ennå.
- Det er opp til fakultetene å hjelpe oss å velge ut emner på en god måte, sier Hauge.
Innføringsleder Karen Oldervik Golmen har hørt gode tilbakemeldinger om Canvas fra andre utdanningsinstitusjoner.Foto: Kristoffer Ramsøy Fredriksen
Innføringsleder på Fakultet for samfunns- og utdanningsvitskap Karen Oldervik Golmen sier at instituttene har fått frist til 22. august på å melde inn hvilke emner som skal på Canvas. Det er dermed ikke bestemt hvor mange emner SU kommer til å ha på den nye læringsplattformen.
- Det kommer an på hvor mange som melder seg, sier Golmen.
Videre forteller hun at til tross for at de har noen interessenter, så tror hun ikke de kommer til å være det fakultetet med flest emner.
- Vi er nok nærmere fem enn tyve. Men, siden vi har mange praksisemner så er vi spesielt opptatt av å få med noen av disse. For sånn får vi testet hvordan det er å organisere praksis i det nye systemet, forteller Golmen.
- Selvfølgelig må jeg ha tro på det. Det er jo et verktøy som alle andre universiteter og høyskoler i Norge bruker. Vi får gode tilbakemeldinger fra våre kollegaer ellers i sektoren.
Seniorrådgiver ved seksjon for læringsstøtte og digitale tjenester Ole Bjarne Mogård er enig med sin kollega.
- Resten av sektoren fremhever brukervennligheten og grensesnittet, sier Mogård.
For at Canvas skal bli så bra som mulig, er det en rekke spørsmål som må besvares.
- Hva er det studenten gjør når man bruker et emne i hverdagen sin? Hva er det man går inn på? Hva er det man trenger? Vi vil prøve å tilpasse innhold slik at det støtter studenten på best mulig måte i læringsarbeidet, oppsummerer Mogård.
Golmen er enig i at disse spørsmålene blir viktige.
- Det viktigste nå blir å finne ut hvordan studentene og de vitenskapelige ansatte opplever å bruke dette nye verktøyet, slik at de kan få best mulig lokal opplæring og støtte i innføringsperioden og får god nytte av det framover, sier hun.
Et modulært system
Mye av kritikken mot Blackboard har pekt på at det er et innfløkt system av undermapper og krysslenker. Canvas bruker i stedet moduler for å organisere informasjon, som Mogård mener studentene vil gjenkjenne fra emne til emne.
- Moduler brukes til å ordne kursinnhold, for eksempel etter tid, tema, eller andre naturlige inndelinger som er tilpasset læringsforløpet.
En annen fordel med den nye læringsplattformen er at det vil bli lettere å kommunisere.
- Det er mer fleksibilitet i Canvas knyttet til kommunikasjon. Dette gjør at Canvas kan støtte den faglige dialogen i et emne i større grad enn tidligere, sier Mogård.
Dette vil også merkes på telefonen.
- Canvas-appen legger opp til at varslinger kan settes opp på emnenivå, der studenten bedre kan tilpasse påminnelser om aktivitet til sitt behov.
Avslutningsvis kommer Hauge med en oppfordring til studenter som har innhold på Blackboard de ønsker å beholde.
- Om studenter ønsker å ta vare på sitt gamle innhold, så må det lastes ned før vi stenger Blackboard.
Kontrakten med Blackboard går ut i oktober 2026, men Hauge forteller at det vil komme mer informasjon om hvordan læringsplattformen avvikles på et senere tidspunkt.