Nå kan du gå hit for å få hjelp med teknologiske prosjekter

Hackerspace måtte koronastenge bare dager etter de åpnet nytt kontor. Nå er de tilbake.

Eskil Dybvik (f.v.) leder Hackerspace. Alexander Navasca Skinstad, Ola Horg Jacobsen og Christian Templen Grave sitter på vakt første åpningsdag for semesteret.
Publisert

- For ikke så lenge siden var det én som var innom for å få hjelp til å lage en sensor for å finne ut om en dør er lukket. Da kunne vi for eksempel foreslå å bruke en magnetsensor, forteller Eskil Dybvik.

En av Hackerspace sine prosjektgrupper jobber med arkademaskin.

Han er leder for Hackerspace, et studentdrevet teknologiverksted ved NTNU, organisert under institutt for datateknologi og informatikk. Her kan alle nå komme for å få hjelp til prosjekter de jobber med. Torsdag 25. februar har verkstedet sin første åpningsdag på lenge, som konsekvens av korona.

- Vi flyttet til dette kontoret i mars i fjor. Vi åpnet mandag morgen og måtte stenge på grunn av korona allerede torsdagen etterpå. Det var litt surt, men det måtte gjøres. Vi hadde ikke akkurat noe alternativ, sier Dybvik.

3D-printer, laserkutter og kaffemaskin

Nå som de er tilbake vil noen av de frivillige sitte på vakt i hverdagene. Som regel har de rundt 40 til 60 frivillige. Dybvik forteller at selv om de har masse forskjellig utstyr som kan brukes er det minst like viktig med kompetansen de har samlet.

- Tidligere lå vi på en lesesal for datastudenter og da kom det mest datastudenter. Nå har vi hatt besøk av både arkitekturstudenter, designstudenter og elektronikkstudenter, blant annet sier Dybvik.

Eskil Dybvik er den som fikk utfordringen å lede Hackerspace gjennom en pandemi.

Av utstyr har de blant annet kraftige pc-er, en 3D-printer, en laserkutter, massevis av småelektronikk og selvsagt en kaffemaskin. De har også et rom ved siden av, med VR-utstyr. Det er for øyeblikket stengt ut av smittevernhensyn, men så snart de har mulighet er det bare å plugge inn.

Prosjektgtruppene til Hackerspace har flere ulike ting på gang. En gruppe holder på å lage en arkademaskin. En annen holder på å lage en datamaskinprosessor i stor skala, som kan brukes til å vise hvordan en prosessor fungerer. For eksempel av studenter og skoleelever.

Ola Horg Jacobsen viser fram hvordan makroprosessoren vil se ut. De har ikke kommet så langt at det er noe fysisk enda.

- Den skal hjelpe folk å forstå hvordan en datamaskin fungerer. Det kan virke litt som magi om man ikke skjønner det. Men vi vil fjerne litt av den mystikken rundt det og vise at det egentlig er ganske enkelt, forteller Ola Horg Jacobsen.

Både han og Christian Templen Grave jobber med prosessoren. Alexander Navasca Skinstad jobber med en invertert pendel.

- Håpet er å få en slags robot som kan balansere seg på to hjul ved å ha pådrag på motoren, forklarer han.

En uformell arena

Dybvik forteller at selv om Hackerspace har mange spennende prosjekter er det også i aller høyeste grad en sosial arena også. For hans studietid har prosjektet blitt veldig definerende og han har blitt kjent med mange folk.

- Det er stort nok til at du kan bli kjent med mange forskjellige folk, men også lite nok til at du blir veldig godt kjent med folk.

En av Hackerspace sine offisielle gummiender. Innen programmering har man et uttrykk som heter "rubber duck debugging". Hvis du sliter med noe så kan du forklare all koden, linje for linje til en gummiand, så kanskje du kommer på en løsning.

Han sier det beste med Hackerspace er hvor uformelt det er.

- Det skal være veldig lav terskel for å komme innom her og spørre om hjelp til å starte et prosjekt. Folk kommer innom med gode idéer, interessante idéer og idéer som kanskje høres dårlige ut, men fortsatt er verdt å prøve ut. Kanskje viser det seg at det er noe bra.

Det var hele tiden intensjonen bak Hackerspace da det ble startet, at alle skulle kunne bruke det og at man ikke trengte noe medlemskap for å bruke verkstedet. Framover håper Dybvik at de kan fortsette å holde åpent og på sikt vil det kanskje komme nye prosjektgrupper og idéer.

- Vi har lyst til å være tilgjengelig for alle.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.