Alle får trene én time i uka

Etter fem år med diskusjoner er prinsippet banket igjennom: Nå kan alle ansatte ved NTNU bruke inntil én time per uke av arbeidstiden til trening.

Publisert Sist oppdatert
Avsjekk..Tiltaket skal evalueres om ett år, i følge fungerende personalsjef ved NTNU, Petter Wiig.

Treningen skal gjennomføres i løpet av normalarbeidstiden, og inngå i timeregnskapet som ordinær arbeidstid. Som hovedregel bør den gjennomføres som en felles organisert aktivitet, men det skal også være rom for individuelle opplegg, i følge Petter Wiig, fungerende personalsjef ved NTNU.

Nøkkelord: Skjønn

- Det er opptil institutt, seksjoner og avdelinger å drøfte hvordan man best skal innrette seg. Skjønn er et viktig stikkord her, sier Wiig.

Fem år har det altså tatt å få satt det gode prinsipp om fysisk fostring i arbeidstiden ut i livet. Tjenestemannsorganisasjonene, HMS- og Personalavdelingen, samt vernelinjen er blant dem som har vært med i prosessen. Underveis er retningslinjene kokt ned fra fire tettskrevne sider til seks kortfattede punkter.

- Mange har vært involvert, innfallsvinklene har vært ulike, og det har vært en del meningsutveksling underveis. Uansett - innføring av trening i arbeidstiden har to hovedmål: Å bidra til et godt arbeidsmiljø, og til å styrke ansattes helse, sier Wiig.

Frivillig ordning

Et av punktene slår fast at dette er en frivillig ordning. Men det betyr slett ikke at den som avstår, kan ta bussen en time tidligere hjem på fredager. Dette er heller ikke noen tidskonto-ordning. Om man ikke får trent én uke, kan man ikke ta ut to treningstimer i påfølgende uke.

NTNU er en mangslungen organisasjon, med enheter i alle størrelser og varianter. Det sier seg selv at det blir variasjon i måten man innretter seg rundt om. Tiden med nitidige rundskriv og detaljstyring er forbi.

- Vi stoler fullt og helt på at ledere og ansatte kan utøve skjønn i denne saken, på samme måte som de gjør det i andre saker. sier Wiig.

Ønsker sosial effekt

Det svarer han også til ledere som i disse dager ringer ham, etter at de har fått beskjed om at det åpnes for fysisk aktivitet i arbeidstiden. Det er hovedregelen om at treningen skal gjennomføres som en felles organisert aktivitet, som skaper litt hodebry.

- Vi innfører dette fordi det favner litt videre enn akkurat å bli i bedre fysisk form. Tanken er at det også skal ha en sosial effekt, og bidra til et godt arbeidsmiljø. Vi mener kollektive løsninger er bedre, enn at - satt på spissen - femti personer ved et institutt skal trene hver for seg, mener Wiig.

Jobbtransport gjelder ikke

- Hvorfor skal ikke for eksempel sykling til jobb regnes som trening i arbeidstiden?

- Dette er et resultat av et kompromiss. Personalavdelingen gikk først inn for utelukkende kollektive løsninger, men det kom synspunkter inn som gjorde at vi åpnet for individuelle løsninger. Samtidig, begrunnet i at dette skal være noe mer enn et rent treningstiltak, bestemte vi at de individuelle løsningene skal begrenses noe. Derfor er det lagt en klar begrensning på sykkel eller gange til jobb ikke skal regnes med.

Ordningen trer i kraft denne uken, og skal evalueres om ett år.

På spørsmål om han selv skal benytte sin tilmålte treningstime, svarer Petter Wiig:

- Jeg mener jeg trener nok som det er, og anser meg for å være i god fysisk form. Og det blir uansett ikke aktuelt nå, det er heseblesende nok å være personalsjef.

Jobber med organisert tilbud

HMS-avdelingen håper å få satt i gang et organisert opplegg knyttet til SiTs idrettsbygg på Gløshaugen og Dragvoll.

- Målet er å få til et opplegg der vi får satt av noen timer i uka på dagtid til egne ansatte. Vi har vært i kontakt med SiT og de er positive. Det er mye som skal avklares ennå, og det er usikkert hvilken løsning vi får til, sier bedriftsfysioterapeut Tina Hagen ved HMS-avdelingen.

Håpet er å få til et opplegg som er attraktivt og lett for ansatte å benytte, og at brikkene faller på plass i løpet av våren.

Rekker mye på en time

Hagen mener det er fullt mulig å få til effektive treningsøkter, som også inkluderer omkledning og en kjapp dusj, på en time. Fysioterapeuten understreker at det ikke er alle som ønsker å trene sammen med andre, og at det skal være rom for individuelle tilpasninger.

- Det viktigste er at folk faktisk trener, sier Hagen.

Hun minner om de nasjonale helsemyndighetenes anbefaling om 30 minutter daglig moderat fysisk aktivitet for voksne. Aktiviteten bør gjøre en litt andpusten og kan også deles opp i bolker på 10 minutter.