ØRLAND: Ansattes kraftige reaksjoner på rektors ønske om å framskynde kostnadskutt førte til at forslaget ble nedjustert.
Motbør. Det var økonomidirektør Frank Arntsen som la fram saken som har vakt sterke reaksjoner både blant faglige og administrativt ansatte. Her fotografert under onsdagens styreseminar.Sølvi W. Normannsen
- Fra mitt ståsted er dette en smule provoserende sa styreremedlem Bjarne Foss, som mente at det ville være et svært dårlig signal fra styret til organisasjonen å vedta disse kuttene nå.
Det var økonomidirektør Frank Arntsen som la fram saken som har vakt sterke reaksjoner både blant faglige og administrativt ansatte.
Ville kutte fortere
Ledelsen foreslo å kutte lønnsbudsjettet til administrasjonen med sju prosent, og vil også at de vedtatte innsparingene på 110 millioner kroner skal tas over kortere tid enn tidligere vedtatt.
NTNU-styret har tidligere vedtatt at de administrative utgiftene skal ned med fem prosent på kort sikt og ytterligere fem prosent over tre år. Til sammen utgjør innsparingene 110 millioner kroner.
Torsdag forsøkte rektor å få styret med på å kutte dette beløpet over kortere tid: 80 millioner i 2017 og 30 millioner i 2018. Dette vil innebære kutt i lønnsbudsjettet til administrasjonen med henholdsvis sju prosent neste år og tre prosent året etter.
Foss tok ordet først, og sa han insisterte på at det burde stå 5 prosent i stedet for 7 i vedtaket.
- Da vil det, fra organisasjonens side, bli sett på som at vi kommer dem i møte, at vi skjønner utfordringene deres, sa Foss, som mente det er svært viktig at styret er lydhøre og realistiske i forhold til alt som skal skje nedover i organisasjonen.
Kjersti Møller sa hun støttet Bjarne Foss 100 prosent, og at hun var svært bekymret for signaleffekten derosm styret skulle gå for å forsere til 7 prosent kutt i 2017.
- Jeg føler meg veldig ukomfortabel med å gå inn på 7 prosent i 2017. Det er ingen ting i denne saken som tilsier at vi her har nok faktagrunnlag til å gå med på det, sa Møller.
Kristin Melum Eide understreket at styret ansvar går begge veier. Både for å følge opp pålegg fra departement og eier, men også i forhold til hvilke signaleffekter dette ville sende de ansatte.
Fryktet tap av motivasjon, lojalitet og produktivitet
- Organisasjonen vi representerer skal føle seg ivaretatt. Den administrative gruppa har tatt uforholdsmessig stor del av trøkket i forhold til fusjonen. Om vi nå skal ta enda større kutt enn vi har sagt før, vil det føre til tap av motivasjon, lojalitet og produktivitet sa Eide, som ytret et sterkt ønske om å signalisere at styret vil ivareta de ansatte.
- Mye tyder nå på at strikken tøyd i overkant langt. Dette er våre folk. Vi har bedt dem om mye, nå får det være bra, sa Eide.
Både Gunnar Bovim, Astrid Eidsvik og styreleder Svein Richard Brandtzæg advarte mot å ikke utnytte det ”mulighetsrommet” som oppstår nå i forbindelse med omorganiseringen.
- Det blir ikke lettere å ta dette i årene som kommer når strukturene har satt seg. Det er å utsette problemene, mente Bovim.
Summen skal uansett bli 10 prosent
Et forslag fra Guro Busterud var å la innsparingen ligge på minimum 5 prosent, og så la de enhetene som greier det ta mer. Kravet er uansett at summen skal være 10 prosent innen fristen styret setter.
Frank Arntsen og Trond Singsaas satte seg ned og omarbeidet forslaget slik at det lød slik at hele styret gikk med på det:
"Styret vedtar en planleggingsramme for administrativ effektivisering for 2017 på minst 5 prosent, og 10 prosent samlet effekt for perioden 2017-19. Det legges frem for styret 26.10 16 en redegjørelse for mulige effekter av effektiviseringskravet. Styret fastsetter da endelig fordeling av effektiviseringen mellom fakulteter og den sentrale fellesadministrasjonen".