Forstår ikke logikken:

Betaler driften sin selv - pålegges kutt likevel

Konferansegruppen på NTNU Videre må kutte minst to stillinger, men ansatte sliter med logikken i spareplanen.

Brått og uventet. - Det kom som lyn fra klar himmel. Vi har følt at NTNU har satset på oss, at virksomheten vår øker og at vi seiler i medvind. Nå lurer vi på hva NTNU egentlig vil. De sender rare signaler, sier Randi Kojen (til venstre), her sammen med Anne Evjemo, Mila Knoff, Monica Amundsen
Publisert

- Vi forstår rett og slett ikke tankegangen. Våre lønnskostnader tjenes inn på salg av konferansetjenestene. Derfor er det vanskelig å se hvordan NTNU kan spare på lønnsbudsjettet ved å kutte stillinger hos oss, sier Randi Kojen.

Hun leder konferansegruppen med 7 ansatte, som nå står i fare for å miste 3 stillinger de to neste årene.

Fordi ingen skal sies opp, vil disse bli overført til andre enheter. Kojens poeng er at deres lønnsutgifter da havner på et annet kostnadssted, mens de i dag tjener inn sin egen lønn.

- Så i stedet for en besparelse, blir det heller en utgift. Vi synes det er merkelig, sier hun.

Utdanningsområdet skal kutte 20 stillinger

Det var på et allmøte ved Studieavdelingen før helgen at spareplanen ble lagt fram for alle ansatte. Hele utdanningsområdet står foran en reduksjon i lønnsbudsjettet på 12 millioner kroner, som tilsvarer rundt 20 stillinger.

- Det kom som lyn fra klar himmel. Vi har følt at NTNU har satset på oss, at virksomheten vår øker og at vi seiler i medvind. Lufta gikk ut av ballongen, og nå lurer vi på hva NTNU egentlig vil. De sender rare signaler, sier Kojen.

Hun viser til at det ikke er lenge siden rektoratet vedtok en meget ambisiøs etter- og videreutdanningspolitikk (evu) som hennes gruppe er en viktig del av.

Det skulle satses sterkere på å arrangere store internasjonale vitenskapelige konferanser, minst 20 i året – med mer enn 200 deltakere. I tillegg skal det arrangeres minst 10 større fagkonferanser. Det ble også nedfelt at universitetet skal ha et profesjonelt administrativt apparat for arrangement av større konferanser.

Så langt i år har gruppen arranger 45 små og store konferanser, med over 8 000 deltakere. De årlige NKUL og Nokios-konferansene er de største, med henholdsvis 1350 og 500 deltakere.

Tror færre vil våge å arrangere

- Vi var svært glade for at vi ble satset på og har opplevd full støtte for arbeidet vårt, både fra NTNU og fra fagmiljø og andre som kjøper tjenester av oss. Mange har sagt, både fra NTNUs fagmiljø og andre, at de ikke ville våget å søke om å få arrangere konferanser om de ikke hadde hatt tryggheten ved å bruke oss, sier Kojen.

Dersom de må kutte to stillinger, kan de ikke ta på seg like mange arrangementer. De investerte nylig i et nytt system for konferanseadministrasjon, og rustet seg for å svare på det som lå I den nye evu-politikken. At de skulle bli pålagt å trappe ned, hadde de absolutt ikke sett for seg.

Mila Knoff, Monica Amundsen og Anne Evjemo er blant de ansatte i konferansegruppen som nå kjenner uro og usikkerhet.

- Vi får håpe fornuften vinner frem, sier Mila Knoff.

Spente på hva som kommer

Randi Kojen sier de opplever at de er svært viktige for fagmiljøene. De er profesjonelle arrangører, de kjenner systemet, de ulike tjenestene og infrastrukturen ut og inn.

- Jeg tror terskelen for å søke om å få store konferanser til NTNU og Trondheim blir høyere for mange, om de ikke vet at de har oss i bakhånd, sier hun.

I neste uke blir det endelig klart hvor og hvordan kuttene i NTNUs lønnsbudsjett skal fordeles. Konferansegruppen har også spilt inn sine innvendinger til fagforeningene, i forkant av drøftinger i Lokalt samarbeidsutvalg.

- Vi er veldig spente på fortsettelsen. Vi har spurt om logikken i dette, men har så langt bare fått ulne svar, sier Randi Kojen.

- Det er en kompleks prosess

Hverken Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning ved NTNU, eller seniorrådgiver Trond Singsaas i omstillingsprosjektet kan gi detaljerte svar på UAs spørsmål. Det er fordi man nå står midt oppe i arbeidet med bemanningsplaner. Dette er en konfidensiell prosess, fordi det i noen tilfeller vil ligge personnære opplysninger der.

- Nå er vi i en fase der vi drøfter forslag til bemanningsplaner for ulike områder. Vi er fullt klar over problemstillingen som skisseres her, og Konferansegruppens synspunkter. Jeg kan ikke si mer enn at vi ser nærmere på det i forbindelse med den endelige planen. Dette er en kompleks prosess, sier Trond Singsaas.

Kjelstad sier det er et mer overordnet spørsmål om hva NTNU nå gjør med enheter som er selvbærende. Det er flere slike enheter ved universitetet. Det er rektor og hans nærmeste medarbeidere som tar de endelige beslutninger om bemanningsplanen, etter å ha sett alle innspill og planer i sammenheng.

-Vi kan derfor ikke si ja eller nei til enkeltforslag som kommer underveis, forklarer Singsaas.

Rektor skal legge fram planen torsdag 20. oktober.