Ved fire anledninger i år har selskap som jobber med NTNUs bygningsmasse måttet få hjelp av spesialister til å håndtere asbest.Espen Halvorsen Bjørgan
I løpet av årets fire første måneder er det funnet asbest ved fire NTNU-bygg i forbindelse med riving og oppussing.
Det kreftfremkallende stoffet er funnet ved arbeid på NTNU sine lokaler i Slettvika i Agdenes, garderobene i kjelleren på Sentralbygg 1 på Gløshaugen, et av rommene i Elektrobygget på Gløshaugen og ved Marinteknisk avdeling på Tyholt.
- Vi har tilstrekkelig oversikt over hvor det er asbest i NTNUs bygningsmasse, men det som er prinsippet hos oss er at vi gjennomfører miljøkartlegging først når vi skal inn i et bygg og gjøre arbeid, sier Lindis Burheim, eiendomssjef ved NTNU.
- Hva er tilstrekkelig oversikt?
- Det er en visuell kartlegging. Vi går ikke inn i konstruksjoner for å kartlegge ettersom det gir risiko for spredning av støvet.
I utgangspunktet er det trygt å oppholde seg i rom som er bygget av materialer som inneholder asbest. Stoffet var utbredt fra 40-tallet og frem til det kom et forbud mot det i 1980. Men skal det være trygt forbeholder det at bygningsmassen vedlikeholdes.
«Kildene til målbare konsentrasjoner i inneluft har oftest vært materialer hvor overflaten ikke er tilstrekkelig forseglet, for eksempel som følge av direkte mekanisk påvirkning, fuktskader eller forsømt vedlikehold» skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.
- Vi har normalt tilsyn også der det er asbest. Det er gjennomført flere kartlegginger av bygningsmassen, og vi legger det til grunn for vårt arbeid. Hvis det avdekkes synlige skader, saneres de, sier Burheim.
- Gjør dere noe ekstra med tanke på vedlikehold av områder der det er asbest i bygningsmassen?
- Det kan være asbest over alt i bygninger med en viss alder, så vi må være ekstra aktsomme uansett hvor vi går inn. Ettersom det kan ligge i bygningsmassen også på steder hvor vi ikke vet at det er asbest tror jeg ikke det ville vært riktig av oss å legge ned ekstra arbeid i enkeltområder. Men vi følger ekstra med der asbestholdige materialer er synlige.
Er vedlikeholdet som det skal er det normalt først når platene rives ned eller går i stykker at asbestfibrene kommer ut i luften og utgjør en risiko for de som puster det inn. Så lite som to ukers eksponering kan ifølge Teknisk Ukeblad øke faren for uhelbredelig lungehinnekreft betraktelig. Sykdommen er sjelden, men fører i de fleste tilfeller til dødsfall i løpet av et år.