Fadderne som elsker farger

Emma, Håkon og Gjermund har ett mål for øye nå ved studiestart: Å ta godt vare på de nye studentene slik at de får en minneverdig tid ved NTNU i Ålesund.

"Love all colors" er mottoet for fadderperioden i Ålesund: - Det er ulikhet som gjør oss interessante, mener Håkon A. Aanerud, Emma Bregkou og Gjermund Kvernmo Langset.
Publisert Sist oppdatert
Studenter i full sving med å forberede seg til Mario Kart-løpet. Her dekoreres pappesker, som studentene ifører seg når de skal løpe om kapp.
Håkon Pedersen er i gang med å lage ei pappeske som skal forestille Luigi.
Konsentrert student med en plan for hvordan det endelige resultatet bør bli.
Forberedelser til den tradisjonelle båtkonkurransen: "START Brosundet Challenge".
Faddere slapper av i sola før det braker løs med immatrikulering og fadderfestival. Fra venstre: Frøydis Jeilen, Fredrik Eiffe, André Flo, Thea M. Hufthammer, Torbjørn H. Hjelt og Kersti Kesper
Emma Bregkou og Håkon Amundsen Aanerud er lederne for fadderne i Ålesund.
Gjermund Kvernmo Langset er studentleder i Studentparlamentet i Ålesund.

Ålesund i forrige uke: Campusen surrer av liv. Et telt på baksida er tettpakket av nye studenter som er i full sving med sprayboks og malingskost. Pappesker skal fargelegges og bli til Super Mario-figurer, og gummibåter skal bli så glorete og fargesprakende som mulig.

De forbereder seg til Mario Kart-løpet, der to studenter presser seg inn i ei pappeske og springer rundt campus. Og til båtkonkurransen i Brosundet et par dager senere.

Fadderne er lette å få øye på i sine rosa t-skjorter. Fadderstyret er iført røde trøyer og studentpolitikerne hvite. Vrimlearealet er pyntet med blå og sennepsgule NTNU-ballonger.

Farger.

Forsvarer ulikhet

«Love all colors» er nettopp slagordet for Fadderperioden 2016 i Ålesund – som en slags motreaksjon til alt det forferdelige som har skjedd i blant annet Paris, Brussel og Orlando:

- Vi har vanskelig for å forstå at folk som er annerledes, skal utgjøre noen trussel. Det er nettopp det at vi er så ulike som gjør oss interessante, sier Emma Bregkou.

Håkon Amundsen Aanerud føyer til:

- Den grunnleggende idéen med fadderperioden er å ta vare på alle, og invitere dem inn i samfunnet og inn i skolen.

Begge er fadderansvarlige ved NTNU i Ålesund i disse hektiske dagene rett etter studiestart, der alt fra rebusløp, turdag, fester, kinobesøk og fotballkamp skal gjøre studentene godt kjente med hverandre.

Inkluderer internasjonale studenter

Både Bregkou og Aanerud tar begge en master i International Business. For ett år siden var de også i samme situasjon som mange av de ferske studentene nå i disse dager. Bregkou kom til Ålesund fra Athen og Aanerud fra Lørenskog.

- Jeg hadde ikke kontakt med noen før jeg kom til campusen. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre eller ikke gjøre, forteller Emma Bregkou.

Dette har de gjort noe med i år. De opprettet ei Facebook-gruppe, der de har informert og svart på spørsmål fra de nye studentene.

- Det kan være alt mulig. Hvor kjøper jeg laken. Hvor får jeg tak i busskort, forteller hun.

Ved studiestart hadde 31 internasjonale masterstudenter takket ja til studietilbud ved NTNU i Ålesund. I tillegg er det også ankommet 25 nye utvekslingsstudenter.

Aanerud og Bregkou opplyser at de internasjonale studentene kommer et par dager før studiestart, slik at de har blitt kjente med hverandre før selve åpningsdagen.

De forteller at det er lettere for europeiske studenter å være ny i Norge. De flyter på at de har samme kulturelle bakgrunn. Studenter fra Midt-Østen og Asia strever mer: De blir forvirret når for eksempel faglæreren underviser i jeans, eller når de erfarer at vi ikke er så opptatt av titler i Norge.

LES OGSÅ: Tilbyr fadderuke uten fyll

LES OGSÅ: NTNUs sosiale lim

Ringer opp studenter

Både rektor Gunnar Bovim og gjestetaler Elisabeth Aspaker snakket om det å ta vare på hverandre og hjelpe studenter ut av ensomhet under forrige ukes immatrikulering. Et høyst relevant tema, mener Gjermund Kvernmo Langset, leder av Studentparlamentet på campusen:

- Vi ser det fra SHOT-undersøkelsen. To av fem studenter lider av ensomhet. Det er derfor så avgjørende at de under fadderperioden treffer studiekamerater og hjelper hverandre underveis i semesteret, sier han.

Og fadderne er straks på pletten hvis de merker at noen er i ferd med å falle av, nå under disse viktige oppstartsdagene.

- Hvis folk ikke møter opp, ringer vi dem og prøver å fange dem opp, sier Håkon Amundsen Aanerud.

De tre lederne legger også vekt på at alle studentene har en fadderperiode sammen. Ved NTNU i Trondheim er aktivitetene knyttet til fakultetene. Ved at Ålesund gjør det på denne måten, blir mange studenter kjent med hverandre på tvers av avdelingene.

- Hvis du som sykepleierstudent bare omgås dine egne, blir perspektivet for trangt, sier Langset.

- Og det samme gjelder vel ingeniørene?

- Ja, men jeg har ikke akkurat inntrykk av at de har noe imot å omgås sykepleierne, smiler han.

- Nordmenn er ikke så verst

Ikke for trangt perspektiv. Utvide horisonten. Dette er også noe de to fadderansvarlige opptatt av:

- Hvis vi inkluderer alle, og ikke bare omgås våre landsmenn, så utvider vi horisonten. Vi får så mye mer tilbake, sier de.

UAs reporter trekker fram tegninga til Julien Bourrelle, som viser tre ansiktsuttrykk: Nordmenn har det samme nøytrale ansiktsuttrykk når vi er både glade og sinte. Når vi er fulle, derimot, smiler vi fra øre til øre.

Bregkou og Aanerud ler og kjenner godt til bøkene hans.

- Stereotypier er alltid morsomme. Min oppfatning er at det ikke står så dårlig til. Nordmenn er vennlige og inkluderende. De er rolige og holder seg for seg selv. Det er kanskje bedre enn alle dem som smiler hele tida, sier Bregkou.

Men legger til:

- Men det tredje ansiktet er i hvert fall sant, smiler hun.

LES OGSÅ: Ytring om faddernes holdning til fyll