Kick-off for lederopplæring

NT-fakultetet: Instituttet har nettopp blitt tildelt et større forskningsprosjekt fra Norges forskingsråd. Hva gjør du som ny instituttleder?

Publisert Sist oppdatert

Fakultetenes kick-off for lederopplæring av nytilsatte instituttledere startet i forrige uke, og fortsetter denne uken. Mandag var det Fakultet for naturvitenskap og teknologi (NT) sin tur.

Historien om "Lise og hennes institutt"

Dette er første gang den pedagogiske modellen med øving på konkrete case testes ut.

Opplegget er utformet av HR-gruppen (Human Relations) sentralt ved NTNU, mens hvert fakultet har tilpasset historien om "Lise og hennes institutt" til lokale forhold. Caset har kommet fra universitetets egne kommunikasjonsfolk, økonomi, HMS, likestilling, og HR.

Til sammen 10-12 personer sentralt har jobbet med dette, i tillegg til om lag 5 personer på hvert fakultet for gjennomføring av det lokale arrangementet.

Regelverkene på de forskjellige områdene er omfattende. Instituttlederne møtes på endags krasjkurs hvor de skal løse utfordringer ved å igangsette et større forskingsprosjekt. Også nestledere og kontorsjefer er invitert. Gruppene er inndelt instituttvis, og skal bryne seg på seks delcase: Økonomien i prosjektet, rekruttering av stipendiater, HMS-utfordringer, utdanningsledelse, likestilling og mangfold, og kommunikasjonsstrategi for prosjektet.

Større fokus på lederopplæring

- Vi er i utvikling som organisasjon. Det er større fokus på ledelse, en prosess som begynte under Torbjørn Digernes, sier NT-dekan Anne Borg.

Økt satsing på lederutvikling er også svar på bestilling fra eier, Kunnskapsdepartementet. NT hadde under forrige lederperiode en blanding av ansatte og valgte instituttledere. Med alle tilsatt er det nå fakultetets ansvar for å følge opp med den kompetansetilføringen som eventuelt trengs. Fire av instituttlederne er ferske, og to av dem er eksterne, en fra Sintef og en fra høyskolen Dronning Mauds Minne, ifølge dekan Anne Borg.

NTNU benytter seg også av tjenestene fra konsulentselskapet Deloitte. De bidrar med opplæring i de mer relasjonelle sidene ved å være leder.

Tett lederprogram denne høsten

Nyrektor Bovim har satt sitt stempel på lederopplæringen. Bovim er opptatt av at lederopplæringene skal være virksomhetsnær, og relatert til virkelige utfordringer instituttledere og dekaner møter i jobben. En omforent bevissthet om hva som er god, faglig ledelse er viktig. Derfor har Bovim invitert både ferske og erfarne instituttledere til samling.

Det blir storskala lederopplæring på Hell i midten av oktober, over tre dager. Dette blir fulgt opp med en ny tredagerssamling ved Selbusjøen, våren 2014.

Utvidet dekanmøte

Tidligere denne måneden var det kick-off for opplæringsprogrammet for hele organisasjonen. Nå har fakultetenes instituttlederopplæring startet. Bovim introduserer en annen nyskapning: Utvidet dekanmøte, som skal inkludere instituttledere og tillitsvalgte. Tema for de første møtene i september og ett i oktober er NOKUT og kvalitetssikringsarbeidet, og campus.

Utvidet dekanmøte kommer som et tilskudd til de siste årenes Røros/Oppdal-møte, hittil eneste arena hvor rektor får møte hele lederstrukturen ved universitetet.

Rektor tjuvstartet i jobben rett før sommerferien, hvor han blant annet benyttet anledningen til å treffe de nytilsatte dekanene på Agdenes.

LES OGSÅ: Ut på tur, aldri sur