Denne uka skal tyske Peter Forna fordøye NTNU til frokost, lunsj og middag. Det er Erasmus Staff Week, og Forna og 16 kolleger fra hele Europa er gjester hos Internasjonal seksjon.
Faglig og sosialt. 17 deltakere er med og får et solid innblikk i mye av det NTNU har å by på. Også den litt odde aktiviteten Kubb. Engasjementet på tirsdagens kubb-tevling var upåklagelig.Sølvi W. Normannsen
- Jeg liker særlig godt den lette, liketille og løsningsorienterte tilnærmingen dere har til utfordringer her. Alt virker så ukomplisert og lite byråkratisk, sier Forna, som jobber i studieadministrasjonen ved Friedrich-Alexander-Universität Erlangen i Nürnberg.
Ser muligheter
Det siste er en betraktning han har gjort seg etter at de 17 deltakerne blant annet har besøkt Universell. Organisasjonen som jobber for å fremme et inkluderende læringsmiljø for studenter med funksjonsnedsettelser i høyere utdanning er lagt til NTNU.
- Det er noe med måten å endre perspektiv på, at det virker som det er en selvsagt ting at man skal se muligheter i stedet for hindringer, fortsetter han.
Forna har sans for den åpne kontakten og samarbeidet med politiet som internasjonal seksjon har, for å gjøre møtet med Trondheim så smidig som mulig for studenter som kommer hit.
- Dere har helt ulike byråkratiske strukturer her, og en mye mer sympatisk tilnærming til mange utfordringer enn det jeg er vant til, sier tyskeren, som fastslår at oppholdet så langt har vært svært inspirerende.
Interessante samarbeidspartnere
Rådgiver Anlja Linge Valberg sier det har vært stor pågang av søkere som ville være med på Erasmus Staff Week i år. Over 60 søkte, 17 kom med. Dette er folk som jobber med studieadministrativt arbeid, og som potensielt står som avsendere av utenlandske studenter som vil til NTNU.
- Deltakerne er valgt ut etter hvor interessante universitetene de kommer fra er som samarbeidspartnere for NTNU sier hun.
Tanken bak er å utveksle beste praksis, og etablere kontakt mellom stabene i de ulike landene. Deltakerne kommer fra de tekniske universitetene i Delft og München, et par institusjoner som inngår i paraplyorganisasjonen ParisTech i Frankrike og en rekke andre universiteter.
En egen sesjon er avsatt til å dele og diskutere det siste innen internasjonalisering ved de respektive universitetene - både på overordnet nasjonalt nivå, ved de enkelte institusjonene og ulike utfordringer for de som jobber med dette.
Likestilling og markatur
NTNU presenterer seg fra høyst ulike sider, både faglig, sosialt og kulturelt i løpet av uka. Mandag fikk gjestene et innblikk i hvordan Universell jobber, mens Isfit, verdens største internasjonale studentfestival, ble løftet fram som et eksempel på den store frivillighetskulturen blant studentene.
Blant andre punkter på programmet står arbeidet med internasjonalisering og fakultetsbesøk på Gløshaugen og Dragvoll, rekrutterings- og likestillingspolitikk, sommerkurs, studentvelferd og boligpolitikk. Etter besøket på Dragvoll onsdag, skal de ut og gå i Estenstadmarka. NTNU vil vise fram fag, men også natur og kultur - og hvordan alt henger sammen med alt i studiebyen Trondheim.
Forberedt til 17. mai
Tirsdag morgen bød Internasjonal seksjon på en helt vanlig norsk frokost, ispedd enda litt mer informasjon om NTNU.
Flere av deltakerne velger å bli i byen over helgen for å få med seg 17. mai-feiringen. I den anledning ble frokosten ble avsluttet med en liten fellesøving på "Ja, vi elsker" slik at de skal stille best mulig forberedt til lørdag.
- Jeg har kjøpt meg dress for anledningen. Man skulle jo tro at jeg hadde mest bruk for den her, i denne offisielle sammenhengen. Men alt er jo så uformelt og avslappet her. Ingen går i dress, men lørdag tar jeg den på, sier Peter Forna, før han tar på seg vindjakka og inntar Høgskoleparken for et slag med vikingspillet Kubb.