Atle Kjærvik har følt seg som en mellomting mellom rektor og sirkusdirektør på Vitensenteret. Lyden av barnelatter har vært det store lyspunktet. Nå trer han av for selv å jakte barndommens gleder.
Atle Kjærviks etterfølger er klar. Her er Kjærvik i Kaleidoskopet på Hemsen i Vitensenteret. Han mener lekenhet er viktig også for den neste direktøren.KRISTOFFER FURBERG
Interessen for naturvitenskap ble født da Kjærvik som liten gutt på 60-tallet var med bestefaren i Vitenskapsmuseet. Her demonstrerer han en av de mange modellene på Vitensenteret.KRISTOFFER FURBERG
- Dette er noe av det eldste vi har i Vitensenteret, sier Kjærvik mens han viser frem plastbaljen med plastfigurer som illustrerer hvordan film virker.
Direktøren har laget illustrasjonen selv. Selv om han tar turen fra de trange kontorlokalene og ned i senteret hver dag, gløder øynene når han demonstrerer de forskjellige utstillingene.
Cand. litt av hvert
Vitensenteret vis á vis Folkebiblioteket i Kongens gate ble til etter en idémyldring i informasjonsavdelingen ved gamle NTH i 1988. Der var Kjærvik involvert, men det var først på midten av 90-tallet han begynte å jobbe der selv som leder.
Det var bare fire ansatte da Kjærvik kom fra journalistjobb i Trondheim til direktørstolen. Ønsket om mer familievennlige arbeidsvilkår var en del av kaka, men interessen for naturvitenskap ble født da Kjærvik som liten gutt på 60-tallet var med bestefaren i Vitenskapsmuseet.
- Det er litt rart at jeg ikke ble naturviter, egentlig, sier Kjærvik.
For det var journalist han utdannet seg til. Ja, og tømrer, samt magister artium-studium. Summa summarum: Cand. litt av hvert, som Kjærvik selv beskriver bakgrunnen. Gjennom yrkeskarrieren har han vært innom blant annet Aftenposten, Nationen, Trøndelag folkemuseum, redaktørstolen i Gemini og rollen som leder for informasjonsavdelingen ved NTH.
Arbeidskarrieren startet som regningsbud for en iskremfabrikk i Ila. Gjennom ungdomsårene var han innom en rekke yrker. Kjærvik synes det er synd at dette ikke lenger er vanlig blant dagens unge.
- En bred bakgrunn og erfaring gir innsikt og ballast, mener han.
Slit og barnelatter
Etter sin siste arbeidsdag i slutten av mai går turen mot et nytt liv i Vågå. Kjæreste, jakt og naturfotografering venter. Huset er solgt, og yngstesønnen flytter på hybel.
En god AFP-ordning kombinert med mye lavere boligpriser i Vågå og en kommende samboer å dele utgiftene med, gjør at 63-åringen kommer godt ut av regnestykket. Likevel var det helsa som veide tyngst da beslutningen ble fattet. En medfødt hoftelidelse har gjort at Kjærvik i perioder har hatt så store smerter at han ikke har fått sove om natten. Det har vært vanskelig å kombinere med lederjobben. For et halvt år siden fikk han byttet ut den ene hofta med beskjed om at det samme trolig ble nødvendig på den andre siden innen få år. Noen år i forveien hadde han skrevet en artikkel om hoftetransplantasjoner for Gemini. Selv føler han at han ventet for lenge før han tok tak i helseproblemene.
- Nå føler jeg meg snart klart til å jogge igjen. Samtidig teller man på hvor mange år man har igjen, jo eldre man blir. Jeg har lyst til å leve ut drømmen om et liv med mer jakt og fiske før det er for sent. Jeg har begynt å snekre litt mer de siste årene, og føler at helsa blir bedre. Det er ikke bra å sitte på en kontorstol hele karrieren, sier han.
Kjærvik legger ikke skjul på at direktørjobben til tider har vært slitsom, med både utstillings-, personal- og økonomiansvar.
- Jeg føler at jeg er en mellomting mellom rektor og sirkusdirektør. Den store gleden med å jobbe på Vitensenteret er å bare gå rundt og høre barnelatteren.
Kreativ og innovativ
- Han har vært en fantastisk innovativ og kreativ leder.
Det sier Vitensenterets styreleder og prorektor for utdanning Berit Kjeldstad om Kjærvik. Hun skryter uhemmet av Vitensenterets utvikling under hans ledelse og mener han må tillegges mye av æren for at besøkstallene har økt kraftig.
- Da han startet hadde Vitensenteret ganske små kår, men han har bygget det opp til å bli en av byens aller største publikumsattraksjoner, sier Kjeldstad.
Hun forteller at Kjærviks etterfølger må fylle mange sko og dermed være allsidig og ha en unik interesse for formidling og vitenskap. Stillingen skal etter planen lyses ut før sommeren.
- Vitensenteret vil ha en viktig rolle også i de kommende årene for å utvikle Trondheim videre som kunnskapsby, sier styrelederen.
Ikke fornøyd
Selv om Vitensenteret har levert solide tall de siste årene, opplevde direktøren en nedtur da flyttingen til Kalvskinnet ble utsatt.
De gamle lokalene til Norges bank har nemlig blitt for små, og senteret skulle i utgangspunktet være inn i nye lokaler i løpet av 2014. Dette ble utsatt, blant annet på grunn av usikkerheten rundt hva som skjer med campusløsningen på NTNU.
- Selv om mye har vært bra, er jeg ikke fornøyd med senteret slik det er i dag. Vi mangler et skikkelig auditorium og en kafé, planetariet er altfor lite, og kontorene er for trange.
Likevel føler direktøren at han gir fra seg roret på en skute på riktig kurs.
Han tror den nye sirkusdirektøren må være en person som tør å være leken og er genuint interessert i naturvitenskapen, samtidig som vedkommende har evnen til å lede en bedrift med alle oppgaver det medfører.
Kjærvik er ikke redd for å kjede seg som pensjonist. Han har planer om å opprette et stjerneobservatorium i Vågå, et lokallag for Miljøpartiet de grønne, kjøre motorsykkel, tilbringe tid i naturen og kanskje børste støv av alpinskiene. Sistnevnte blir på tross av legenes anbefaling.
I tillegg har han planer om å jobbe litt som snekker, og kanskje bidra som gjestelærer på den lokale skolen.
- Jeg tror trikset med å få mye ut av pensjonisttilværelsen er å gjenoppdage barndommens gleder – å finne tilbake til det man var interessert i før arbeidslivet tok over.