Studentbuddy-pris

Får pris for arbeid i mannsdominert fagmiljø

Kvinnenettverket i filosofi vinner årets studentbuddy-pris. Det gjør også linjeforeningen Socialis og Campusvertene på Dragvoll.

Slik så det ut da Studentbuddy-prisen 2023 ble delt ut under Fadderuke-kickoff tirsdag ettermiddag.
Publisert Sist oppdatert

Prisen ble delt ut av avdelingsdirektør for Avdeling for utdanning, Annikken Løe, i forbindelse med Fadderuke-kickoff i Høgskoleparken 15. august.

Vinnerene var Campusvertene på Dragvoll, Kvinnenettverket i filosofi og Socialis linjeforening.

- Pause fra mannstungt miljø

En av de som får Studentbuddyprisen 2023 er Kvinnenettverket på filosofi, som har jobbet med å skape et rom for kvinnelige og ikke-binære studenter på filosofistudiet.

De har denne høsten fått stor oppmerksomhet etter rapporter om diskriminering og «guttastemning» i filosofimiljøet ved NTNU.

Hege Dypedokk Johnsen, førsteamanuensis i filosofi sier det er fantastisk å få anerkjennelse for arbeidet.

- Det er helt fantastisk å blitt gjort stas på på denne måten. Ikke bare å vinne 30 000, det er mye penger å gjøre mange gode ting for studentene med. Men også den annerkjennelsen om at arbeidet vi gjør i Kvinnenettverket er viktig, sier Hege Dypedokk Johnsen, som tok i mot prisen på Kvinnenettverkets vegne.

Da en spørreundersøkelse om nettverket ved en feil ble sendt ut hele filosofistudiet ga mannlige studenter tilbakemeldinger som «mobbenettverk» og «bøller». På den andre siden svarte flere kvinnelige og mannlige studenter at nettverket er viktig og en anonym kvinne sa hun hadde sluttet på studiet hvis det ikke var for nettverket.

I følge nominasjonskomiteen har de lagt til rette for inkludering ved å blant annet invitere til ulike arrangementer for å skape nettverk mellom kvinnelige studenter, og kvinnelige studenter og ansatte.

- Basert på tilbakemeldingene vi har fått oppleves arrangementene våre som samlende, og for noen som en etterlengtet pause fra et ellers mannstungt miljø der kvinnelige studenter ikke opplever å bli hørt eller inkludert, sa leder for nettverket Oda Davanger til Universitetsavisa tidligere.

Ønsker mer levende campus

Campusvertene på Dragvoll er et tiltak som er satt i gang av Det humanistiske fakultet og Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap for å skape en mer levende campus Dragvoll.

Formålet var å fremme følelsen av tilhørighet, og de vinner nå prisen for arbeidet de har gjort.

Kari Lambach Fitjar og Åshild M. Keshavarzy er glad for at studentene trives på arrangementene deres.

- Veldig hyggelig å se at det vi gjør faktisk blir satt pris på. Det er så flott at det kommer såpass mange studenter på arrangementene, at de har det trivelig og at det blir lagt merke til utenfra, sier Åshild M. Keshavarzy.

- Jeg synes det er rørende å få en så fantastisk tilbakemelding, etter å ha vært med på prosjektet helt fra starten, legger Kari Lambach Fitjar til.

Nominasjonskomiteen for Studentbuddy-prisen forteller at de er imponert over det brede arbeidet campusvertene gjør, og håper dette kan være til inspirasjon for andre campuser ved NTNU.

Aktiv og inkluderende

Linjeforeningen for sosionomstudenter ved NTNU Trondheim, Socialis er ifølge nominasjonskomiteen som en svært aktiv og inkluderende forening.

Av komitéen ble særlig tiltak som en alternativ fadderuke tilpasset studenter med barn og studenter i andre livssituasjoner enn den typiske studenten. I tillegg trakk de fram Førstisuka, en ekstra fadderuke med mål om at førsteklassingene skal bli kjent på tvers av etablerte grupper.

Marie Charlotte Vikesdal og Kornelia Hagberg er leder og nestleder for linjeforeningen Socialis.

Under immatrikuleringen møtte Universitetsavisa faddersjefen til linjeforeningen, Vilde Tinholt, som hadde med seg en Soundbox på ryggen som senere skulle brukes i et opplegg i Høyskoleparken.

- Det er helt fantastisk og utrolig kjekt for alle i Socialis som deltar. Så er det jo litt ekstra fint for oss som er sosionomer å få en inkluderingspris, det bekrefter at vi skjønner hva det går i, sier Tinholt rett før prisutdelingen.

- Jeg tror det er veldig viktig at man har sosiale arrangement gjennom hele semesteret og ikke bare under fadderuka, legger hun til.

- Siden jeg er faddersjef får jeg ta Soundboxen på ryggen, og ta det som dagens treningsøkt. Jeg får ofre en vond rygg for dette, vi trenger den til ettermiddagens opplegg i Høyskoleparken, sier Vilde Tinholt og smiler

En gest til vennskapet

Nominasjonskomiteen for Studentbuddy-prisen forteller på Innsida at de har fått inn veldig mange sterke nominasjoner til årets Studentbuddy-pris.

- Nominasjonene viser at det er en rekke foreninger, personer og tiltak som gjør et særskilt godt arbeid for inkludering i studiemiljøet, og det har vært vanskelig for komiteen å velge ut vinnerne, sier komiteen.

Studentbuddyprisen ble opprettet i 2018 av daværende NTNU-rektor Gunnar Bovim, og var ment som en gest til vennskapet.

Det er flere kriterier for å vinne prisen:

• Prisen deles ut til miljø, grupper eller foreninger tilknyttet NTNU 
• De nominerte har gjort et særlig arbeid for å forebygge og/eller hindre ensomhet blant NTNUs studenter 
• De nominerte fremmer bidrag som skaper gode forutsetninger for trivsel, tilhørighet og fellesskap 
• De nominerte skal inspirere andre

Prisen kan deles ut for enkeltstående tiltak eller fremragende arbeid over tid. Utvelgelseskomiteen kan velge ut inntil tre forslag som i særlig grad oppfyller kriteriene for prisen NTNU Studentbuddy.