Satte statsråden til å lage batteri: - Retningen du bør gå i om du vil trygge framtida di

Olje- og energiminister Terje Aasland besøkte NTNU for å høre om det grønne skiftet.

Dette er ikke Markus, som labfrakken skulle tilsi, men olje- og energiminister Terje Aasland. I bakgrunnen: Professor ved NTNU Odne Stokke Burheim.
Publisert

- Det er ingen tvil om at skal vi få til batteristrategien vår og etablere store batterifabrikker i Norge, så trenger vi studenter som spesialiserer seg innen det. Men vi trenger det også på hele energifeltet vårt.

Det var olje- og energiminster Terje Aaslands beskjed til ingeniørstudenter som skulle lure på hva de bør spesialisere seg i.

Aasland var onsdag på besøk på NTNU og Sintef i Trondheim. Ved NTNU fikk statsråden siste nytt fra energiforskningen. Blant annet om hvorvidt Nordsjøen er løsningen på klima- og strømkrisen og NTNUs arbeid med batteriteknologi.

- Den nye energikilden er litt av alt. Her jobbes det utrolig godt med det, her er sentrum av framtida, på en måte. Uten den kompetansen, uten den forskningen og utdanningen man får her får vi store problemer i framtida.

Johan Einar Hustad, direktør i NTNU Energi viste fram bredden i NTNUs energiforskning. Blant annet en undersjøisk slangerobot.

- Viktig å få opp utdanningen på området

En viktig del av det vil være satsing på batteri i Norge.

- En giga batterifabrikk som det som er snakket om i Haugaland, i Agder-fylkene og Mo i Rana produserer nok batterikomponenter til en halv million biler. I 2019 ble det solgt 25 millioner biler på fastlandsfabrikker. Da trenger man 50 gigafabrikker bare til bilindustrien. Med energilagring og andre transportsegmenter, trenger man rundt 130 sånne fabrikker i Europa i løpet av ti år, fortalte professor Odne Stokke Burheim.

Etter besøket på Gløshaugen tok Anne Borg med statsråden opp til Ocean Space Centre på Tyholt.

Hans beskjed til ministeren var at det trengs flere som utdannes i denne retningen.

- Vi trenger egentlig tusen ingeniører som kan noe om batterier hvert år, så å få inn den beskjeden til beslutningstakere, at det trengs flere studieplasser på batterier, det er viktig, var beskjeden til statsråden fra Burheim

Sammen med stipendiat Silje Nornes Bryntesen fikk også statsråd Aasland prøve seg på å lage en katode, altså plusspolen i et batteri. For å teste nye materialer lager hun små batterier: knappebatterier, som man finner blant annet i klokker.

Stipendiat Silje Nornes Bryntesen satte stasråden i arbeid med å lage batteri. - Som å bake en kake, sagt litt folkelig, ifølge professor Odne Stokke Burheim.

- Et enormt potensiale i Norge

Etter omvisningen videreformidlet olje- og energiministeren oppfordringen om flere studenter på feltet også til de som skal ta utdanningene.

- Framtida vår krever at vi skal lykkes i et energisystem som henger sammen, hvor olje og gass, spesielt gass, sammen med vannkraft, vindkraft og videre spiller en viktig rolle sammen. Da trenger vi mennesker som tar utdannelse og får kunnskap om hvordan ting fungerer sammen og hvilke nye industrielle muligheter som kommer med elektrifisering er usedvanlig viktig, sa Aasland til Universitetsavisa.

Terje Aasland sier han var imponert over det han så på Gløshaugen.

Han har tro på at det også er et lurt valg for studentene selv.

- Vi har et enormt potensiale i Norge, en enorm mulighet til å lykkes. Vil du trygge framtida di og være med på å utvikle det nye, er det retningen man bør gå i, konkluderte han.