Her får Italias president sitt første møte med studentkulturen i Trondheim

Italias president Sergio Mattarella ble møtt av ivrige NTNU-studenter, ansatte og andre profiler da han gjestet universitetet.

Strindens promenadeorkester fra Studentersamfundet tok imot Italias president da han gjestet NTNU.
Publisert Sist oppdatert

En stor folkemengde av studenter og ansatte sto klare til å ønske italias president Sergio Mattarella velkommen da han besøkte NTNU fredag ettermiddag.

Presidenten er for øyeblikket på statsbesøk i Norge sammen med sin datter Laura Mattarella, som opererer som førstedame, ettersom den italianske presidenten er enkemann.

Kommandør av Kristiansten festning Marianne Døhl, ordfører i Trondheim Rita Ottervik og minister for forskning og høyere utdanning Ola Borten Moe var blant de som møtte presidenten. Trykk for å se flere bilder i karusellen.
Kronprins Haakon har vikariert for sin far, Kong Harald, som har vært sykemeldt.
Ola Borten Moe fikk møte president Mattarella.
Laura Mattarella er presidentens datter og operer som førstedame.
Letizia Jaccheri var en av de mange italienske ansatte og studentene ved NTNU som hilste på delegasjonen fra hjemlandet.
Turen gikk fra hovedbygget mot NTNUs energilab.
Også inne på energilaben møtte den italienske presidenten på en ivrig landsmann.
Samfundet-orkester Strindens viste fram studentfrivilligheten i Trondheim.
Johan Einar Hustad (til venstre), direktør NTNU Energi fortalte blant annet om karbonfangst i Nordsjøen.
Professor Andrea Gruber (i midten) snakket også om samarbeidet mellom NTNU og italienske universitet.
Italias president gjestet NTNU for å snakke om energisikkerhet, sikkerhet i Europa og forskningssamarbeidet mellom Italia og Norge.
Kronprins Håkon skrøt av viktigheten ved NTNU for norsk kunnskapsproduksjon.
Under panelsamtalen North Sea and Central Mediterranean – perfect hubs for green industries, ble det oppfordret til viktigheten av å passe på kritisk infrastruktur under vann.
Presidenten oppfordret til å tenke på den strategiske viktigheten ved energi, spesielt etter Russlands angrep på Ukraina.
Anne Borg ønsket presidenten farvel og sendte han videre på sin ferd som går blant annet til en tur på Gamle bybro, lunsj med Rita Ottervik og konsert i Domen.
Presidentens konvoy turet videre fra Gløshaugen.

Møtte italienske studenter og ansatte

Etter å ha besøkt hovedstaden dagen før, gikk turen i dag til Trondheim sammen med kronprinsparet og NTNU sto først på programmet. Det fjonge besøket og den høynede sikkerheten skapte oppstyr på Campus og tiltrakk seg mange tilskuere.

I tillegg til rektor Anne Borg møtte presidenten også mange av de 140 ansatte og 136 studentene fra Italia som i dag jobber og studererer ved NTNU.

Etter mottakelsen ved hovedbygget gikk turen til NTNUs energi-lab for introduksjon av energilandskapet, transport og lagring i Nordsjøen i sammenheng med karbonfangst. Samt en hydrogendemonstrasjon i forbrenningslaben.

Samarbeidet mellom nasjonene vil sannsynligvis bli økt

Til slutt ble alle samlet i aulaen ved NTNUs hovedbygning for å dele noen velvalgte ord. Igjen til lyden av studentfrivilligheten med Trondheim Studentsangforening.

Kronprins Haakon åpnet affæren ved å skryte av vertsuniversitetetet.

- Det er et nasjonalt sentrum for nye idéer og innovasjon. Vi er veldig stolte av å ha et miljø av forskere av internasjonal toppklasse. Her utvikles løsningene som skal gjøre oss grønnere i framtiden, sa kronprinsen.

Han bedyret også samarbeidet mellom landene Italia og Norge som to kyststater med sterke maritime sentre. Og trakk fram samarbeidet mellom NTNU og Politecnico di Milano.

Det samme gjorde president Mattarella da han talte om global usikkerhet og viktigheten av både energisikkerhet og grønn energi.

- Samarbeidet som allerede eksisterer mellom universitetene og forskningssentrene i våre land vil sannsynligvis bli økt. Det er et godt tegn at de samarbeidende dannes, for å framskynde viktige fremskritt i eksperimentering med nye grønne teknologier, sa presidenten.

Det ble også avholdt en panelsamtale: North Sea and Central Mediterranean – perfect hubs for green industries.