En av fire fikk stryk på nasjonal deleksamen i sykepleie

30 prosentpoeng skiller de høyeste og laveste strykratene ved NTNU.

Strykprosenten i årets nasjonale deleksamen i i anatomi, fysiologi og biokjemi går opp noe med de siste årene. Men den har også tidligere vært høyere. Illustrasjonsfoto fra ferdighetstrening for sykepleierstudenter.
Publisert Sist oppdatert

Store variasjoner mellom institusjonene preger resultatene av årets nasjonale deleksamen i i anatomi, fysiologi og biokjemi (AFB). Strykprosenten er litt høyere enn før pandemien, men over halvparten av studentene får karakteren C eller bedre.

– Dette kan tyde på at pandemien ikke har hatt den negative effekten på eksamensresultatene som vi hadde fryktet. Resultatene skiller seg ikke vesentlig ut fra det vi så før pandemien. Det vitner om at både undervisere og studenter har jobbet hardt under de krevende forholdene, sier Nokut-direktør Kristin Vinje i en pressemelding.

I 2020 ble det ikke avholdt nasjonal sensur, men om man sammenligner disse resultatene med 2019, ser man at strykprosenten har gått opp fra 19,7 til 25,2 i 2021.

Ikke gjort enklere under korona

For eksamensgruppen som har laget eksamensoppgavene, har det ifølge Nokut vært viktig å ikke senke kravene som stilles til studentene ettersom kunnskapen som måles på denne eksamenen, er grunnleggende for sykepleiere og kritisk for at studentene skal få gjennomført praksis.

– At hver fjerde student stryker er selvsagt ikke bra, men dette er også en vanskelig eksamen for mange studenter hvor gjennomsnittskarakteren på landsbasis har ligget på det nivået den gjør nå også tidligere. Når mye av undervisningen er gjort digital, med utfordringene det gir, så er vi ikke overrasket over at strykprosenten går noe opp, sier Kristin Vinje i Nokuts pressemelding.

– Det er også gledelig å se at noen gjør det virkelig bra til tross for alle utfordringene både studenter og undervisere har hatt i høst, legger Nokut-direktøren til.

Stor variasjon ved NTNU

Ved NTNU er strykprosenten høyest ved NTNU i Gjøvik med 205 avlagte og strykprosent på 42,9 prosent, mens 3,4 fikk A. Det er den tredje høyeste strykprosenten i landet. I Ålesund tok 146 eksamen, 29,5 prosent strøk og 2,7 prosent fikk A. Trondheim har landets nest laveste strykprosent med 237 avlagte eksamener, 9,7 prosent stryk og 14,3 prosent A. Det er også nest høyest i landet.

Tidligere i år omtalte Universitetsavisa høye strykprosenter i nasjonal deleksamen i matematikk for grunnskolelærere. Den eksamenen fikk også kritikk fra både en av studentene som strøk og Institutt for lærerutdanning ved NTNU.