EU og USA skal lage etiske retningslinjer for KI

Et utkast til frivillige etiske retningslinjer for kunstig intelligens skal utarbeides innen noen uker, ifølge EU-kommisjonens visepresident Margrethe Vestager. I Australia vil de regulere strengere

EU jobber med ny regulering av KI, men denne vil ikke tre i kraft før om flere år, den som nå snakkes om vil være midlertidig.
Publisert

Hun opplyste dette onsdag på en pressekonferanse i etterkant av et amerikansk-europeisk møte i Luleå i Sverige.

Vestager kalte kunstig intelligens (KI) for en «fullstendig gamechanger». Nyhetsbyrået AFP skriver at det er EU og USA som skal utarbeide de frivillige retningslinjene.

USAs utenriksminister Antony Blinken sier onsdag at han har hatt intense og fruktbare diskusjoner om KI på møtet i Trade and Technology Council (TTC) i Luleå. Han mener TTC vil få en viktig rolle i utarbeidingen av etiske retningslinjer for KI.

Nødvendig å gjøre noe umiddelbart

KI har fått stor oppmerksomhet etter at det amerikanske selskapet OpenAI lanserte tekstroboten ChatGPT i november i fjor.

Den teknologiske utviklingen går svært raskt, noe som har tent håp om store framskritt blant annet innen legevitenskap. Samtidig advarer en lang rekke eksperter om at KI kan skape store samfunnsmessige utfordringer og på sikt utgjøre en trussel mot menneskeheten.

EU jobber med ny regulering av KI, men denne vil ikke tre i kraft før om flere år. Vestager mener dette åpenbart er for sent og at det er nødvendig å gjøre noe umiddelbart.

I forkant av møtet i Luleå sa hun at frivillige etiske retningslinjer kan etableres i løpet av uker og at dette er tempoet man må jobbe i.

Australia vil regulere strengt

Australia planlegger å regulere kunstig intelligens (KI) strengere, potensielt ved et forbud mot såkalt deepfake og falskt innhold som kan fremstå realistisk. Myndighetene i landet er bekymret for at teknologien misbrukes.

- Det er helt klart en bekymring i samfunnet for hvorvidt teknologien har gått for langt, sier industri- og vitenskapsminister Ed Husic til kanalen ABC TV.

En rapport fra det statlige vitenskaps- og teknologirådet som kom torsdag, viser at KI-generert innhold kan misbrukes i politiske prosesser ved å skape store mengder innhold for å villede opinionen.

Australia var blant de første landene til å regulere KI tilbake i 2018, da de satt opp et etisk rammeverk for bruken.