Cern-topp på NTNU for å knytte tettere bånd

Cern-toppen Roberto Losito besøker NTNU torsdag og fredag for å se hva som kan friste til videre samarbeid. Viserektor Jørn Wroldsen tror på omfattende utveksling av forskere og studenter.

Cern-sjef Roberto Losito ønsker å se hva NTNU har å by på når det gjelder blant annet ingeniørkunst. Til ære for UA tok han plass bak rattet i denne farkosten i et av forskningslaboratoriene. Professor Jørn Vatn hopper på mens viserektor Jørn Wroldsen allerede har tatt plass.
Publisert Sist oppdatert

- Vi er her fordi vil forsøke å knytte tettere bånd til NTNU. Jørn kom til Cern i mars for å undersøke områder hvor vi har felles interesser. Jeg håper vi i løpet av disse to dagene finner fagfelt hvor vi kan få satt i gang forskningsprosjekter sammen, og utveksle professorer og universitetslærere, så vel som studenter på master- og ph.d-nivå, sier Losito til UA.

LES OGSÅ: Røyskatt kortsluttet Cern-akselerator

- Hvilke utfordringer står Cern overfor?

- Vi har mye utstyr som må videreutvikles og forbedres. Nivået er meget høyt i dag, men vi behøver assistanse for å utvikle oss videre.

- Hvor kan NTNU bidra her?

- Det håper jeg at jeg vet mer om når denne dagen er over.

- Hva håper du å oppnå?

- Ut fra mitt fagfelt har vi behov innen ingeniørvitenskap, materialteknologi IKT, automatisering og robotikk. Jeg kjenner meg trygg på at vi kommer til å finne noe vi vil ønske å jobbe videre med, sier Roberto Losito.

Bovim på besøk

Viserektor Jørn Wroldsen, som leder vertskapet under dette besøket, viser til NTNU-ledelsens besøk ved Cern i oktober i fjor. Delegasjonen var ledet av rektor Gunnar Bovim.

- Etter besøket uttrykte rektor Bovim et sterkt ønske om at NTNU må komme i tettere inngrep med Cern, sier Wroldsen.

Han viser til at Cern oppfattes som et sted hvor man bedriver avansert fysikk. Ni av ti forskere ansatt der ikke fysikere, men ingeniører og teknologer av et eller annet slag.

- Universitetene i Oslo og Bergen er mye involvert her. Men Cern er dessuten nitti prosent teknologiutvikling. De fleste på Cern er teknologer og ingeniører, stikk i strid med det som er det gjengse inntrykket. Det handler om å bygge alt rundt fysikkforskningen. Der har NTNU en rolle. NTNU har ikke vært veldig synlig på Cern. Dette skal nå endre seg.

5 år: 20 studenter i utveksling

Wroldsen er leder for en intern styringsgruppe som er nedsatt for å følge opp NTNUs Cern-engasjement.

Viserektoren poengterer at hensikten med besøket, ved siden av å vise Roberto Losito hva som fins av muligheter her, å gjøre NTNU-miljøene oppmerksomme på hvilket potensial som fins for forsknings- og utdanningssamarbeid med Cern.

- Hva tror du vil friste ham mest her?

- Jeg tenker meg at både datamiljøet, kjøleteknikk, sterkstrøm, og ikke minst sikkerhetsforskningen som foregår i Gjøvik, prosesskontroll, risikostyring – det er mye som bør være interessant.

- Hvor håper og tror du man er om fem år?

- Da har vi til enhver tid 20 master- og ph.d-studenter på Cern, sier viserektor Jørn Wroldsen.