Musiker, komponist og NTNU-professor Øyvind Brandtsegg har utviklet programvare som kan fungere som en slags improviserende medmusiker på scenen. Responsen er overveldende og positiv, sier han.
Nyskaper. Musiker og komponist Øyvind Brandtsegg startet utviklingen av Hadron under doktorgradsarbeidet sitt innenfor fri improvisasjon med datamaskiner i perioden 2004 – 2008. Sist høst ble han professor i musikkteknologi ved NTNU.Anja Elmine Basma
Han har kalt den Hadron Particle Synthesizer, og det er en plug-in som så å si lager en sky av lyd. Til musikknettavisen ballade.no forklarer Brandtsegg at programvaren kan brukes med Ableton Live, et mye brukt dataprogram for improvisering, DJ-ing og framføring av elektronisk musikk.
Testet av kjente
- Vanligvis har lyd plug-ins ett bruksområde, og i de tilfellene er det enkelt å forklare hva den kan gjøre. Men Hadron har mange bruksområder, sier Brandtsegg.
Disse bruksområdene inkluderer det han kaller å “pulverisere” lyd, hvor man “sprer små lydpartikler med forskjellige forsinkelse og forskjellig panorering, slik at det blir en lydsky". Ett eksempel er vokalprosessering, som du kan høre her.
Brandtsegg beskriver seg selv som en trebeint improvisatør, med “én fot i jazz, én fot i samtidsmusikk og én fot i popmusikk”. Han har gitt programvaren til flere likesinnede for testing.
- Maja Ratkje og Jon Balke har testet det, og Trondheim Voices har også brukt det i konserter. Jeg ser også lett for meg at det samtidig kan være nyttig for kommersielle produksjoner som vil lage en unik vokallyd på en hitlåt eller noe sånt. Programvaren er også godt egnet til rytmisk manipulering, for eksempel av trommer, sier han til ballade.no.
Overveldende respons
Nettbutikk og produkt ble lansert i juli, og i løpet av den første uken registrerte Partikkel Audio 4 000 besøk på siden og 1 200 downloads. Overfor UA beskriver Brandtsegg responsen som overveldende og positiv. Det kom en topp i dagene rundt slippet av nyheten, men har fortsatt å være bra gjennom sommeren også.
- Vi har fått mye mer respons enn vi hadde forventet. Når sant skal sies visste vi ikke helt hva vi kunne forvente heller, sier gründeren.
Han sier han har et team av flinke hjelpere med seg i prosjektselskapet Partikkel Audio som han eier gjennom et enkeltpersonsforetak. De forsøkte seg på markedsundersøkelser og anslag på kundegrunnlag, men det viste seg vanskelig. Programvaren kan fungere som en plug-in til andre store verktøy. Siden aktørene som selger disse verktøyene ikke ville røpe særlig om hvor mange kunder de har, ble det mange antagelser.
Nytt slipp i høst
- Samtidig er dette første formatet vi nå er ute med litt smalt, og vil ikke ha den store utbredelsen. I september slipper vi neste delprodukt, som vil ha større utbredelse og større kundegrunnlag, sier Øyvind Brandtsegg.
Musikeren og komponisten startet utviklingen av Hadron under doktorgradsarbeidet sitt innenfor fri improvisasjon med datamaskiner i perioden 2004 – 2008. Etter disputasen intensiverte han arbeidet med programvaren, og sist høst ble han professor i musikkteknologi ved NTNU.
Han sier at takket være gode medhjelpere går det å kombinere professor- og forskergjerning og kommersiell virksomhet. Han understreker imidlertid at det er viktig til enhver tid å være klar over hvilken hatt man bærer.
- Jeg kunne ikke gjort dette om jeg ikke hadde vært nært tilknyttet NTNU, sier han, og trekker frem god støtte fra NTNU Technology Transfer, kommersialiseringsbyrået for teknologi tilknyttet universitetet.