Helsefagarbeiderne mener de burde få bidra mer

Gunnar Bovim mener helsefagarbeiderne må overta oppgaver fra sykepleierne i framtidens helsevesen. - Vi kan bidra med mer enn vi får anledning til, sier Jette Dyrnes, leder for helsefagarbeiderne.

Jette Dyrnes er leder for helsefagarbeidernes fagorganisasjon. - Vi jobber hver dag for å øke yrkesstoltheten hos våre medlemmer, sier Dyrnes.
Publisert

Gunnar Bovim er leder for Helsepersonellkommisjonen, som skal finne ut hvor stor økning vi bør ha i de enkelte profesjonene i helsevesenet.

Bovim uttalte nylig til UA at han mener helsefagarbeiderne må få økt status. Han sier det ikke lenger kan være slik at profesjonene slåss for sine egne domener, og foreslår at man eksempelvis kan ha operasjons-helsefagarbeidere, som har hatt en videreutdanning.

Sykepleierforbundet reagerte sterkt på utspillet, og mener dette handler om pasientsikkerhet, og ikke å slåss for egne domener.

Men Jette Dyrnes, leder for Helsefagarbeiderforbundet, mener en del sykepleierledere vet for lite om hva helsefagarbeiderne egentlig kan bidra med.

Savner at lederne vet hva de kan

- Helsefagarbeiderne jobber ofte i kommunene, og har sykepleiere som ledere. Våre medlemmer savner noen ganger at lederne vet hvilken kompetanse de har. Helsefagarbeidere kunne gjort mye av det som sykepleierne gjør, og sykepleierne kunne hatt andre oppgaver - slik hadde hverdagen blitt mer interessant for begge gruppene, sier Dyrnes.

Hun understreker også at helsefagarbeiderne ikke vil gjøre oppgaver de ikke har lært.

- Dermed er det ingen risiko for at pasientsikkerheten står på spill her. For eksempel kan helsefagarbeiderne gjøre sårskift, så lenge det er en sykepleier som har laget prosedyren, sier hun.

Hun tror universiteter og høyskoler kan gjøre en viktig jobb med å sørge for at profesjonene kjenner hverandres kompetanse bedre.

- Vi må jobbe sammen i team, slik lærer vi av hverandre. Vi i Helsefagarbeiderforbundet jobber hver dag for å øke yrkesstoltheten hos våre medlemmer, sier Dyrnes.

- Elendighet nok for alle

Helsefagarbeiderne tar ofte fagskole som videreutdanning. Her kan de spesialisere seg innen blant annet kreftomsorg, demensomsorg eller velferdsteknologi.

- Fagskolene er gode til å skjønne arbeidslivets behov. Jeg vil ikke uttale meg om man burde ha operasjons-helsefagarbeidere - intensivsykepleierne har en svært utfordrende jobb. Jeg tror likevel at noen av oppgavene de har i dag kunne vært delegert til helsefagarbeidere, sier Dyrnes.

Hun mener det ikke er noen grunn til at profesjonene skal tviholde på egne oppgaver.

- Det er elendighet nok til alle. Ja, de eldre er sykere i dag enn før - det er et argument Sykepleierforbundet bruker for at man trenger sykepleiere. Men det basale behovet, nærheten og den gode samtalen, er det like mye bruk for i dag som før. Vi helsefagarbeidere er minst like tett på pasienten som sykepleierne er, sier Dyrnes.