likestilling ved ntnu

- Setter kvinnelige studenter til å være sekretærer

- Ofte blir de kvinnelige studentene satt til å være sekretær, sier Agnes Grönvall. Blant tilbakemeldingene hun får fra kvinnelige medlemmer av nettverket er at de ofte opplever «guttastemning» når det store flertallet på studiet er menn.

Agnes Grönvall, prosjektleder for nettverket Hypatia, forteller at nettverket virker samlende for kvinnelige studenter som gjerne er i mindretall på studiet sitt.
Publisert Sist oppdatert

Mye har blitt bedre innenfor likestilling- og mangfoldsfeltet ved NTNU de siste årene. Likevel sliter NTNU med å rekruttere nok kvinner til teknologistudier. Nylig offentliggjorde NTNU Årsrapport for likestilling, inkludering og mangfolk for 2024.  

Rapporten baserer seg på svar som er gitt av fakultetene, Vitenskapsmuseet og Fellesadministrasjonen. 

Ifølge lovverket har alle offentlige arbeidsgivere arbeidsgivere plikt til å redegjøre for likestillingssituasjonen for kvinner og menn i virksomheten. 

NTNU gir ut denne årlig årsrapporten på likestilling- og inkluderingsfeltet for å ettergå dette kravet. 

Velger tradisjonelt 

Ifølge rapporten preges studentrekrutteringen av tradisjonelle studievalg og påvirker kjønnsbalansen blant studentene. I flere fag er det overrepresentasjon av et kjønn. 

Det er en overvekt av kvinner som søkte seg til Fakultetet for medisin og helse i 2024. 79 prosent av primærsøkerne til fakulteltet var kvinner i 2024. På Fakultetet for informasjonsteknologi og elektronikk var andelen kvinner som søkte seg til fakultetet lav, med 27 prosent kvinnelige primærsøkere. 

Det er flere studentnettverk ved NTNU som jobber for at det underrepresenterte kjønn skal fullføre studiene, for eksempel studentnettverket Ole, som jobber for å rekruttere, motivere og utdanne flere mannlige sykepleiere, og Ada, som er et  prosjekt i regi av IE-fakultetet ved NTNU som jobber for å uteksaminere flere kvinner fra teknologistudiene sine. 

Usikkerhet om fremtiden til nettverket

Hypatia er et forholdsvis nytt nettverk som ble startet i 2021. Nettverket jobber for å oppnå kjønnsbalanse og redusere frafall fra teknologistudier ved Fakultet for ingeniørvitenskap . 

Mens Ada finansieres gjennom driftsmidler ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk, har Hypatia fått deler av finansieringen sin fra dekanens strategiske midler.  

Det er dermed knyttet en del usikkerhet til om prosjektet får støtte til å drives videre.

Ifølge Anne Rossvoll, avdelingsdirektør ved fakultetsadministrasjonen ved IV-fakultetet, skal beslutningen om videreføring av Hypatia tas som en del av den ordinære plan- og budsjettprosessen ved fakultetet. 

- Nå gjennomfører vi en evaluering i vår, som skal gi et godt grunnlag for avgjørelsen. Alle planlagte aktiviteter for studenter og samarbeidspartnere gjennomføres som normalt i høst. Budsjettet for 2026 vedtas i desember, på samme måte som øvrige strategiske satsninger ved fakultetet.

Studier med én kvinne

Agnes Grönvall er prosjektleder for nettverket Hypatia, og har ledet nettverket helt siden 2022. 

Hun er bekymret for fremtiden til nettverket med tanke de økonomiske nedgangstidene NTNU nå er inne i, som krever tøffere prioriteringer. Grönvall  frykter konsekvensene av at Hypatia kanskje blir nedlagt. 

- Dette er det eneste tiltaket til fakultetet for å forsøke å jevne ut kjønnsbalansen på enkelte av studiene. Det finnes studier der det kun er én kvinne i dag, sier Grönvall. 

Hun reagerer på at fakultetet drøyer så lenge med å ta en beslutning på om prosjektet skal videreføres etter januar 2026. Hennes midlertidige kontrakt går ut 31.august i år, og bedriftene som nettverket samarbeider med må få beskjed om en eventuell avvikling i september. 

- Jeg tenker at det hadde vært naturlig å lyse ut stillingen som prosjektleder nå i vår om de hadde ønsket å videreføre nettverket, sier hun. 

Det er i første omgang ansatt en student som skal ta over stillingen hennes som prosjektleder høsten 2025. 

Ifølge prosjektlederen virker nettverket samlende for kvinnelige studenter som gjerne er i mindretall på studiet sitt. 

- Det finnes studieretninger som kun har en kvinne, og da er det klart at det er viktig med nettverk som dette der man møter andre kvinnelige studenter som studerer teknologiske fag, sier hun. 

Blant tilbakemeldingene hun får fra kvinnelige medlemmer av nettverket er at de ofte opplever «guttastemning» når det store flertallet på studiet er menn. Ofte blir de kvinnelige studentene satt til å være sekretær, og kvinnelige studenter har gitt tilbakemeldinger på at de ofte blir unnlatt å tatt med i gruppearbeid og lignende. 

Færrest kvinnelige professorer 

Ifølge rapporten er det ingen fakulteter ved NTNU som per i dag har flere kvinnelige professorer enn menn. Andelen kvinnelige professorer ved NTNU øker, men det skjer i sneglefart. I 2022 var 27,5 prosent av professorene ved NTNU kvinner, i 2023 var tallet 28 prosent, og i 2024 hadde andelen kvinnelige professorer økt til 29,6. 

Det er spesielt på de mer teknisktunge fakultetene av kvinneandelen ser dårligst ut, og ettersom NTNU er et teknologitungt universitet preger det også institusjonen som helhet. 

NTNU kommer faktisk dårligst ut blant samtlige av landets universiteter i andelen kvinnelige professorer. 

For å nå målet om jevn kjønnsbalanse blant professorer ved norske universiteter og høyskoler innen 2026, er det beregnet at det må tilsettes om lag 3150 kvinner i professorstillinger, ifølge NIFU Arbeidsnotat 2018:1.

Kjønnsbalansen på NTNU totalt sett er ganske jevn. I utgangen av 2024 var  50,36 % av de ansatte kvinner.

Mangfold

Ved NTNU er det et stort mangfold i nasjonaliteten til ansatte og studenter. ved NTNU arbeider det medarbeidere fra ca. 100 ulike nasjoner, og det er ca. 4000 internasjonale studenter.

I rapporten svarer enhetene at deres ansatte og internasjonale studenter får norskopplæring i stor eller svært stor grad.

Funksjonsvariasjoner

Kunnskapsdepartementet har gjennom tildelingsbrevet en forventning om at NTNU oppnår positiv utvikling av antall ansettelser av personer med funksjonsnedsettelse og/eller hull i CV.

Ifølge Årsrapporten til NTNU for 2024 har det vært en positiv utvikling i antall ansettelser av personer med funksjonsnedsettelse. I 2024 er det ansatt 28 personer med nedsatt funksjonsevne og/eller hull i CV, noe som er det dobbelte av hva det var til sammen i 2020 og 2021.

Nedgang i midlertidighet

I 2022 ble reglene omkring bruk av midlertidige ansatte strammet inn Arbeidsmiljøloven. Arbeidstakere skal i hovedsak ansattes fast. 

Midlertidigheten ved NTNU var på 7,4% i 2024, som er en nedgang fra tidligere år. Dette er historisk lavt, ifølge rapporten. Derfor er årets tiltak mest rettet mot å opprettholde den lave midlertidigheten. 

Kvinner mest hjemme med sykt barn

Sykefraværet til kvinner ved NTNU var i 2024 på 6,6 prosent. Menns sykefravær i den samme perioden var på 2,6 prosent. Det som er mer overraskende i rapporten er at fraværet grunnet sykt barn også er høyere for kvinner enn menn ved universitetet. Fraværsprosenten knyttet til syke barn var på 0,33 for kvinner og 0,18 i 2024. 

Som tendensen ellers i landet tjener menn mer en kvinner ved NTNU. I 2024 var gjennomsnittslønnen for mannlige ansatte 732 999 for menn og gjennomsnittslønna for kvinner var 687 738.