Energi- og prosessteknikk

Markerte 10 år med vellykket treningsopplegg for ansatte

De ansatte går, løper, padler og fyker inn i skogen på ski i regi av jobben. Etterpå får de premier.

Hver onsdag kan ansatte ved Institutt for energi- og prosessteknikk gå på ski sammen i Nilsbyen.
Publisert Sist oppdatert

- Dette har ikke handlet om verdensrekorder og olympiske leker, men om fysisk trening. Vi samles, trener sammen og blir kjent. Dette har vært en suksess som jeg håper vil vedvare, sa dekan Olav Bolland da tiårsjubileet ble markert ved Institutt for energi- og prosessteknikk mandag ettemiddag.

Det var daværende instituttleder Bolland som i sin tid tok initiativet til EPTraining. Her kan ansatte i alle stillingskategorier trene sammen eller individuelt. Aktivitetene blir loggført i en app og hver fjerde måned deles det ut premier for å ha trent et visst antall dager. 50 dager med aktivitet gjør deltakerne fortjent til en premie, 100 dager med aktivitet gjør at de får en enda finere premie, og 150 dager – ja, dere skjønner tegninga.

Olav Bolland dro i gang tilbudet for ti år siden, Terese Løvås holder det i hevd.

- Fint å prøve ulike ting

- Et kjempebra tilbud, sier Berit Hagen, en av dem som deltar på treningsopplegget. Selv har hun gått mye ski og løper en del.

- Det er ikke så mye konkurransepreg, men litt blir det likevel siden vi må logge aktivitetene og være del av et lag.

Birk Fiveltun er også fornøyd med organisert trening i regi av jobben. Han går gjerne til fots i skogen og på fjellet.

- Det er fint å prøve ulike ting, skøyter har jeg for eksempel vært med på. Før korona var det trivelig da vi hadde et fellesskap med grilling og samling. Det er veldig motiverende.

Fiveltun trekker også fram treningsvideoene de kan benytte seg av. De er for mosjonister på ulike nivå og oppmuntrer til å trene blant annet rygg og mage.

Birk Fiveltun og Berit Hagen synes det er motiverende at de kan trene på denne måten.

- Inkluderende

For instituttleder Terese Løvås er dette en stor dag på flere måter. Endelig sammen igjen på gammelmåten for første gang etter koronaen. UA skuer utover forsamlinga på om lag 30 ansatte og det er nesten uvirkelig å se folk sitte tett i tett uten munnbind. De skravler, ler og spiser kake. Kanskje smaker kaka ekstra godt når de veit hvor mye de har trent i det siste?

- Det er et kjempefint tilbud, som trekkes fram i arbeidsmiljøundersøkelser og i samtaler med ansatte. Vi bor i fire ulike bygg, og det kan være lang tid mellom at ansatte besøker et annet bygg. At vi møtes for å trene, visker ut skillene. Og ikke minst er det bra for å inkludere de nyansatte.

Løvås forteller at de har skitrening hver onsdag. Tilbudet har slått an også blant ansatte med internasjonal bakgrunn.

Det er et eget tilbud for nybegynnere som vil gå på ski, men de har felles oppvarming med dem som vil gå fort og langt.

- De har satt pris på dette. De gjør det samme og er i samme båt.

Tidligere proffsyklist Atle Kvålsvoll holder oppsyn med loggføringa i appen Avantas aktiv og legger hver fjerde måned fram statistikk over hvordan de ulike lagene gjør det. Dette igjen utløser premier, særlig for innsatsen. Denne gangen ble det delt ut hansker i vilden sky og noen skijakker.

- Jeg kan ikke tenke meg hvor mange penger jeg har brukt på prisene, sa initiativtaker Bolland da han holdet en liten tale for forsamlinga. Selv bruker han fortsatt premier han vant for mange år siden.

Deltakere fra lagene fikk tildelt poser med premier i.

Mål: Å få enda flere til å delta

Å gå på tur er den mest populære aktiviteten, men mange er med på sykling og løping også. Deltakerne fordeler seg på et utall aktiviteteter, og kan prøve det meste hvis de vil: kajakk, klatring og bueskyting. Det har skjedd at en professor og en stipendiat, helt ukjente for hverandre fra før, har tatt en kajakktur sammen, forteller Løvås.

Om lag halvparten av de ansatte på instituttet deltar. Målet er å få prosenten opp på 75, forteller Terese Løvås. Det vil si om lag 200 ansatte av et institutt som har vokst mye i de siste, og som nå har 300 ansatte.

- Kravene for loggføring er at aktiviteten din er på mer enn 20 minutter. Alt av aktivitet teller, for eksempel snømåking.

- Er det andre institutt som trener på samme måte som det gjøres her?

- Dette tilbudet er unikt for instituttet. Noen har prøvd, men gitt opp. Det må være noen ildsjeler skal det vedvare. Da jeg startet det opp, gikk jeg foran. Jeg trente mye og var med som leder. Slike initiativ må forankres blant ledere, sier Olav Bolland.

Nåværende instituttleder Terese Løvås ser ut til å dele Bollands entusiasme for å få ansatte til å trene, og deltar selv. Dessuten er hun glad for at gjengen omsider er samlet fysisk etter to år.

- Det var så gøy å treffes i dag, plutselig fikk vi følelsen av at nå er alt som normalt igjen.

Det blir god stemning av å treffes på jobb igjen.