Hun samlet inn flere tusen kroner til fuglene på Dragvoll

Førsteamanuensis Heli Aaltonen vært opptatt av fugler og biodiversitet siden hun var ung. Nå ønsker hun at flere skal være med på å ta vare på fuglene og biomangfoldet rundt Dragvoll.

Førsteamanuensis Heli Altonen håper at flere vil være med på å ta vare på fuglene rundt Dragvoll.
Publisert

Det nærmer seg jul, og i den sammenheng har Heli Aaltonen, som er førsteamanuensis i drama og teater ved Institutt for kunst- og medievitenskap, bestemt seg for å skape litt juleglede for noen av Dragvolls nærmeste naboer, nemlig småfuglene.

Samlet inn julegave til vinterfuglene

Aaltonen er svært opptatt av fugler og biodiversitet, og det har hun vært siden ungdommen. Interessen har hun tatt med seg inn i jobben, og hun har skrevet en rekke forskningsartikler om vinterfugler, bærekraft og dramapedagogikk.

Siden hun begynte å jobbe på Dragvoll i 2008 har hun tatt småfuglene rundt Dragvoll under sine vinger, og laget originalt et matingssted for dem i buskene utenfor kontorvinduet hennes i bygg 8. Dette ble det stopp på tidligere i år, da det ble forbudt å mate fuglene i nærheten av bygningsmassen som følge av faren for at det skulle tiltrekke seg rotter. Siden da har hun fått flyttet matingsstedet til utenfor utgang F, ved Bygg 12.

- Jeg vet ikke om de liker dette stedet like godt, det er muligens litt for mye som skjer her, men jeg håper at de flytter seg allikevel, forklarer Aaltonen mens hun måker stien inn til fuglemateren.

Småfuglene har mye forskjellig julemat og velge mellom denne julen.

Nå før jul hadde Aaltonen et ønske om å gi vinterfuglene en julegave, og hun sendte 8. desember en e-mail til alle ansatte ved Institutt for kunst og medievitenskap og spurte om de ville være med å støtte innkjøp av fuglemat. Dette var noe hun fikk god respons på, og det var 20 ansatte som til sammen ga 5240 kr. Hun synes det er veldig gledelig at det er så mange som ønsker å gi villfuglene litt juleglede.

- Vi har mistet 400 millioner fugler i Europa de siste 50 årene, og det er mange småfugler som sliter å finne mat under vintertiden, forteller Aaltonen.

Blåmeisa er en av de mest utolmodige, og hadde ikke tid til at vi skulle flytte oss før hun prøvde seg på godsakene.

Med økonomisk støtte fra IKM-ansatte kjøpte hun flere fuglematere, og masse nøtter, frø og fett til fuglene. Hun har også selv laget fuglemat med pepperkakefigurer.

- Alle er velkomne til å henge noe godt på de to foringsplassene som jeg har etablert.

Håper NTNU vil sette mer biodiversitet på agendaen

Et sted fuglene liker seg særlig godt er i skogkrattet ved busstoppet Edvard Bulls veg. Her finnes det også flere ekorn som venter forhåpningsfullt når de ser Aaltonen komme med all julematen.

Mater du fuglene mater du også ekornene, som ventet spent på å få tak i noen julenøtter.

Aaltonen skulle ønske at flere ønsket å gi tilbake til naturen ved å tilrettelegge for at dyr og insekter klarer seg. Hun opplever at mange ønsker å kontrollere uteområdene, og anser dem som «sine».

- Naturen er ikke kun en ressurs. Mange liker å oppleve naturen, men kun når det passer dem. Jeg synes det er viktig å huske på at naturen ikke er noe vi skal «kontrollere».

I utgangspunktet ønsker Aaltonen at NTNU skal være med å mate fuglene, som en del av det å ta være på biomangfoldet rundt Dragvoll.

- NTNU omtaler seg selv som foregangsuniversitet som ønsker å være miljøforsvarlig i sin drift. Utenfor kantina har man blant annet latt være å klippe gresset for å sørge for at flere smådyr og insekter klarer seg, men her tror jeg man er nødt til å tenke større.

Aaltonen synes det er veldig gledelig at det er så mange som ønsker å gi villfuglene litt juleglede.

Nå håper hun at andre på Dragvoll vil være med å hjelpe henne videre i å ta vare på fuglene.

- I en ideell verden hadde de ikke trengt at vi matet dem, men når vi fjerner ugressplanter og fuglenes naturlige matkilder er vi nødt til å gi dem noe annet slik at de kan overleve.