Apparat gir mer presis kreftdiagnose:  

Nå bygges senteret som skal romme egen produksjon av radioaktive stoff

I dag ble grunnsteinen lagt for det nye PET-senteret på Øya som skal stå ferdig om ett år. Rause private gaver gjør det mulig å utnytte dagens utstyr langt bedre.

Trond Mohn (til høyre) var hedersgjest på dagens markering, der grunnsteinen ble lagt ned på byggetomta. I tillegg til ordfører Rita Ottervik deltok et stort oppbud med sykehustopper og forskere på mandagens markering.
Publisert Sist oppdatert
40 millioner til syklotron. Sykehusdirektør Nils Kvernmo, Trond Mohn (i midten) og NTNU-rektor Gunnar Bovim fotografert da gaven fra den bergenske forretningsmannen ble offentliggjort i 2015.

(Saken er oppdatert)

For to år siden fikk St. Olavs Hospital og NTNU nok en privat pengegave fra forretningsmannen og bergenseren Trond Mohn. Beløpet på 40 millioner kroner brukes på en syklotron, eller en partikkelakselerator, som gjør det mulig å produsere radioaktive stoffer i eget hus. I dag ble grunnsteinen i senteret som skal huse det avanserte utstyret, lagt ned.

Gir mer presise kreftdiagnoser

Syklotronen, som er det ypperste som er å oppdrive, vil øke presisjonen på kreftdiagnoser og øke kapasiteten betraktelig.

Forkortelsen PET står for Positron Emisjon Tomografi (PET) og under en slik undersøkelse injiseres små mengder radioaktivt stoff inn i kroppen. Radioaktivt druesukker er det stoffet som benyttes mest. Siden kreftceller ofte har et høyt stoffskifte, og dermed et høyt sukkeropptak, vil bildene tatt i PET-skanneren gi svært god informasjon: Kreftsvulstene vil lyse opp på bildene og det vil være mulig å finne den eksakte plasseringen av eventuell sykdom.

De radioaktive stoffene, er tidligere er fløyet inn fra Oslo, men fra neste vår kan de altså produseres i Trondheim. Med det nye utstyret vil man kunne produsere flere typer radioaktive stoffer, og dermed også kunne avsløre flere sykdomsformer.

Unike muligheter for forskning

Da PET-senteret ved St. Olavs hospital og NTNU åpnet i 2013 var det basert på Norges første PET/MR som ble kjøpt inn for den første pengegaven fra Mohn, 50 millioner kroner som ble gitt I 2012. I tillegg ble en PET/CT-maskin kjøpt inn etter en innsamlingsaksjon i regi av Sparebank 1 Midt-Norge.

Siden senteret åpnet er det gjennomført mer enn 2 000 PET-undersøkelser, og nå bygges et helt nytt senter for dette formålet.

- Forskningspotensialet i det nye PET-senteret vil være unikt, med alle de muligheter som ligger i egen produksjon av radioaktive stoffer i umiddelbar nærhet til både PET/CT og PET/MR, skriver Fakultet for medisin og helsevitenskap i en melding.

Edvard Moser peker på muligheter

Trond Mohn vr hedersgjest på dagens markering, der grunnsteinen ble lagt ned på byggetomta. Også et stort oppbud av kommunens politiske ledelse, sykehustopper og forskere deltok på dagens markering. Etter grunnsteinsnedleggelsen og avduking av en glassmonter med en modell av et PET-molekyl, var det et faglig seminar der blant andre nobelprisvinner og hjerneforsker Edvard Moser deltok. I tillegg holdt professor Christian Döller og klinikksjef Edmund Søvik presentasjoner om hvilken forskning det nye PET-senteret kan muliggjøre.