Økonomipris for forskning på «naturlige eksperimenter»

Tre økonomer bosatt i USA deler på årets økonomipris til minne om Alfred Nobel. Alle har forsket på arbeidsmarkedet og såkalte naturlige eksperimenter.

De tre økonomene har ifølge begrunnelsen bidratt til ny innsikt om arbeidsmarkedet.
Publisert

Prisvinnerne har professorstillinger ved ulike universiteter i USA. David Card (65) er canadier, Guido W. Imbens (58) kommer opprinnelig fra Nederland, mens Joshua D. Angrist (61) har bakgrunn både fra USA og Israel.

De tre økonomene har bidratt til nye innsikter om arbeidsmarkedet, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm i sin begrunnelse.

Populær metode

I tillegg har de benyttet såkalte naturlige eksperimenter som metode. Dette er studier med fokus på situasjoner der tilfeldigheter eller ytre forhold gjør at grupper av mennesker blir behandlet ulikt – på en måte som kan ligne på kontrollerte eksperimenter.

– Tilnærmingen har spredt seg til andre forskningsfelt og revolusjonert empirisk forskning, mener Vetenskapsakademien.

Mens Card er ansatt ved Berkeley-universitetet i California, er Imbens og Angrist professorer ved henholdsvis Stanford-universitetet og MIT.

Restauranter i New Jersey

Halvparten av prispengene på 10 millioner svenske kroner går til Card. Han har forsket på hvordan arbeidsmarkedet påvirkes av minstelønn, innvandring og utdanning.

Noe av denne forskningen hadde fokus på restauranter i de amerikanske delstatene New Jersey og Pennsylvania, skriver nyhetsbyrået AP. Det viste seg at en økning i minstelønnen ikke førte til færre ansettelser, slik mange hadde trodd.

Gode venner

Imbens sier han ble svært glad da han ble vekket av en telefon fra Sverige med beskjed om at han får økonomiprisen. Han gleder seg også over å dele den med Angrist, som var forlover i Imbens' bryllup.

Prisen som ofte kalles nobelprisen i økonomi, heter egentlig Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. Den ble innstiftet av den svenske sentralbanken i 1969.

Enkelte av Nobels etterkommere har vært kritisk til prisen og krevd at den ikke må omtales som en nobelpris.

Her kan du se utdelingen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.