Vil ikke gripe inn i UiTs språkstrid

Publisert Sist oppdatert

Sinte protester fra de ansatte ved Universitetet i Tromsø møtes med avvisning i regjeringskvartalet. Tora Aasland vil ikke blande seg inn i nedleggelse av språkfagene tysk og fransk på masternivå.

– Hvordan ville det virket om man la ned sentrale skolefag som tysk og fransk i Sør-Norge «fordi man jo kan studere dem i Nord-Norge?» Det er professor Guri Ellen Barstad ved Universitetet i Tromsø (UiT) som stiller dette spørsmålet til Forskerforum.no.

Hun er provosert over argumentene som ligger til grunn for nedleggelse av masterprogrammene i fransk og tysk, som ble vedtatt av UiTs universitetsstyre tidligere i juni. Resultatet er at språkfagene ikke lenger vil undervises på masternivå i hele Nord-Norge.

Det mener de ansatte, inkludert Forskerforbundets lokallag, er et særskilt argument for å opprettholde studiene. De ansatte frykter universitetet vil reduseres til et «b-universitet» og at Nord-Norge reduseres til en “b-landsdel”.

Statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland fremholder overfor Forskerdforum at Universitetene selv har ansvar for egne faglige prioriteringer og faglig frihet til selv å opprette og nedlegge studier. På spørsmål om UiT bør ta et ansvar for å opprettholde språkfagene i regionen, svarer Aasland:

– Jeg har tatt til orde for samarbeid og arbeidsdeling mellom institusjonene. Det er ingen selvfølge at alle studiesteder skal tilby alt.

Det provoserer professor Guri Ellen Barstad ved Institutt for kultur og litteratur. Hun mener Aasland ikke tar problemstillingen på alvor.

– Det virker som om verken Aasland eller universitetet forstår at UiT nå kan bli oppfattet som et dårligere studiested fordi man ikke kan ta hele utdannelsen der. Det gir automatisk et inntrykk av «b-universitet» når vi ikke engang gir en mulighet til å ta en master, sier Barstad til Forskerforum.