Sundebygget

Nytt studenthus i Ålesund får takterrasse og 84 boliger

- Vi mener Sundebygget blir helt unikt i Norge, sier Rolf Viddal i Sit.

Der kommer takterrassen! Det er Oskar Sunde som peker. Den høyeste delen av bygget er forbeholdt studentboliger.
Publisert Sist oppdatert

I dag, mandag 30. august, er det seremoniell nedlegging av grunnsteinen.

For studenthuset er i ferd med å ta form på campusen til NTNU i Ålesund. Byggearbeidene er i full gang. Huset med åtte etasjer medregnet kjeller skal stå ferdig allerede til studiestart i 2022.

I de nederste etasjene blir det treningssenter, serveringssteder, kontorer til studentfrivilligheten og studentorganisasjonene. Innovasjonshub blir det også plass til. Her vil også Sit ha kontorer og studentmottak. Flerbruksarealene vil være på rundt 1500 kvadratmeter.

- Jeg vil vise fram takterrassen, sier Oskar Sunde, som spretter opp og peker på illustrasjonen for å vise hvor den vil ligge i bygget.

For over dette flerbruksarealet vil det være en takterrasse for studentene som skal bo i bygget. Fem etasjer er satt av til boliger. Her kan de leve rene luksuslivet med treningsareal og utesteder i første etasje og studentfrivilligheten i andre. De som bor i «tårnet» vil ha utsikt mot Sunnmørsalpene og kan nyte livet på takterrassen.

- Takterrassen vil være det mest spektakulære. Det vil bli stas for studentene å flytte inn i noe helt nytt på campus, sier Viddal.

Rolf Viddal håper Sundebygget vil bli så attraktivt at det drar studenter til Ålesund.

Viddal er koordinator hos Sit og har som rådgiver vært tett på planlegginga av Sundebygget. Sunde jobbet for et nytt studenthus som studentpolitiker og har vært med helt siden penger ble bevilget i 2017. Nå er han ansatt av Sit for å være leder av dagens studenthus, kalt «Banken, og passer godt på studentenes interesser i Sundebygget. Og for at det skal være klart: Oskar Sunde har ingen tilknytning til Brødr. Sunde, som er stor sponsor av studenthuset. Derav navnet Sundebygget.

- Naturlig samlingspunkt for studenter

Vi tar med tre studenter til byggeplassen. Rachel Helseth, Malene Ramberg og Tom André Helvig gleder seg til å ta i bruk Sundebygget når det står ferdig.

- Det er veldig bra, nå blir tilbudet til studentene bedre. Det er på høy tid, for andre byer har studenthus, sier Ramberg.

Helvig gleder seg til bedre treningssenter og at det vil være adgang til flerbruksdelen både tidlig og seint.

- Vi gleder oss til konsertsal og mange kule konserter. Studenthuset vil bli et mer naturlig samlingspunkt for studenter, sier Helseth.

Tom André Helvig, Rachel Helset og Malene Ramberg foran det som skal bli Ålesunds store studenthus.

De forteller at i dag må de gå ut på byen for å møte studenter. Nå kan de få et samlingssted og få muligheter for å delta på større studentarrangementer.

Sunde og Viddal forteller at det blir et glasstak fra bygget over til Lanterna, som ligger ved siden av. I mellomrommet mellom de to byggene blir det treningsareal, med gjennomgang til Lanterna, hvor en finner garderobene og flere lab-er.

- Dette blir de beste treningsarealene i området. Sundebygget vil føre til at vi får en mye mer levende campus, og som gjør at studentene vil bli værende mer på campus, sier Sunde.

Det blir også atskillig bedre forhold for studentfrivilligheten, som vil ha kontor i bygget.

Alle de 84 boligene i bygget vil være organisert som kollektiv med felles kjøkken og oppholdsrom i hver boligetasje. Alle vil få en privat sone i form av et eget rom. Hver hybel vil også ha eget bad og toalett.

- Vi vil avhjelpe ensomhet ved at de kan bo sammen. Mange ønsker singlehybel, men er det noe vi har lært den siste perioden, så er det at de har godt av å være sosial, sier Viddal.

Fokus på universell utforming

For å sikre universell utforming har de leid inn en ekstern konsulent, som også bruker rullestol, for å få tilpasse bygget best mulig for også rullestolbrukere. Dette har blant annet ført til at de har måttet endre på noen toalettløsninger. Fra før er det parleiligheter som har vært tilpasset rullestolbrukere. I Sundebygget blir det lagt til rette for enkelthybler. Sit har fått nøye spørsmål om det praktiske og har gjort tekniske endringer underveis. For eksempel har de flyttet toalett for at beboere som er lam på én side, kan bruke dem. De mener også de har løst hvordan funksjonshemmede skal komme seg til takterrassen.

Foreløpig har alt gått etter tidsplan. Ingen økonomiske overskridelser har det heller vært, forsikrer Viddal og Sunde. I tillegg til NTNU skal bygget være tilgjengelig for Ålesund kommune og Brødr. Sunde, som har vært med å finansiere det. Kommunen vil bruke bygget aktivt. Brødr. Sunde er en sentral sponsor og bidrar med 20 millioner kroner. De har bruksrett til bygget med faste uker hvor de kan jobbe med NTNU, vise fram og utvikle produkter og bruke møterom.

Ett av målene med bygget er å knytte akademia, næringsliv og kommune sammen, ifølge Rolf Viddal.

Og Oskar Sunde, som skal passe på studentenes interesser i bygget, liker det han ser så langt:

Dette blir en smeltedigel og et ordentlig levende sted. For oss studenter er det ganske stort, andre tar regninga og vi får fasiliteter på høyt nivå, sier han.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.