Ny Molde-rektor:

- Jeg tror ikke HiMolde vil stå lenge alene

Påtroppende rektor Steinar Kristoffersen ved Høgskolen i Molde vil doble antall studenter og er ikke negativ til fusjon med NTNU.

Dekan Heidi Haavardsen (bak t.v.) gratulerte Steinar Kristoffersen med valgseieren.
Publisert Sist oppdatert

Kristoffersen fikk 66 prosent av stemmene i valget, ifølge nettavisen Panorama ved HiMolde. Han tar over rektorjobben 1. august. Det gjør han med store ambisjoner.

- Målet mitt er at vi går fra cirka 2500 studenter, som vi har i dag, til 5000. Det får vi ikke til i løpet av ett eller to år, men jeg mener det ikke er en urealistisk ambisjon i løpet av fire til seks år. Det kan være vi har mye å tilby i Norge og Molde, som studenter i EØS vil være fascinert av, sier Kristoffersen til UA.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Vil ha teamarbeid og større volum

Dagen etter at han ble valgt til rektor er Kristoffersen i full sving med etterarbeid med sensur og sine vanlige plikter. Han ser fram til å lede Høgskolen i Molde videre fra juli. Hvilken vei HiMolde skal ta fremover er det store spørsmålet.

- Vi er i en utfordrende situasjon med mye spennende som skjer i sektoren. Vi er en liten høyskole, og det er gjennom vekst vi må bli mer attaktive for studentene. Samtidig skal vi ta godt vare på de studentene vi har. Vi har utfordringer med begrensning på praksisplasser for sykepleier- og vernepleierstudentene, og må løse dette for å kunne ta opp flere studenter. I tillegg må vi tilrekke oss flere studenter på de mer åpne studieprogrammene, sier den nyvalgte rektoren.

- Hvorfor er det så viktig å vokse?

- Jeg tror det vil løse flere problemer. Det vil bedre økonomien og kvaliteten vår, samt jevne ut svingninger. Med større volum vil vi få bedre kvalitet, delvis gjennom bedre studiemiljø. Jeg tror det vil gi en følelse av dynamikk som er bra for studentene. Større volum vil også gi oss mer robusthet og mulighet til å utforske flere studieprogram. I tillegg har jeg lyst til å ta til orde for at vi er flere undervisere på hvert fag gjennom å jobbe mer i team.

LES OGSÅ: - Fusjon med HiMolde vil gjøre oss til Norges ledende miljø for logistikk
LES OGSÅ: HiMolde-rektoren raser etter hemmelig møte

- Mange muligheter i en fusjon

Sammen med Lise Lillebrygfjeld Halse og Heidi Viviann Haavardsen ble Steinar Kristoffersen presentert som kandidat til jobben som Hallgeir Gammelsæters etterfølger. Senere meldte også Georg Panzer sitt kandidatur. Panzer og Lillebrygfjeld Halse ble slått ut i første valgrunde, og det sto dermed mellom Haavardsen og Kristoffersen.

Det var i midten av mars sittende rektor Hallgeir Gammelsæter bestemte seg for å trekke seg.

Foreløpig er Kristoffersen forsiktig med å uttale seg om fusjonspartnere. 7. juni er det strategiseminar ved høyskolen, og dagen etter skal høyskolestyret utforme strategien for veien videre.

- Jeg tror ikke vi kommer til å stå lenge alene. Det ligger mange muligheter i en fusjon. Vi må finne en vei fremover sammen med andre institusjoner i det norske universitets- og høyskolelandskapet. Men dette er ikke noe jeg kommer til å bestemme alene.

I en rapport fra Nifu i fjor høst ble det konkludert med at fusjon med NTNU gir de største utviklingsmulighetene for HiMolde, og at en slik fusjon vil gi fagmiljøene i Molde mulighet til å ta ut faglige synergier, og til for eksempel å øke graden av eksternt finansiert forskning.

Kritisk til fusjonsprosessen

I et leserinnlegg i Panorama, som Kristoffersen har skrevet sammen med Lillebrygfjeld Halse heter det at han ikke har uttalt at han er imot fusjon.

«Derimot har han vært kritisk til prosessen det så langt har vært lagt opp til når det gjelder å sikre at vi finner frem til en optimal løsning på struktursaken for høgskolens vedkommende. Det gjelder blant annet manglende åpenhet rundt forhandlingenes agenda og deltagelse, og usikkerhet rundt hvilke kriterier som skal legges til grunn. De fora der vi er blitt invitert til å delta, har heller ikke vist seg spesielt egnet – de har kanskje tvert imot forhindret effektiv medbestemmelse. Så har rektorkandidat Kristoffersen sagt at vi står heller sterkt alene enn svakt i en fusjon, dersom vi ikke som et kollegium kan bli enige hverken om premissene eller partnerskapet», skriver de i leserinnlegget.

Kristoffersen er førsteamanuensis ved Avdeling for logistikk. Det er nettopp dette miljøet som blir trukket fram når det snakkes om mulig fusjon mellom HiMolde og NTNU.

Har bare positive ting å si om NTNU

- Er du for fusjon med NTNU?

- Det kan jeg ikke kommentere nå, men jeg har bare positive ting å si om NTNU. Jeg har et fantastisk godt inntrykk av miljøene på NTNU som jeg har vært i kontakt med, sier den nyvalgte rektoren og forteller at han blant annet har jobbet på mange felles prosjekter med logistikkmiljøet i Trondheim.

Han synes likevel ikke at like fagmiljø skal være avgjørende for hvem HiMolde eventuelt fusjonerer med.

- Jeg håper vi finner en fusjonspartner som passer for alle fagene våre, i tillegg til at vi ser etter like funksjoner. Jeg syns ikke vi skal begrense oss til å se bare på logistikkmiljøene i Trondheim, men også se etter komplementære fagområder og de mulighetene som ligger der. Vi må se på hele bredden hos begge institusjonene. Da kan vi i felleskap med en eventuell fusjonspartner skape merverdi og vekst, sier Kristoffersen.

LES OGSÅ: KD snur - også kvinner kan bli ny rektor ved HiMolde
LES OGSÅ: HiMolde: Rektor går av
LES OGSÅ: Rektor truet med å trekke seg
LES OGSÅ: Sliter med tilliten til Gammelsæter, trekker kandidatur som prorektor