Stipendiaters begynnerlønn synker
Visste du at begynnerlønnen for stipendiater sist gang ble justert i 2012?
En ny lokal lønnspolitikk ved NTNU er under utforming. Jeg oppfordrer ledelsen til å være oppmerksom på hvordan det kan legges til rette for å rekruttere de beste stipendiatene, skriver Sigurd Sagen Vildåsen. Han er varamedlem i NTNU-styret.
Julian Kirchherr
Da ble minimum lønnsnivå satt til lønnstrinn 50. I perioden 1998-2012 så økte derimot begynnerlønnen jevnlig fra lønnstrinn 38 til 50. Noe har tydeligvis endret seg.
Lønnssystem i endring
I 2012 var lønnstrinn 50 kr 416 600, og per i dag så utgjør den kr 436 900. Dette tilsvarer en økning på 4,9%. I følge SSB så er prisstigningen i samme periode 11,7%. Konklusjon: Stipendiatenes begynnerlønn synker.
Grunnen til denne utviklingen er at lønnssystemet i staten er i endring. Det legges nå opp til langt mindre sentrale justeringer og større handlingsrom lokalt hos det enkelte universitet. Fordelen ved en slik politikk er en reell forhandlingsmulighet ved nyansettelse. Dette vil gjøre en stipendiatstilling konkurransedyktig i kampen om de mest motiverte og kompetente kandidatene. Sett i lys av NTNUs ambisjoner om internasjonalt fremragende forskning, så framstår et slikt system som fordelaktig.
Rom for å rekruttere de beste
Det gamle systemet sikret et ”gulv” og en minimumslønn, men det var svært lite fleksibilitet. Ta meg selv som eksempel. I 2014 gikk jeg over til en stipendiatstilling etter å ha jobbet ett år som forskningskoordinator. Jeg gikk ned i lønn fra trinn 51 til 50. Dette gir ingen mening hvis en antar at lønn skal være et symbol på kompetansenivå og erfaring slik NTNUs lokale lønnspolitikk legger opp til.
Det nye systemet gir NTNU handlingsrom til å rekruttere de beste forskerspirene – da må vi bruke det! Per i dag er det hverken formelle rutiner eller kultur på plass for å sikre en god praksis. Noen fakulteter har startet med reelle forhandlinger ved oppstart, mens andre sverger til gammel praksis. I det videre arbeidet har NTNU som arbeidsgiver et klart ansvar.
Ny lokal lønnspolitikk
Det må etableres formelle rutiner som legger opp til reelle forhandlinger ved oppstart. Dette kan enkelt gjøres ved at det spesifiseres hvordan en lønnssamtale skal gjennomføres, og hvem som har beslutningsmyndighet. Veiledende retningslinjer vil være nyttig her. For eksempel, hvordan skal erfaring fra det private næringslivet vurderes? Her er varighet, formell videreutdanning og relevans for forskningsprosjektet eksempler på viktige kriterier.
Det er nå en prosess for å forhandle fram en ny lokal lønnspolitikk ved NTNU. Jeg oppfordrer ledelsen til å være oppmerksom på hvordan det kan legges til rette for å rekruttere de beste stipendiatene, og jeg håper mine kolleger i det nye styret merker seg denne saken.