Den nye Samfundet-lederen oppfordrer til «bråk og aktivisme slik at de hører oss nede i Oslo»

Tirsdag kveld ble det klart at Rami Chumber tar over som leder av Studentersamfundet etter Astri Elgethun. 

Rami Chumber ble valgt til ny Samfundetleder.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld stilte fem kandidater til valg for å ta over etter Astri Elgethun som samfundets nye leder. Valget endte med to utspørringsrunder hvorav Rami Chumber og Mari Charlotte Soland sto igjen som kandidater den siste runden. Da valgresultatet var klart sto Chumber igjen med 51,5 prosent av stemmene. Dermed tar han over for Elgethun 17.mai i år. 

- Jeg må klype meg selv i armen. Jeg kan faktisk ikke tro det, sa han fra talerstolen etter at valgresultatet ble klart.

23-åringen studerer datateknologi, men fortalte entusiastisk at han var klar til å sette studiene på vent til fordel for ledervervet. Blant hjertesakene hans er å få hevet studiestøtten.

- Når studiestøtten er for lav mister mange muligheten til å delta i studentfrivilligheten, sa han i åpningsapellen.

Hjertet på venstresiden

Chumber har blant annet tidligere erfaring som leder for Sentralt Ungdomsråd i Oslo. Han ønsker å bruke talerøret han får som Samfundet-leder til å sette studentenes levekårsutfordringer og lav studiestøtte på agendaen.

- Jeg vil oppfordre til bråk og aktivisme, så de hører oss nede i Oslo, sa han under utspørringen.

Det kom også flere spørsmål om kandidatenes politiske ståsteder. Her fortalte Chumber at han hadde hjertet godt plantet på venstresiden. 

- Jeg er opptatt av klima, og tror på at vi må fase ut oljenæringen. Norge er ofte bikkja til USA og NATO når det kommer til utenrikspolitikk. Jeg savner at vi tar modige standpunkt, sa han. 

Han ønsker også å arrangere Samfundsmøter som utfordrer medlemmene. 

- Jeg vil at vi skal rette kritiske blikk mot det vi tar for gitt. 

Vil ha mer opprør

Under utspørringene refererte Chumber også til studentopprøret på 90-tallet. i 1993 gikk én av aksjonene gikk blant annet ut på å okkupere lånekassens kontorer. Studentene hadde også som mål å okkupere kontoret til den daværende kunnskapsministeren. Til Universitetsavisa stiller den nyvalgte lederen spørsmål til om opprørsånden lever videre.

- Mange sier at vi har mer grunn til å gjøre opprør i dag. Vi har også sosiale medier som kan brukes som verktøy, sier Chumber.

Studentersamfundet i Trondheim er i dag en organisasjon med nesten 19 000 medlemmer. Hvorav rundt 1800 av disse engasjerer seg i frivillig arbeid fordelt på gjenger og organisasjoner som tilhører Samfundet. Med andre ord representerer lederen av Samfundet store deler av studentmassen i Trondheim. Chumber forteller det ligger mye ærefrykt i å ta over rollen.

- Det et verv jeg har stor respekt for. Jeg er veldig takknemlig for at det er en lang opplæringsperiode, sier han avslutningsvis.

Følg UA på Facebook og Instagram.