Det nye programmet Nansen Edu blir en gren av det norske støtteprogrammet Nansen-programmet, som er et norsk, statlig støtteprogram til Ukraina som følge av Russlands invasjon i 2022.
Det melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
Det nye programmet skal finansiere et faglig samarbeid mellom høyere utdanningsinstitusjoner i Norge og Ukraina. På det viset skal det styrke ukrainske høyere utdanningsinstitusjoners evne til å gi god, relevant og attraktiv høyere utdanning, både på kort og lengre sikt.
Direktør i HK-dir Sveinung Skule sier denne ordningen vil øke kompetansen.Foto: Kristoffer Furberg
- Denne ordning vil styrke kontakten mellom norske og ukrainske fagmiljø, støtte ukrainsk utdanning og bidra til viktig kompetanse på begge sider, sier direktør for Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse Sveinung Skule i pressemeldingen.
Stått ovenfor store utfordringer
Ukrainske utdanningsinstitusjoner har siden invasjonen stått overfor store utfordringer med å opprettholde og videreutvikle studietilbud.
- De har vist en imponerende evne til å opprettholde driften under svært vanskelige forhold, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland synes Ukrainske universitet har vist en imponerende evne til å opprettholde driften.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Aasland mener Nansen Edu vil bidra til å utdanne kompetansen som trengs for den langsiktige gjenoppbyggingen av landet.
Ønsker å dele kunnskap
Prorektor for forskning og innovasjon Toril Hernes er positiv til at regjeringen vil bidra til gjenoppbyggingen av ukrainske utdanningsinstitusjoner med støtte til konkrete samarbeid.
- Det gjør det enklere for våre fagmiljø å samarbeide om utdanning og kompetanseutvikling som landet har behov for, sier Hernes
Ettersom programmet er helt nytt, har ikke NTNU enda hatt anledning til å ta stilling til initiativet eller hatt dialog med relevante fagmiljø.
Prorektor for forskning og innovasjon Toril Hernes sier at Russlands krigføring har skapt en krevende situasjon for ukrainske utdanningsinstitusjoner.Foto: Espen Halvorsen Bjørgan
- Men på generelt grunnlag er NTNU som et internasjonalt universitet opptatt av å fremme akademisk frihet og deling av kunnskap på tvers av landegrenser. avslutter Hernes.
Utlyses i Oktober 2025
Første utlysning er planlagt i oktober 2025. Tentativ ramme for utlysningen er 80 millioner kroner over fire år.
Ordningen skal administreres av direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, i samråd med Norad og Utenriksdepartementet og er finansiert gjennom Nansen-programmet.
Norske universiteter og høgskoler har tidligere hatt utdanningssamarbeid med ukrainske universiteter, blant annet gjennom finansiering fra Eurasiaprogrammet (2010-2022). Denne kontakten gjør at Nansen EDU kan bygge på allerede etablerte samarbeidsnettverk mellom Ukraina og Norge.