- Dette kan enten ta av med en gang, eller ikke ta av i det hele tatt
Beta-testingen av appen Grabster har blant annet ført til at Magnus Tovsen Solheim fikk sitt eget kjøkken sjekket av Mattilsynet.
Magnus Tovsen Solheim gjør siste finpuss før gjestene under Grabster-lanseringen fikk smake maten som naturlig nok var laget av Grabster-kokker.Espen Halvorsen Bjørgan
- Dette kan ta helt av, eller ikke ta av i det hele tatt. Vi håper det tar av nå, det er jo derfor vi har brukt så lang tid på å teste den, men det blir uansett spennende å se hvordan det går, sier Magnus Tovsen Solheim, en av fire gründere bak Grabster.
Tirsdag lanserer kvintetten fra Entreprenørskolen ved NTNU appen de har jobbet med i halvannet år. Med seg på laget har Solheim medstudentene Hanna Vaksvik Rosenlund, Stian Michael Årsnes, Sam Mathias Weggersen og Torbjørn Vallestad, og mandag var det duket for lanseringsfest. Kombinasjonen ny app, gratis mat og billig øl trakk et 70-tall personer til tredje etasje i Gamle Fysikk på Gløshaugen.
- Målet er å gjøre det enkelt for privatpersoner å kjøpe og selge mat, og å gjøre det enklere for folk å spise bedre.
Idéen kom da Solheim og andre medstudenter ergret seg over mattilbudet til studenter som ikke kan, eller orker, å lage mat selv fra bunnen av.
- Det var vel egentlig to forskjellige ting som ga oss idéen. Det ene var da jeg en gang satt på universitetet sammen med noen andre studenter og fikk lyst på mat. Det eneste som var å oppdrive var en dårlig vegetarrett. Rundt den samme tiden hadde vi snakket med en del folk, og det var flere som ga uttrykk for at studentmaten ikke var så bra som prisen skulle tilsi. Blandingen av disse to tingene førte til idéen, sier Solheim og utdyper:
- Studentene kan jo ikke spise fastfood hele tiden, både fordi det er usunt og fordi det gjerne blir dyrere enn hva studentbudsjettet tillater. Og restaurant er også dyrt. Da er det jo bare Fjordland og Grandiosa som gjenstår av raske løsninger, og det er heller ikke spesielt interessant mat.
I første omgang ønsker Grabster å etablere seg i Trondheim, og når de har klart det er målet å få rullet ut appen i andre norske byer før de ser mot resten av Skandinavia.
Appen er myntet på dem som liker å lage mat, men som alltid lager for mye. På den måten kan hobbykokker tjene inn utgiftene de har ved matlagingen og også tjene penger på det.
- De fleste oppskriftene er jo for fire personer, og maten en kjøper er gjerne også i pakker som blir for mye for en eller to personer. I tillegg tar det jo ikke så mye lengre tid å lage flere porsjoner når en først er igang og skal lage mat fra bunnen av, sier gründeren.
Gjennom testfasen har gjengen funnet ut hvor komplekst det er å programmere en app fra bunn av. I tillegg har de også tatt tak i flere andre problemstillinger, noe som blant annet førte til at de inviterte Mattilsynet til å gjennomføre tilsyn på kjøkkenet til Solheim.
- Mattilsynet gjennomførte et tilsyn hos meg så jeg fikk se hvilke krav som stilles og hva som skal til for å få kjøkkenet godkjent. I appen må alle selgere gjennom et innføringsprogram, som i utgangspunktet er Mattilsynets regelverk med noen tilpasninger for private kjøkken.
Solheim forteller at en aktør i Oslo som drev med videresalg av restemat hadde fått tilpasset regelverket til private kjøkken, og at det er dette regelverket de nå bruker.
- For eksempel er det krav om at restauranter skal ha eget toalett for dem som jobber på kjøkkenet som kundene ikke får bruke. Løsningen i denne sammenhengen ble at ingen andre enn kokken selv får bruke toalettet i leiligheten mens matlagingen pågår.
De har også laget en film om mathygiene for å sikre dette, i tillegg til at tilbakemeldingssystemet i appen vil kunne plukke opp avvik som dårlige matvarer. I tillegg har de også vært i kontakt med Skatteetaten for å få klarhet i hva som er skattepliktig og ikke.
- Vi har fått klare føringer fra dem på hva som er skattepliktig og ikke, og kan også spore bevegelser i appen slik at vi kan si ifra når enkeltselgere nærmer seg grensen hvor hobbyen blir skattepliktig. I tillegg vil jo Skatteetaten gå inn og etterforske saker hvor de mistenker at hobbyen har gått over til å bli en næringsvirksomhet.