Stusser. Vi har fått inn flere meldinger fra private utleiere om ledig kapasitet, forteller prosjektleder Tove-Lill Karlsen i StudiebyEN.Tor H. Monsen
RBK-nabo. Trondheims nye landemerke ligger kloss inntil Rosenborg Balklubs lekegrind på Lerkendal.Kristoffer Furberg
- Rundt 100 studenter har vist interesse for å ta inn på splitter nye Scandic Lerkendal i Trondheim, opplyser resepsjonssjef Annlaug Grønnesby til UA.
Hotellet, som tar i mot sine første gjester i dag, har tatt på seg årets «Tak over hodet»-garanti, med god hjelp fra StudiebyEN.
Køyer i kongressalen
De fleste studentene som har meldt seg vil ha en seng i sovesalen som rigges til med køyesenger i hotellets kongressal. Her får de sove, spise frokost for 150 kroner døgnet, samt at de får gratis internettilgang og tilgang på opptil 100 tilgjengelige leseplasser.
- Men vi har også flere som har booket enkeltrom for én uke, forteller Grønnesby, som holder styr på 1 250 senger og 400 rom.
Trondheims nye landemerke ligger kloss inntil Rosenborg Balklubs lekegrind på Lerkendal. Etter en begredelig sesong så langt, tyder mye på at krisestemningen kan være større på RBK-Brakka, enn blant de husløse studentene som tar inn på hotellet i morgentimene i dag.
Tidligere år har det vært helt Texas på Trondheims hybelmarked ved studiestart. Rundt 8 000 ferske studenter er nå i ferd med å rykke inn, men i følge Tove-Lill Karlsen er det ingen desperasjon å spore.
Mange ledige hybler
- Signaler tyder på at det er mye større ro på byens hybelmarked i år, enn det har vært i tidligere år. Vi har fått inn flere meldinger fra private utleiere om ledig kapasitet, forteller prosjektleder Tove-Lill Karlsen i StudiebyEN.
På finn.no lå det hele 293 hybler og rom i bofellesskap til leie i Trondheim i går ettermiddag. 25 enheter kom til i løpet av dagen. 58 av disse ligger i sentrum, mens 175 ligger øst for byen. I Bergen ligger det i øyeblikket 164 slike enheter ute, mens det i Oslo ligger 444.
Et søk på hybel.no over enheter med maksimal husleie på 12 000 kroner, viser 365 muligheter i Trondheim.
Samtidig har Samskipnaden hatt rekordsøkning og mange på venteliste. Det rimer heller ikke helt med at mye er ledig i det private markedet, i følge Karlsen.
- Interessant utvikling
- Dette blir interessant å følge med. Vi vet ikke hva det betyr, eller hva årsaken er, men studentene leter tydeligvis ikke så frenetisk som de har gjort tidligere, sier Karlsen.
Hun tror kanskje at flere har senket skuldrene, og tenker at de kan benytte «Tak over hodet»-garantien, til det ordner seg. Økte krav om å finne en hybel i sentrum kan også spille inn.
Foreningen StudiebyEN er en forening for Trondheims læresteder, som til sammen representerer 34 000 studenter. Visjonen deres er at byen skal være den foretrukne studiebyen i Norge. Boliger er derfor et viktig arbeidsområde.
Bedre forberedt
- I år er vi bedre forberedt og har bedre kapasitet enn vi noen gang har hatt. At studentene får tilbud om tak over hodet på hotell, og ikke bare køyeseng på sovesaler slik vi har hatt de siste 12 årene er unikt, sier Karlsen.
Erfaringene fra tidligere år viser at «Tak over hodet»-garantien har gitt 2 500 gjestedøgn den første perioden. I år er perioden kortet noe ned, og gjelder til 5. september. Rekorden på over 200 boende samtidig er fra 2010, men de siste årene har de klart å ta bedre unna. Det er utenlandske utvekslingsstudenter som bare skal være i byen i ett semester som sliter mest med å finne husvære.
- Vi har en fast kurve som går igjen og ser lik ut, år etter år. Den går rett til værs før immatrikuleringen, og ligger på topp fram til påfølgende helg. Deretter avtar det, og den faller raskt, forteller prosjektlederen.
- Når vi kommer ut i midten av september, er det bare en liten hale igjen med en håndfull eller to som av ulike grunner ikke har greid å skaffe seg husvære
Høysesong for boligkrise
Nrk.no skriver i dag om hvordan studenter kan unngå de mange boligfellene der ute. Nettstedet refererer også til årets studentboligundersøkelse som viser at det totalt mangler nærmere 15 000 studentboliger, og at boligmangelen er størst i byene.
Tallene kommer fra Norsk Studentorganisasjon som nylig gikk ut og sa at bare 13,83 prosent av studentene har mulighet til å bo i en studentbolig.
- Norske studenter opplever en boligkrise større enn noen gang. Som fersk student, nylig flyttet fra mor og far til en by de ikke kjenner, vil mange slite med å finne tak over hodet, sa leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset i en pressemelding.
Anbefaler utleie
Også Huseiernes Landsforbund er på studentboligkrise-ballen, og oppfordrer huseiere med rom til overs oppfordres til å leie ut.
– Utleie av hybel kan være både hyggelig, nyttig og gi en fin biinntekt som i mange tilfeller er skattefri, sier advokat Line Parelius i Huseiernes Landsforbund, som har gått ut med ti råd for de som vil prøve.
På Høyden skriver at UiB har åpnet sovesalen på Hatleberg for boligdesperate studenter, men at det foreløpig ikke er noen madrass-studenter å se på krisetilbudet.
Avisen siterer dn.no på 30 prosent flere leieboliger ble lagt ut i første kvartal i år, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Tusenvis av nye studenter står på venteliste hos landets samskipnader, men det tar ikke lange tiden før bildet er snudd: Mange studenter slår seg sammen med kompiser utover i høstsemesteret, og flytter over til det private boligmarkedet. Internasjonale studenter på korte utvekslingsopphold reiser hjem før jul.