Gründerne bak Morphosolar er markedssjef Even Haug Larsen (t.v.), daglig leder Guro Grytli Seim og teknisk sjef, Dag Håkon. I lanseringsfasen har ytterligere fire NTNU-studenter kommet til og bidrar med til promoteringen av solgrillen.Morphosolar
Fredag lanserte bedriften Morphosolar solgrillen på boligmessa i Trondheim spektrum.
Bedriften er et produkt av Entreprenørskolen ved NTNU, og består nå av totalt sju personer med bakgrunn i NTNU. Bedriften har støtte fra både Spark NTNU, NTNU Discovery og NTNU Technology Transfer (TTO), og i april vant den prisen for beste sosiale entreprenør i regionmesterskapet for Venture Cup.
Nå er bedriften i ferd med å etablere seg på det kommersielle markedet.
- Med dagens lansering begynner vi å ta imot forhåndsbestillinger på gruillen. Vi har allerede skaffet oss en avtale med Tempe VVS, som vil selge grillen fra sine lokaler når den blir klar i mars neste år, og håper å ha flere avtaler på plass før mars, sier daglig leder i Morphosolar, Guro Grytli Seim.
350 grader på 5 minutter
Grillen fungerer ved at en oppsamlingsskjerm pekes mot sola. Denne samler sollyset, og konsentrerer det opp mot et bestemt punkt, hvor man plasserer en stekepanne. Ifølge Seim vil grillen generere temperaturer på 350 grader celsius bare i løpet av fem minutter på en vanlig norsk sommerdag.
- Det gjør den raskere enn en kullgrill. Samtidig er den veldig lett å bruke. Det er bare å stille den i riktig retning mot sola, så kan man begynne å grille, kommenterer Seim.
Fra 2016 håper gründerne at grillen også kan selges med varmebatterier som lades opp av solstråler. Dette gjør at grillen også kan brukes på dager hvor det er halvskyet. Batteriene utvikles med bakgrunn i teknologi fra NTNU.
Vil bidra i u-land
Prisen på grillen har gründerne satt til 5000 kroner. Planen er å rulle den ut på det skandinaviske markedet i første omgang, men på lengre sikt har gründerne større planer.
- På lang sikt er visjonen å gå til utviklingsland i sør, hvor det er problemer med avskoging, og vanskelig å få tak i ved. Enkelte steder bruker innbyggerne mange timer på å samle inn ved. I tillegg gir vedfyring innendørs store helseskader. Det er flere som dør av sykdommer knyttet til røyk innendørs hvert år, enn av malaria. Vi ønsker å løse dette med et robust kvalitetsprodukt. Så vi går til Skandinavia først, deretter til utviklingslandene, sier Seim.