- Grotesk hendelse

- Dette skjedde på grunn av uvitenhet. Jeg synes nesten synd på den som gjorde det, sier Ameen Chilwan, en av de første som kom til bønnerommet etter hærverket sist tirsdag.

Publisert Sist oppdatert
Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, er glad for at NTNU-ledelsen tar hendelsen på alvor.
Berit Kjelstad (prorektor for utdanning), Torbjørn Digernes (NTNU-rektor) og Mehtab Afsar (generalsekretær, Islamsk Råd Norge) etter onsdagens møte.

Ameen Chilwan er phd-student ved Institutt for telematikk, opprinnelig fra Tanzania. Han hadde sin første dag som doktorgradsstudent da han fant det fredelige bønnerommet tilgriset med hakekors og en tegning av profeten Muhammed. Det var spor etter skitne sko på teppegulvene og kvinnenes bønnesjal var slengt utover. To koraner er rapportert stjålet.

LES MER: Rasistisk ”tagging” på bønnerom



- Ikke tilfeldige guttestreker

- For en velkomst, sier han, som tidligere har studert to år ved NTNU uten å oppleve denne type rasistiske hendelser rettet mot muslimer.

- Det må være noen som visste om bønnetidene og som ikke bare tilfeldigvis kom forbi. Personen tok seg god tid, sier Chilwan.

LES MER: Muslimske studentene fordømmer overtramp

MSAT, Muslim Student Association, har 35-40 registrerte medlemmer, mange av dem på andre campus enn Gløshaugen. Vanligvis møter 15-20 opp til bønn to ganger om dagen, klokken halv to og fire. Hærverket skjedde etter siste bønnetid mandag 10. oktober.



Får hjelp med kortleser

Ifølge Chilwan har MSAT siden i vår forsøkt å få kortleser på døren. Organisasjonen har kontaktet Vaktmestertjenesten ved NTNU - så langt uten resultat. Selv etter hendelsen er rommet åpent, uten noen form for låsning.

- Kanskje kan denne hendelsen faktisk hjelpe oss på vei, sier han.

Nå vurderer NTNU-ledelsen kortleser for å sikre rommet mot uvedkommende.



- Dette har vært en vekker for oss på at det finnes slike elementer på campus. Nå må vi identifisere dem, sier Chilwan, som understreker at folk alltid er velkomne til en prat:

- Vi er åpne, folk kan bare spørre oss.



Islamsk råd til NTNU

Onsdag formiddag diskuterte Islamsk Råd Norge og NTNU-ledelsen hendelsene på bønnerommet. Generalsekretær Mehtab Afsar hadde kommet ens ærend fra Oslo.

- Samtalen vi har hatt har vært positiv. Vi kommer som en dialogpartner for å gi kunnskap og erfaring, sier Afsar.

Også rektor Torbjørn Digernes var fornøyd med møtet:

- Dette er en hendelse vi gjerne skulle vært foruten, sier Digernes, og får støtte av prorektor for utdanning, Berit Kjeldstad:

- Vi er glad for tilbudet med et bønnerom og vil gjøre det vi kan for å forhindre slike hendelser i fremtiden.



"Tragisk sak"

Afsar har opplevd lignende hendelser ved andre utdannelsesinstitusjoner hvor resultatet har vært å innskrenke studentenes rett til å bruke bønnerommet.

- Studentene er redde for at diskusjonen skal utarte, sier han, og beskriver hærverket som ”en tragisk sak” og ”grotesk”.

- Dette hører ikke hjemme i en åpen og demokratisk institusjon som NTNU. Men ledelsen har ingen skyld, det er en kriminell sak som etterforskes av politiet, sier Afsar, som ikke vil beskrive hærverket som ”guttestreker”.

- Her har noen gått konkret til verks mot et rom som brukes av muslimer. Det er et generelt samfunnsansvar å jobbe mot holdninger som i den siste tiden har blitt mer og mer krasse mot muslimer.



Holdningsskapende arbeid

På møtet mellom Afsar og NTNU-ledelsen ble det ikke diskutert konkrete tiltak, annet enn at rommet kanskje kan avstenges med kortleser. Ellers er universitetets svar holdningsskapende arbeid.

- Vi vet ikke hvem som har gjort dette – om det er studenter, ansatte eller utenforstående. Vårt aksjonspunkt må dermed bli generelt holdningsskapende arbeid, sier Kjeldstad.