Mange studenter har et fjernt forhold til forsikringer, vet lite om hva de behøver og hva slags dekning de har om uhellet skulle være ute. I følge forsikringsselskapet Tryg får de mange henvendelser fra studenter og foreldre.
Kan droppe innboforsikring
- Trykket er ekstra høyt ved semesterstart, men henvendelsene kommer hele året. Mange er usikre på hvilke forsikringer de bør ha, og hva de er dekket av, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen.
Mange flytter hjemmefra for første gang, skal styre egen husholdning og økonomi –og skyver spørsmålet om forsikringer unna. Ulik praksis mellom selskapene skaper også usikkerhet. En del forsikringsselskaper har droppet tidsbegrensningen på hvor lenge barns verdigjenstander er dekket av foreldrenes innboforsikring.
Det betyr, at så lenge du ikke melder flytting til Folkeregisteret, trenger du ikke tegne forsikring for møbler og innbo du tar med deg hjemmefra. Det er bare om du skaffer deg nye ting til ditt nye krypinn, flytter til et studiested utenfor Norden, eller melder adresseendring til Folkeregisteret at du må tegne innboforsikring selv.
Ett kollektiv -ulike regler
Den siste undersøkelsen på feltet er et par år gammel. Den viste at to av ti norske studenter ikke har forsikring. Seks prosent visste ikke om de var forsikret. Bor du i kollektiv, kan det være lurt å sjekke hvem som er dekket av hva. Når flere bor sammen, kan ulike regler gjelde for beboerne, avhengig av hvilken adresse de er registrert på i Folkeregisteret.
- Mange tar et avbrekk eller et studieopphold i utlandet, og leier ut hybelen eller leiligheten sin møblert. Hvilke forsikringsordninger gjelder?
- Da bør den som leier ut ta dette opp på forhånd med forsikringsselskapet. Selskapet skal ha informasjon om det, og i noen tilfeller kan det være aktuelt å kreve en ekstrapremie, sier Roald Stigum Olsen.
Få uføreforsikret
Når det gjelder uføreforsikring, viser tall fra forsikringsselskapene at under 20 prosent av kunder under 30 år har det. Samtidig er det unge og studenter med få arbeidsår bak seg, som har størst behov for en uføreforsikring.
Også studentorganisasjonene har oppfordret alle studenter til å forsikre seg mot uførhet. Det sikrer mot økonomisk ruin om du blir ufør på grunn av sykdom eller skade. Studenter har dårlig med opptjente pensjonspoeng, de er ikke sikret gjennom arbeidsgivers ordninger, og har lite oppsparte midler.
I følge forsikringsselskapet Tryg vil personer over 26 år som blir uføre, få utbetalt knappe 185 000 kroner fra Folketrygden.
Sammenligner med hasard
Forsikringsselskapene lever av folks frykt for sykdom, død og tap eller skader på eiendom. Pressetalsmann Roald Stigum Olsen bedyrer allikevel at han snakker fra hjertet når han sammenligner det å droppe uføreforsikringen med hasardspill.
- Studietiden er en tid man gjerne lever både livlig og røft. Skal uhellet ramme, er det ille å sitte igjen med utbetalinger på nivå med minstepensjon.
- Vi selger en vare, ja, men det er et stort behov for slike forsikringer, understreker han.
En uførekapitalforsikring som gir en engangsutbetaling på 600.000 -750.000 kroner ved uførhet, koster et par hundre kroner måneden for en person i 20-årene.
Selskapene understreker betydningen av å tegne slike forsikringer før man får sykdommer eller sliteskader.
Slike kommer gjerne med årene. Om forsikringsselskapet frykter at risikoen for uførhet er for stor, kan du nektes forsikring.
Dekket selv på korte reiser
På reiseforsikringer er det også mye å hente. I stedet for kanskje å måtte tegne flere korte forsikringer i løpet av et år, kan det være lurt å tegne en helårs reiseforsikring. De beste ordningene stiller ikke krav til lengde på reisen, og i praksis er du dekket fra du går ut døren. Blir du frastjålet lommeboken på butikken, eller utsettes for uhell på vei til lesesalen, feltarbeid eller andre utflukter kan du være sikret erstatning mot en premie på en tusenlapp i året.
Mange fagforeninger, som NITO og Tekna, gir studentmedlemmer forsikringsfordeler som kan være verd å sjekke ut.
Norsk Studentunion har også utviklet en kollektiv studentforsikring i samarbeid med Bafo Forsikringsmegling.
Organisasjonen representerer 93.000 studenter, men få har til nå benyttet ordningen som består av skadeforsikring (ulykke, innbo og reise), uføreforsikring og livsforsikring.
LES MER: Studentforsikringen - av og for studentene
Ønske om ansatterettigheter
I vår diskuterte også Studenttinget ved NTNU forbedring av studenters forsikringsrettigheter. Det ble tatt til orde for å gi studenter tilsvarende dekning som ansatte. Bakrunnen er at en del studenter er utsatt for risikofylte situasjoner og arbeidsoppgaver i utdanningen - som potensielt kan føre til livslang uførhet. Antall innmeldte skader har økt, både ved Universitetet i Oslo og ved NTNU. Samtidig har mange studenter har mangelfull forsikringsdekning.
Studentpolitikerne jobber videre med saken på flere plan. Kjernespørsmålet er om studentene selv skal ta ansvar for å være tilstrekkelig forsikret, eller om de skal slippe det fordi risikoen de utsettes for er en direkte følge av utdanningssituasjonen.