NTNU-studenter bak årets beste master- og bachelor

Rådgivende Ingeniørers Forening mener årets beste master- og bacheloroppgaver er skrevet av studenter ved NTNU.

Første i Norge. Mareike Anika Becker har behandlet et viktig tema for VA-bransjen. Masteroppgaven er den første i Norge i sitt slag.
Publisert Sist oppdatert

Prisen for beste masteroppgave i 2016 delt ut til Mareike Anika Becker for oppgaven «Assessment of Downspout Disconnection by Modelling Infiltration Potential in Urban Areas» . Studenten har tatt for seg trinn én i Norsk Vanns tretrinnsstrategi for lokal håndtering av overvann.

Masteroppgaven er den første i Norge som ser på denne problematikken og så langt vi vet er det heller ikke gjort noe tilsvarende i engelskspråklig eller skandinavisk litteratur, skriver Rådgivende Ingeniørers Forening i en pressemelding. Arbeidet har sett på hvordan fange opp og infiltrere overvannet fra mindre nedbørshendelser ved blant annet frakobling av taknedløp. Arbeidet er utført ved NTNU, Institutt for vann- og miljøteknikk, der veileder har vært førsteamanuensis Tone Muthanna.

Rådgivende Ingeniørers Forening mener «Årets beste bacheloroppgave» er begått av Vegard Robinson Myklebostad, Bjørn Ørsund og Håkon Mørktvedt Rugelbak fra NTNU Fakultet for teknologi/Institutt for bygg og miljø.

De tre har skrevet oppgaven "Blågrønn overvannshåndtering - alternative løsninger i Trondheim kommune". Oppgaven tar utgangspunkt i NOU 2015:2016 og tar for seg en oversikt over blågrønne løsninger for lokal overvannshåndtering. Oppgaven sammenligner også Trondheim kommune med andre kommuners krav til lokal overvannshåndtering. I casestudiet vises forslag til mest mulig bruk av LOH og blågrønne løsninger i et utbyggingsområde, samt i et allerede utbygd område i Trondheim.

Prisene for beste Bachelor og Master-oppgave gis til enkeltpersoner som har innlevert oppgave inneværende år ved norske universiteter og høgskoler, som underviser i Vann- og Miljøteknikk. Instituttene har anledning til å fremme inntil tre kandidater hver.

I avgjørelsen for hvem som skal tildeles prisene, legger Rådgivende Ingeniørers Forening spesielt vekt på at oppgavene skal være nytenkende, ha en nyhetsverdi og at oppgavene er praktiske og nyttige for bransjen. Begge prisene er på 10.000 kroner, og vinneren tildeles også et diplom.

Mareike Anika Becker har behandlet et viktig tema for VA-bransjen. Frakopling av taknedløp kan være et enkelt grep for å redusere overvann på fellessystemer, men det finnes ingen dokumentasjon på effekten av dette. Becker har gjort feltarbeid i samarbeid med Oslo og Trondheim kommune. Arbeidet består av både feltarbeid, lab-undersøkelser og modellering. Dette har resultert i et enkelt modelleringsverktøy, som kan brukes til å estimere effekten av frakopling via enkle målinger i felt.