- Åpen dag gir et ensidig bilde av utdanningstilbudet til NTNU
Det kan tolkes som et aktivt valg å presentere en brøkdel av de samfunnsvitenskapelige fagdisiplinene, skriver Anne Hirrich i dette leserinnlegget.
Menneskeroboten til Institutt for teknisk kybernetikk falt i smak hos skolelevene som deltok på Åpen dag. Anne Hirrich ønsker at Dragvoll-fagene også får vist seg fram denne dagen. Per Henning/NTNU
Anne Hirrich stusser over at så få fag fra Dragvoll var representert under Åpen dag.
I forrige uke (onsdag 27. april) arrangerte NTNU Åpen dag på Gløshaugen. Ifølge beskrivelsen passer arrangementet for «2. klasse ved videregående skoler, men er også nyttig for første og tredje årstrinn og andre som er interessert i å studere på NTNU». Videre beskrives Åpen dag som «en unik mulighet til å treffe både studenter og fagmiljø fra alle utdanningsområder ved NTNU».
Få til stede fra Dragvoll
Realfagbygget og elektrobygget på Gløshaugen er fullt med nysgjerrige videregående elever og engasjerte studenter og ansatte. Elevene mingler rundt omkring og suser forbi standen vår for å få med seg så mye som mulig av aktivitetene i løpet av dagen. Programmet til «Åpen dag på NTNU» favner bredt og dagen er fullt opp med foredrag og aktiviteter. Selv hjelper jeg til å rekruttere elever til Berit Skog sitt forskningsprosjekt om sosiale medier. En bygning fullt av mennesker er ideell for datainnsamlingen til prosjektets undersøkelse. Elevene som delta i undersøkelsen gir uttrykk for at de synes det er spennende hva vi gjør og de etterlyser informasjon om prosjektet. «Dette er sosiologi i praksis!», sier jeg. Forskningsprosjektet er ført opp som en aktivitet i programmet til Åpen dag.
Jeg oppdager imidlertid at det mangler en stand som representerer sosiologi som studieprogram. Ved nærmere observasjon oppdager jeg at det generelt er få representanter fra de samfunnsvitenskapelige fagdisiplinene til stede. I programmet er det oppført instituttene for geografi, psykologi, industriell økonomi og teknologiledelse, språk og litteratur, og sosialantropologi som presenterer studieprogrammet på stand. Det mangler flere representanter for de samfunnsvitenskapelige disiplinene. I tillegg til sosiologi savner jeg statsvitenskap og nesten hele det humanistiske fakultetet.
Åpen dag er en gyllen anledning til å rekruttere nye studenter og å presentere fagdisipliner fra sine beste sider. Jeg vet ikke hvordan Åpen dag arrangeres, hvem som bestemmer programmet eller hvem som rekrutterer disiplinene til arrangementet. Er det opp til fakultetene? Er det opp til instituttene? Er det arrangøren som bestemmer?
Uavhengig av hvem som bestemmer dette, er det en trist virkelighet at de samfunnsvitenskapelige disiplinene er klart underrepresentert. Dette gir bare et ensidig bilde av NTNU sitt utdanningstilbud. Det kan tolkes som et aktivt valg å presentere en brøkdel av de samfunnsvitenskapelige fagdisiplinene. Det burde satses på alle disiplinene, uten unntak, når det gjelder rekruttering av nye studenter. Uavhengig av hvem som avgjør programmet på Åpen dag, så er det påfallende at arrangementet formidlet viktigheten av de naturvitenskapelige fremfor de samfunnsvitenskapelige disiplinene.
Hvordan definerer NTNU egentlig « alle utdanningsområder»?