Geologi må ikke bortlokaliseres fra Gløshaugen
Med begrenset plass på Gløshaugen har IV-fakultetsadministrasjon en vanskelig kabal å legge. Men de starter feil.
"Steintårnet, som ikke lenger er i daglig bruk."
Allan Krill
De har bestemt at de vil selv bli på Gløshaugen, og vil flytte vekk Geologi. Dermed vil ikke geologiansatte og -studenter kunne bidra eller bruke felles undervisnings- og forskningsfasiliteter på like effektive måter.
Det foregår mye diskusjon om samlokalisering av NTNU. Valgrinda er et område som ikke er med i diskusjonen, fordi det er for langt fra Gløshaugen. Studenter kan ikke komme mellom der og Gløshaugen tidsnok mellom deres mange undervisningstimer. Men det er nettopp der det diskuteres å plassere NTNUs geologiundervisning, studenter, og ansatte, i en bygning som heter PTS, som Sintef eier. Dette kan ikke kalles for samlokalisering. Det er bortlokalisering.
Geologi er et naturfag som kan bidra til utdanning og forskning hos mange andre. På NTH og NTNU har Geologi bidratt mest til ingeniørutdanninger. Siden opprettelse av NTNU har Geologi vært en del av Fakultet for ingeniørvitenskap, og ikke Fakultet for naturvitenskap. Da norske malmers storhetstid var forbi i 1989, ble Oppredningslaboratoriet (dvs. malmforedling) og Gruvedrift slått sammen med Geologi, til et storinstitutt som het Geologi og bergteknikk. Nå er Petroleumsteknologi slått sammen med Geologi til et storinstitutt som heter Geovitenskap og petroleum. Petroleumsteknologi har sine kontorer på PTS og derfor skal Geologi flyttes ditt.
IV-fakultetet overtok Geologibygget på Gløshaugen for ca. 10 år siden, men navnet på bygningen ble ikke endret. “Steintårnet", en 6-etasjers lagerplass for steinsamlinger, er en viktig del av Geologi-bygget. Steintårnet fikk sin heis avstengt da fakultetet overtok, og Steintårnet kunne ikke lenger brukes effektivt av geologer. Geologene fikk kontorplasser på bygningene Oppredningen og Berg-bygget, og lagrer sine aktive steinsamlinger i sine kontorer og andre plasser.
I Geologi-bygget og Realfagbygget sitter det nå ca. 76 administrasjonsansatte fra IV-fakultet, HMS, og Studieavdelingen/Eksamenskontor. De har ca. 86 rom i disse to bygningene. Disse folk trenger ikke være på Gløshaugen, fordi de jobber i samme bygning hele dagen. De bør flytte til PTS i Valgrinda for å frigjøre plass på Gløshaugen til lærere, studenter, og undervisning. Men de ønsker ikke å flytte til Valgrinda. Ingen ønsker å flytte ditt. Det er heller omvendt: mange som nå jobber på PTS ønsker å flytte til Gløshaugen. Det er noen på PTS som ønsker å bli værende der, folk som er “født og oppvokst” på PTS. Og nå har fakultetet ansatt en slik person som instituttleder, og han er med på deres upopulær plan om bortlokalisering.
Geologi må bli mer, ikke mindre tilgjengelig ved NTNU. Verden står overfor store miljø- og samfunnsøkonomiske utfordringer som krever geologisk innsikt. Geologiske ressurser er ikke fornybare. De er ujevnt fordelt mellom folk, og deres utvinning og bruk er nødvendig men ofte miljøskadelige. Geologi bør bli mer undervist og diskutert på universitetsnivå, slik at samfunnet får kunnskap til å forvalte og forbruke geologiske ressurser best mulig. Geologi er et naturfag som kan knyttes til de fleste andre fag. Geologi bør plasseres på Gløshaugen, lett tilgjengelig til alle, og ikke bli tilsidesatt.