Gaveforsterkningsordningen:
- Vanskelig å dokumentere om ordningen har fungert
Kunnskapsdepartementet har ingen planer om å erstatte ordningen som de siste årene har gitt forskningsprosjekter finansiert av private en solid slump ekstra forskningsmidler.

- Vi foreslo å avvikle gaveforsterkningsordningen i forbindelse med statsbudsjettet for 2021 ettersom det var vanskelig å dokumentere hvorvidt ordningen førte til gaver som ellers ikke ville blitt gitt, som jo var hensikten med ordningen, sier Høyres S, statssekretær i Kunnskapsdepartementet.
Gaveforsterkningsordningen hadde som mål å stimulere flere private aktører til å gi gaver til langsiktig grunnleggende forskning. For hver krone et prosjekt fikk kunne de søke om 25 øre fra ordningen som ble forvaltet av Norges forskningsråd, i hvert fall så lenge gaven var på over tre millioner kroner.
For NTNU-professor Tone Frost Bathen får dette konsekvenser. Hun leder et prosjekt som har fått 25 millioner kroner av Trond Mohn Stiftelse, og prosjektet hadde budsjettert med 6,25 millioner fra Gaveforesterkningsordningen. Med avviklingen av ordningen har 20 prosent av budsjettet forduftet.
- Jeg forstår at det er dumt for de som hadde regnet med denne ordningen og som nå ikke får gleden av den. Men som med alle andre poster på statsbudsjettet varslet regjeringen denne endringen i forslaget til statsbudsjett som ble lagt frem i oktober, sier Horrigmo.
Hun forteller at ordningen har vært populær, og at mange søkere har ført til lange køer for å få behandlet og utbetalt de ekstra pengene. Samtidig har regjeringen per nå ikke vurdert å erstatte ordningen med noe annet. Det er heller ingen plan om noen overgangsordning for de som allerede har startet opp og budsjettert med midlene, slik som forskningsprosjektet til Bathen.
- Gaveforsterkningsforskriften er tydelig på at retten til utbetalinger som ikke er utført bortfaller dersom ordningen oppheves. Det er ikke lagt opp til noen overgangsordning, avslutter statssekretæren.