Ytring

Studentene fortjener å bli hørt av NTNUs styre

- NTNUs styre må lytte til studentenes stemmer og ta deres bekymringer på alvor, skriver professor Bassam Hussein i denne ytringen.

Shams Jabari, til høyre og Ahmed Alamleh Gaza-demonstrasjon
Shams Jabari, til høyre og Ahmed Alamleh fikk bot fra politiet etter at de nektet å fjerne seg fra rektors kontor. De burde fått lov til å framlegge sin versjon av hva som skjedde for NTNUs styre, mener Bassam Hussein.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Det var svært uklokt av NTNUs styre å avvise Aksel Tjoras forslag om å gi studentene mulighet til å legge frem sin versjon av hva som faktisk skjedde under aksjonen 5. mai 2025. Ved å nekte lytte til studentene, fremstår styret som mer opptatt av å beskytte seg selv enn å ivareta grunnleggende prinsipper som åpenhet, rettferdighet og akademisk integritet.

Styret vet utmerket godt at det å lytte til studentene ville kreve at de selv tok stilling – og det motet har de dessverre ikke vist. Å la være å høre studentenes stemmer er den enkle veien ut. Men det er også en alvorlig unnlatelse. Et svik mot det akademiske fellesskapet, mot ytringsfriheten og mot studentbevegelsen. Aktivisme skal møte med respekt.

Jeg vil oppfordre styret til å se videoopptaket fra aksjonen, publisert av studentene selv på Instagram:

I videoen fremgår det tydelig at studentene opptrer rolig og forteller hvem de er og hvorfor de aksjonerer. Påstanden om at aksjonen var truende eller uforutsigbar holder rett og slett ikke mål opp mot det som dokumenteres.

Videoen viser også hvordan en student blir forsøkt fysisk fjernet fra rektors kontor av en NTNU-ansatt – en person som verken har lovhjemmel, politimyndighet eller fullmakt fra ledelsen til å bruke fysisk makt. Dette er svært alvorlig, og må granskes som mulig ulovlig kroppskrenkelse.

Styret har nå et tydelig ansvar for å handle. De må lytte til studentenes stemmer og ta deres bekymringer på alvor. Hvem ga den ansatte mandat til å gripe inn fysisk – hvis noen? Eller handlet vedkommende på eget initiativ? Det er også grunn til å stille spørsmål ved om handlingen var ideologisk motivert. Og dersom det var tilfelle – hvordan kan styret da ta avstand fra studentenes fredelige aksjonsform, samtidig som de ser bort fra at en ansatt svarer med fysisk makt? Slike spørsmål kan ikke skyves under teppet. Å ignorere dem er å legitimere maktbruk uten ansvar. Og det hører ikke hjemme på et universitet som ønsker å være en arena for åpen og kritisk tenkning. Stillheten er talende.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Og til slutt: Vi må ikke glemme bakgrunnen for aksjonen. I Gaza pågår det et folkemord – delvis med bruk av våpen produsert av Kongsberg Gruppen, et selskap NTNU har et langsiktig samarbeid med. Dette er uholdbart. Samarbeidet bør umiddelbart fryses eller avsluttes inntil Kongsberg stanser all eksport til Israel – direkte eller via tredjeland.

Studentene fortjener ikke å møtes med overmakt. De fortjener å bli hørt.