HINN

NOKUT sier ja til status som universitet

Styret i NOKUT åpner for at Høgskolen i Innlandet kan bli universitet. Dermed gjenstår kun en formell beslutning fra Kongen i statsråd.

Høgskolen søkte universitetsstatus i desember 2022 og er nå gjennomgått og vurdert av NOKUT.
Publisert Sist oppdatert

– Mange har jobbet hardt for denne anerkjennelsen. Med universitetsstatus innfrir vi vårt viktigste strategiske mål. Vi er kjempestolte, og klare til å vise oss statusen verdig, sier rektor Peer Jacob Svenkerud.

– Historisk dag

Høgskolen søkte universitetsstatus i desember 2022. Søknaden er gjennomgått og vurdert av en sakkyndig komité, oppnevnt av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). 

I juni konkluderte komitéen med at HINN tilfredsstiller kravene for å bli universitet. Nå har styret i NOKUT avgjort at høgskolen kan få universitetsakkreditering. 

– Jeg vil gratulere alle studenter og ansatte ved Høgskolen i Innlandet på denne historiske dagen. Gjennom denne prosessen har de vist at høgskolen har den kvaliteten som skal til for å kunne bære det ansvaret universitetsakkrediteringen gir, sier NOKUT-direktør Kristin Vinje.

Høgskolen i Innlandet blir, trolig som siste institusjon, akkreditert etter de gamle kriteriene for universitetsakkreditering med krav om fire doktorgradsprogrammer, ikke etter overgangsreglene som gjaldt en periode eller de nye reglene som kommer.

Søker formelt til departementet

– Som det nyeste tilskuddet blant norske universiteter har vi mye å tilføre. Vi har stort faglig spenn og kan med rette kalle oss et breddeuniversitet. Samtidig har vi faglige spydspisser hvor vi tilfører noe unikt, fra de nasjonale utdanningene våre innen film og tv i Lillehammer, til anvendt økologi og forskning på store rovdyr på Evenstad, sier Svenkerud.

En søknad om endret status blir sendt til Kunnskapsdepartementet innen kort tid. Det er Kongen i statsråd som formelt innvilger universitetsstatus.

I søknaden til departementet vil høgskolen be om at navnet på institusjonen blir "Universitetet i Innlandet" på norsk og "University of Inland Norway" på engelsk, med INN som forkortelse.

– Universitets-ambisjonen har vært et langsiktig mål for styret i høgskolen, og var mye av drivkraften bak fusjonen i 2017. Styret har vært opptatt av at våre fem doktorgradsprogrammer bidrar til å styrke bachelor-utdanningene og masterprogrammene til beste for studentene våre og omverdenen. Det å være et universitet gir ikke helt nye krav og forventninger til oss, men er en bekreftelse på god kvalitet i forskning og utdanning, og fører til at vi styrker oss i internasjonal konkurranse om forskningsmidler, sier styreleder ved høgskolen, Maren Kyllingstad.

Sterk faglig utvikling

I 2018 søkte høgskolen om universitetsstatus første gang. To år senere fant NOKUT at høgskolen innfridde kravene på 10 av 13 kriterier, og avslo søknaden. 

Siden den gang er det lagt ned en betydelig innsats i forbedring. Høgskolen har blant annet hatt sterk vekst i antall faglige årsverk, med økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen Hedmark og Innlandet fylkeskommune.

– Jeg opplever at vi ikke bare har kommet over lista for å kvalifisere til universitetsstatus, men har kommet oss godt over lista, Prosessene vi har vært gjennom de siste årene har styrket oss på flere områder, en varig styrking som vi vil se effektene av i tida som kommer, sier Peer Jacob Svenkerud.

Høgskolen håper at Kongen i statsråd fatter den formelle beslutning om å tildele universitetsstatus så raskt som mulig.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) omtaler Nokut-godkjenningen som en milepæl for HINN.

– Nå skal vi behandle søknaden om universitetsstatus i regjering, men i dag vil jeg gi en honnør til alle på høyskolen for det grundige arbeidet som er gjort, sier Hoel.

Følg UA på Facebook og Instagram.